UD1S - nowa jakość wydawnictwa MFSL
- Cracker
Re: UD1S - nowa jakość wydawnictwa MFSL
Mam 10 płyt z tej serii i tylko do Yes miałem zastrzeżenia o czym pisałem wcześniej . Po kilku umyciach gra doskonale. Wszelkie pyknięcia poznikały. Faktem jest że ostatnio kontrolę jakości mają pod psem. Pewnie dlatego że wszystko sprzedają i tak na pniu.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- daru0105
Przesłuchany, ale jeszcze nie myty. Raz tylko pykło

Ogólnie super, chociaż myślę, ze to najgorzej grająca UD1S ze wszystkich jakie mam.
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- piotrjazz
Naprawde?
A ja bylem zachwycony bardziej niz Mingusem . A moze to dlatego ,ze byla pierwsza i ta dynamika mnie oszolomila . Moze to dlatego Mingus mnie tak nie oszolomil? Moze oczekiwania byly zbyt wysrubowane?
A moze klopoty z jakoscia mnie przytloczyly?
W kazdym razie u mnie Evans zostanie jedynym UD1S , przynajmniej narazie.
Mingusa oddalem i poki co , dam sobie z Mofi spokoj.
Taka rosyjska ruletka za takie pieniadze to nie dla mnie.Czuje sie nabity w butelke. Kocham te plyte ale trudno pierwszego wydania tez nie bede mial.
Hobby ma byc przyjemnoscia a nie stresem.
Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
- Myszor
- Gramofon: PD-300
To część winylowej zabawy. Gdzie byś nie kupił , czy to w biedrze czy na discogsie czy w mofi, zawsze może trafić się zonk.
Ważne by te minusy nie przesłaniały plusów

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- gravediggie
- Gramofon: JVC & Schneider
To nie to hobby

Albo inaczej: tu ekstaza przechodzi we wkurw symultanicznie

JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Milijon kabli..
- piotrjazz
No wlasnie chodzilo mi o kosztownosc tej ruletki. Sam przyzasz ,ze jest roznica miedzy biedronka a mofi . Wlasnie wczoraj rozpakowalem ,po roku jedna z plyt z Blue Note 80 i trzaski .Ale kosztowala mnie £20 a nie £160 . No tak mozna uznac ,ze wszystkie samochody sie psuja i Dacia i Mercedes. Tylko zdaje sie Lexus sie nie psuje . No wlasnie , jakos japonskie tloczenia np z Venus czy reaktywowanej tloczni Sony , moga byc bez wad. Mysle ,ze to bardziej zalezy od podejscia do produktu , ale tez nas klientow. I tyle po prostu inna kultura i standarty , albo raczej ich brak.
- Myszor
Inne jest źródło, proces przygotowania itp. Ale produkcja taka sama. Zawodna czasem bo to taki nośnik. Nie jestem pedantem. Inaczej słuchałbym plików. Idę na żywioł i biorę te drobne wtopy z dobrodziejstwem inwentarza. Jeden spieprzony brubeck nie przesłania mi reszty płyt od ap tak jak jedno fragile nie przesłania Crackerowi reszty mofików. A japońce wolą ponoć wydania amerykańskie

-
Mam japonskiego samotnego Evansa. Nie jest idealny ale go lubie.
A zdanie o tym Brubecku (mój konkretny egzemlarz) mam takie jak tu: https://youtu.be/_Z9RXoxUNfc i tego się trzymam

Nie wszystkie Mofi grają mi lepiej niż tańsze tłoczenia niektórych płyt. Ale większość - tak ...
Nadwyżki z kolekcji KASET i płyt: viewtopic.php?p=473594#p473594
- piotrjazz
Zgadzam sie , wtopy sie zdarzaja.
Ale koszt UD1S to beda 3 Brubecki.
Wiesz ja chyba mentalnie nie moge sie oswoic z tym poziomem cenowym. "Normalne" reedycje na 45rpm wydawaly mi sie drogie , ale to jest chyba , jak dla mnie ciut za daleko. Dlatego mysle o samoograniczeniu do tego poziomu cenowego. Chyba tu wpadki zniose latwiej , choc nie akceptuje tak czy siak. Bo musisz przyznac co innego masowka na kilkadziesiat tysiecy a co innego limitowane do 6000, kurde zeby nie zapakowac porzadnie.Popatrz na Speakers Corner mozna? Mozna.
Mysle ,ze wiekszosc z nas bardziej akceptuje trzaskajace plyty z epoki, bo takich niespodzianek sie po prostu spodziewamy. A co do japonczykow, to mam Dark Side of The Moon z Mofi , brzmi cudnie ale bylo tloczone w japoni i cos w tym tez jest.
A sami japonce zbieraja first pressy z krajow pierwotnego wydania,zeby byc jak najblizej tasmy matki, bo sa perfekcjonistami, nie tylko w produkcji ,ale tez jesli chodzi o kolekcjonerstwo.
- daru0105
Dla mnie Mingus i Yes najlepiej, ale ja mam tylko pięć UD1S, jeszcze Evansa , SRV i Monka. Mofi kłądę wszystkie wydania na łopatki, co przytulę, nie oddam. Chyba że, totalnie coś sknocone będzie. na razie pojedyncze pyknięcia. Ale jeszcze żadnej nie myłempiotrjazz pisze: ↑30 lis 2020, 20:49Naprawde?
A ja bylem zachwycony bardziej niz Mingusem . A moze to dlatego ,ze byla pierwsza i ta dynamika mnie oszolomila . Moze to dlatego Mingus mnie tak nie oszolomil? Moze oczekiwania byly zbyt wysrubowane?
A moze klopoty z jakoscia mnie przytloczyly?
W kazdym razie u mnie Evans zostanie jedynym UD1S , przynajmniej narazie.
Mingusa oddalem i poki co , dam sobie z Mofi spokoj.
Taka rosyjska ruletka za takie pieniadze to nie dla mnie.Czuje sie nabity w butelke. Kocham te plyte ale trudno pierwszego wydania tez nie bede mial.
Hobby ma byc przyjemnoscia a nie stresem.

Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- daru0105
O to,to ,to!Myszor pisze: ↑30 lis 2020, 23:06Inne jest źródło, proces przygotowania itp. Ale produkcja taka sama. Zawodna czasem bo to taki nośnik. Nie jestem pedantem. Inaczej słuchałbym plików. Idę na żywioł i biorę te drobne wtopy z dobrodziejstwem inwentarza. Jeden spieprzony brubeck nie przesłania mi reszty płyt od ap tak jak jedno fragile nie przesłania Crackerowi reszty mofików. A japońce wolą ponoć wydania amerykańskie![]()

Mam to samo. Byle pyknięcie, czy zagięty róg covera mnie nie osłabi. Jest ryzyko, jest zabawa

A Brubeck umyty w ultradźwiękach 3 razy i jest spora poprawa, ale jeszcze te wady opisane w innym wątku są. Nie zraża mnie to. I to jest najlepiej wydana dźwiękowo płyta u mnie oprócz UD1S. Są szelesty (nie nazwałbym to jakimiś dużymi trzaskami) i szumy słyszące w cichych partiach.Słyszalny urok winylu. Rozumiem, że nie dla każdego może być akceptowalny w takim stopniu. A i tak lepiej dźwiękowo gra chyba nawet jak MOFI Milesa KOB 2 x 45
A co do Japońców to i ja ostatnio przekonuje się, że nie wszystko, co z kraju kwitnącej wiśni wytłoczono, gra najlepiej .
Sorki, za ten offtop

Ale dzięki jeszcze raz za Jubilee

Wczoraj tego Brubecka od AP po myciach testowałem także, na AT-OC9ML/II i różnice były tak kolosalne z Jubilee, że aż nie mogłem po minucie uwierzyć. Wróciłem i to szybko

- Myszor
"The original UHQR was made at the JVC pressing plant in Japan in the early 1980s, most memorably for the Mobile Fidelity label.....In, fact there were only 10-or-so UHQRs made originally, eight of them for Mobile Fidelity".
- daru0105
Ale chyba kolega nie piszę o UHQR tylko o normalnym wydaniu MFSL tej wspaniałej płyty PF.
Mam 7 wydań tej płyty, ale MFSL jest dopiero u mnie na 3 miejscu.
A nie mam jeszcze dwóch najlepszych, ale ceny powalają

Aktualizacja:
Przed chwilą kupiłem PF DSOFTM Pro-Use Series-druga co do jakości po UHQR

- piotrjazz
Tak masz racje mam to:
https://www.discogs.com/Pink-Floyd-The- ... e/10960799
tak czy siak tloczone w japoni