Witam Koleżanki i Kolegów.
Nadal szukam gramofonu, rozglądam się, czytam forum, pytam... Ogólnie staram się czegoś dowiedzieć i coś wybrać - choć póki co bez pośpiechu:).
Jakoś nic ciekawego nie rzuciło mi się w oczy w budżecie wątku w polskiej sieci (allegro), więc postanowiłem przejrzeć coś od naszych zachodnich sąsiadów, bo chwilowo mam tam brata. Generalnie w jego okolicy w cenie do 100 euro znalazłem te poniższe:
1) Siemens RW 555. Niemiec mówi, ze stan bardzo dobry, zdjęcia poniżej, 80 euro. Wkałdaka z igłą chyba jakaś AudioTechnika?
2) SCOTT PS 16. Paskowiec, nie mam informacji o tym modelu, ale wydał mi się fajny. 60 euro.
3) Gramofon Hitachi HT-463 Wizualnie mi pasuje

. Wkładka Audio technika, ale właściciel nie umie powiedzieć jaka - zamieszczam zdjęcie.
4) Sony PS T15. Ogołnie chyba fajny sprzęt z ramieniem "J", czytałem posty kolegi Regsoft który uznaje je za przyzwoite średniaki. W tym modelu wkładka Ortofon OMB 10. Nie wiem tylko, czy headshell to SH300 - polecany na forum jako bardzo uniwersalny? Pokrywa raczej w średnim stanie, ale może dałoby się to spolerować? Cena chyba dość dobra - 40euro. Bardziej szukałem x35 lub x40, ale do 100e to chyba nie będzie możliwe...
5) Saba PSP 244. Model z listy polecanych przez Wojtka. Niestety brak zawiasów, ogólny stan chyba trochę sfatygowany. Brak informacji na temat wkładki. Cena poniżej 50 euro, więc chyba niezła...
6) Gramofon Fisher MT-6355. Niemiec pisze, że sprawny ale trochę zakurzony. Zastanawiam się, czy to "zakurzenie" nie oznacza jakiś potencjalnych problemów..? Z tego co poczytałem o modelu to chyba był dość dorgi, posiada kwarcową stabilizację, wygląda całkiem nieźle

. Tu cena 100e, na allegro sporo drożej.
7) Panasonic SL-H 401 - kolejny z listy polecanych. Wygląda na trochę sfatygowny i mocno plastikowy...? Wkładka chyba technicsa? Cena 70 euro.
8) Dual 604. Model znany i polecany(?), wkładka i igła chyba oryginalne. Niestety wygląda na to, że brak pokrywy. Cena 80e.
9) Dual 601. Znany i polecany(?) paskowiec. Pęknięta pokrywa, ale nie ma tragedii. Cena 90e. Na allegro widziałem podobny za 550zł, wieć chyba średnia okazja.
10) Wega JSP 351. Model o dobrych opiniach i w niezłej cenie (50e), chyba oryginalan wkładka Sony XL15. Uniwerslane ramię "J" i uniwersalny headshell.
11) Dual CS 435. Kolejny polecany przez Wojtka, chyba dość prosty paskowiec bez żadnych "wodotrysków". Na allegro mamy oferty od esdarka, ale to zupełnie inne ceny - tu 55euro. Nie wiem co to za wkładka.
To czego oczekuję, to przyzwoity gramofon, który przyzwoicie zagra. Chciałbym spokojnie na nim posłuchać muzyki, a wraz ze wzrostem funduszy raczej zmienić wkładkę na jakiś fajny model niż cały gramofon (przyzwyczajam się do przedmiotów).
Proszę o podpowiedzi (najlepiej oczywiście wraz z uzasadnieniem) które z nich warto rozważyć. Oczywiście jestem też otwarty na Wasze propozycję jeśli macie coś lepszego w tej lub trochę wyższej cenie.
Pozdrawiam serdecznie.