technics sl-bd300
-
technics sl-bd300
Witam,
Chcę kupić gramofon, który będzie mi potrzebny tylko do odsłuchu. Mam okazję kupić używanego technicsa model sl-bd300, z nowym paskiem i igłą za 275 zł. Mam pytanie czy to dobry sprzęt i czy krótko mówiąc brać go?:)
z góry dziękuję.
Chcę kupić gramofon, który będzie mi potrzebny tylko do odsłuchu. Mam okazję kupić używanego technicsa model sl-bd300, z nowym paskiem i igłą za 275 zł. Mam pytanie czy to dobry sprzęt i czy krótko mówiąc brać go?:)
z góry dziękuję.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
technics sl-bd300
Jak na moje oko to trochę drogo za ten model (mimo nowego paska i igły). Więcej jak 200 złotych bym nie dał.
Ten model gramofonu ogółem jest OK, ale nie jest on zbyt rozwojowy, ze względu na system mocowania wkładek jaki posiada (T4P). System ten (wprowadzony przez Technicsa w latach 80tych) się nie przyjął i wkładki nie są już od lat produkowane, aczkolwiek zarówno one jak i igły są jeszcze jako tako do dostania (zostały zapasy
).
Krótko mówiąc, za tą cenę poszukałbym czegoś lepszego, co byś nie została na lodzie jak połkniesz bakcyla winylowego i będziesz chciała zmienić wkładkę na coś lepszego
To ma być taki wstęp/pierwszy krok do płyt winylowych?
Ten model gramofonu ogółem jest OK, ale nie jest on zbyt rozwojowy, ze względu na system mocowania wkładek jaki posiada (T4P). System ten (wprowadzony przez Technicsa w latach 80tych) się nie przyjął i wkładki nie są już od lat produkowane, aczkolwiek zarówno one jak i igły są jeszcze jako tako do dostania (zostały zapasy

Krótko mówiąc, za tą cenę poszukałbym czegoś lepszego, co byś nie została na lodzie jak połkniesz bakcyla winylowego i będziesz chciała zmienić wkładkę na coś lepszego

To ma być taki wstęp/pierwszy krok do płyt winylowych?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
technics sl-bd300
Wstęp do płyt winylowych może nie, raczej do lepszego sprzętu. Co prawda, mam w tej chwili urządzenie typu all in one, ale jemu daleko do gramofonu. przedtem sprzęt u babci firmy goldstar, który przy tym moim obecnym brzmiał jak jakiś cud techniki:)
Rozumiem. Ale generalnie poza tym systemem mocowania wkładki, to dobry sprzęt? Tzn taki, który wystarczy mi do słuchania płyt w przyzwoitym dźwięku.
I tak zdaje się, że dostanę ten gramofon w ramach prezentu, także nie ma co wybrzydzać;]
Rozumiem. Ale generalnie poza tym systemem mocowania wkładki, to dobry sprzęt? Tzn taki, który wystarczy mi do słuchania płyt w przyzwoitym dźwięku.
I tak zdaje się, że dostanę ten gramofon w ramach prezentu, także nie ma co wybrzydzać;]
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
technics sl-bd300
Ah, jak dobrze że się nie zraziłaś przez to do winyliasior pisze:Co prawda, mam w tej chwili urządzenie typu all in one

A tak. Goldstar z tego co pamiętam produkował gramofony na licencji od innych firm, ale nie były to jakieś kiepskie sprzęty. Ot normalne gramofony.asior pisze:przedtem sprzęt u babci firmy goldstar, który przy tym moim obecnym brzmiał jak jakiś cud techniki
Generalnie tak, aczkolwiek za te pieniądze można znaleźć coś lepszegoasior pisze:Rozumiem. Ale generalnie poza tym systemem mocowania wkładki, to dobry sprzęt?

Jak uważaszasior pisze:I tak zdaje się, że dostanę ten gramofon w ramach prezentu, także nie ma co wybrzydzać;]

Tylko miej na uwadze, że do normalnego gramofonu potrzebny będzie przedwzmacniacz gramofonowy. All-in-one ma go pewnie wbudowane. Normalne gramofony "z epoki" takich "luksusów" nie mają

Zresztą, jakby all-in-one poszedł na sprzedaż to już w ogóle się fundusze powiększą

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
technics sl-bd300
Nie wiem, czy jest jakaś rzecz, która zraziłaby mnie do płyt:)
Wiem, wiem o przedwzmacniaczu. Jeśli możesz mi powiedzieć, może być taki zwykły na przykład firmy vivanco, który jest dostępny na allegro?
all in one na pewno pójdzie na sprzedaż, bo tylko zajmuje miejsce:]
Wiem, wiem o przedwzmacniaczu. Jeśli możesz mi powiedzieć, może być taki zwykły na przykład firmy vivanco, który jest dostępny na allegro?
- Krzyś
Re: technics sl-bd300
vivanco za ok. 70 zł jest OKasior pisze:Nie wiem, czy jest jakaś rzecz, która zraziłaby mnie do płyt:)
warm regards,
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
technics sl-bd300
Zgadza sięasior pisze:Jeśli możesz mi powiedzieć, może być taki zwykły na przykład firmy vivanco, który jest dostępny na allegro?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
-
technics sl-bd300 i buczenie.
Nie wiedziałam, gdzie umieścić ten temat.
Mam technicsa sl bd 300 przedwzmacniacz vivanco i braku laku, to wszystko podłączone do głośników komputerowych creative. Gdy sprzęt jest włączony słychać buczenie. Z tego co się orientowałam, należy gramofon uziemić. Jednak kompletnie nie wiem, jak to zrobić. Mógłby mi ktoś doradzić?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Mam technicsa sl bd 300 przedwzmacniacz vivanco i braku laku, to wszystko podłączone do głośników komputerowych creative. Gdy sprzęt jest włączony słychać buczenie. Z tego co się orientowałam, należy gramofon uziemić. Jednak kompletnie nie wiem, jak to zrobić. Mógłby mi ktoś doradzić?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
- Sindsoron
- Kontakt:
gramofon ma z tyłu kabel od uziemienia, należy go podpiąć np pod obudowę wzmacniacza/przedwzmacniacza (ważne żeby było to połączenie metal-metal)
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
-
Niestety ja z tyłu mam tylko kabel od zasilania. No i chinche. Nic innego tam nie ma.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
technics sl-bd300
Nowy wątek przeniosłem do starego wątku
Od września minął szmat czasu. Dopiero teraz ukazał się problem?
Jaki to model głośników komputerowych Creative?
Czy jesteś w stanie zrobić zdjęcie tyłu gramofonu? Konkretnie chodzi mi o miejsce gdzie wychodzą z niego kable

Jaki to model głośników komputerowych Creative?
Czy jesteś w stanie zrobić zdjęcie tyłu gramofonu? Konkretnie chodzi mi o miejsce gdzie wychodzą z niego kable

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: technics sl-bd300
Problem był od początku. Od momentu kiedy podłączyłam już wszystko. Ale trochę nie było mnie w domu i jakoś nie mogłam się zebrać, żeby zapytać.
Głośniki to creative inspire 280 2.0
Tył gramofonu:
http://img403.imageshack.us/i/img0551l.jpg/
Głośniki to creative inspire 280 2.0
Tył gramofonu:
http://img403.imageshack.us/i/img0551l.jpg/
- Sindsoron
- Kontakt:
technics sl-bd300
zaraz na prawo od chinchy masz wyjście od uziemienia, musisz tylko kabel do tego znaleźć
Collection
- Jaskier
technics sl-bd300
Tam malutka dziurka koło białego chincha to gniazdo na wtyczkę od uziemienia. Po prostu znajdź jakiś kabelek, wetknij jeden koniec w tą dziurkę (wystarczy zdjąć izolację) a drugi koniec przymocuj do obudowy wzmacniacza.