Pierwszy gramofon do 5000zł
-
- Gramofon: Pioneer PL 50L
Re: Pierwszy gramofon do 5000zł
Pawełca nie chce zamęczać skoro raczej od niego nie kupię.
Pioneer PL50L, Glanz G-40EX, AN clone, Primaluna Prologue Premium, Klipsch Forte III, CA 840C.
- Biogon
- Gramofon: składak
Jak od Pawelca nie kupisz to może przeczytaj ten wątek:
viewtopic.php?t=10606
Co prawda budżet trzeba trochę nagiąć ale w zamian otrzymujesz stabilną, nową maszynę, którą w przyszłości można apgrejdować.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Cokolwiek nie kupisz, zostaw sobie przynajmniej 1k na wkładkę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
A jak mogę za jedna transakcja kupić tez wkładkę? To w co isc?
Pioneer PL50L, Glanz G-40EX, AN clone, Primaluna Prologue Premium, Klipsch Forte III, CA 840C.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To raczej zależy od oferty sprzedawców gramofonów

Czasami coś fajnego wisi, czasami jakaś bieda "byle by było" na start, a czasami nic - dla świadomego kupującego.
Przy nowych gramofonach natomiast to już zależy od dogaduch ze sklepem.
W coś dobrego

Wybór jest spory.
Z drugiej strony skoro to ma być początek to też nie ma co świrować chyba, więc z nówek taka Nagaoka MP-110 czy Ortofon 2M Blue by wystarczyły.
Nic z wkładek typu MC.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Czyli Technics SL1210 GR plus tysiak na wkładkę?
Rozumiem, że dewagacje typu :”takich już nie produkują poniżej 10kPln” w tym momencie można uznać za zamknięte?
A jak to się ma do tego JVC qla75 lub tejże yamahy ?
Zobacz ofertę: Gramofon Yamaha GT 750 , gigant https://allegro.pl/oferta/gramofon-yama ... e=facebook
Rozumiem, że dewagacje typu :”takich już nie produkują poniżej 10kPln” w tym momencie można uznać za zamknięte?
A jak to się ma do tego JVC qla75 lub tejże yamahy ?
Zobacz ofertę: Gramofon Yamaha GT 750 , gigant https://allegro.pl/oferta/gramofon-yama ... e=facebook
- Biogon
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie rozumiem + dywagacje, nie dewagacje.
Jarek, że tak zapytam: czy Ty wiesz czego właściwie chcesz?

Każdy z tych gramofonów jest z trochę innej parafii, ma inne cechy, trochę inaczej wygląda, mniej/więcej możliwości, kompatybilność z wkładkami.
Jest to jednak trochę szelestów więc wypadałoby trochę zgłębić temat by świadomie dokonać wyboru.
A tutaj mam wrażenie że jest to takie ślepe strzelanie różnymi modelami i "hej co z tego będzie lepsze?"
Kłopot w tym że na pewnym etapie już ciężko tak definitywnie mówić "co będzie lepsze" w obiektywny sposób kiedy omawiamy sprzęty podobnej klasy.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- koscidogitary
Oczywiście, że dam gwarancję. Ten gramofon mam już sporo czasu, jest po przeglądzie, itd.gravediggie pisze: ↑23 lis 2020, 20:39Nie wiem czy Paweł da Ci gwarancję ale masz na forum: viewtopic.php?f=59&t=16160
Gramofon ma dwie wymienne kocówki ramion oraz ich regulowaną wysokość - opędzisz 99.9% wkładek dostępnych na rynku.
Ciekawostką jest dodatkowa rurka ramienia - prosta, o niskiej masie efektywnej. Sama ta rurka kosztuje na ebay 299USD.
Do tego piękne brzmienie i trochę gadżetów/płyt gratis. QL-A75 to już naprawdę wysoka półka.
Jeśli chodzi o dowóz we wspomniane okolice lub spotkanie się gdzieś po drodze - jestem otwarty na propozycje.
Mam też do niego dwie ciekawe wkładki (MM i MC) oraz dwa headshelle (ciężki i lżejszy) - jest w czym wybierać/przebierać.
Mogę wystawić też na Allegro, ale jak mam płacić za prowizję tej instytucji to wolę opuścić cenę Kupującemu.
-
Dzięki, musze zmienić słownik w komórce

W pierwszym poście napisałem, że jestem nowy, gramofon będzie moim pierwszym, a moja wiedza = zero. Skąd pomysł, że wiem co chcę? Jak ktoś wie to raczej nie pyta?
To może sprecyzuję pytania:
1. Który z nich jest dobry dla osoby z wiedzą = zero, w zakładanym budżecie?
2. Jeżeli żaden to jaki inny będzie najlepszy, i należy czekać aż się pojawi w zakładanym budżecie, na forum, u Pawelca lub innych stronach?
2. Jeśli już będę znał odp. na pkt 1 i 2. to jakie wkładki można zastosować w tych co pozostały? Czy zacząć od wyboru wkładki?
3. Jakie mają słabe i mocne strony zestawy, które sobie złożę?
4. Czy wybieram gramofon, który 40 lat temu był w klasie basic, budżet, czy Hi-End? Krótko mówiąc czy nie wybrałem czegoś naciąganego?
Kupuję i wracam na Forum jako użytkownik, a nie poszukiwacz

Świadomy zakup bazując jedynie na teorii wykluczam z założenia, dlatego próbuję dowiedzieć się więcej od praktyków na m.in. tym forum.Wojtek pisze: ↑24 lis 2020, 12:36Jest to jednak trochę szelestów więc wypadałoby trochę zgłębić temat by świadomie dokonać wyboru.
A tutaj mam wrażenie że jest to takie ślepe strzelanie różnymi modelami i "hej co z tego będzie lepsze?"
Kłopot w tym że na pewnym etapie już ciężko tak definitywnie mówić "co będzie lepsze" w obiektywny sposób kiedy omawiamy sprzęty podobnej klasy.
Nie bardzo potrafię to zinterpretować, czy strzelam na ślepo różnymi modelami, czy omawiany sprzęt jest podobnej klasy.?
Mniej więcej tak to wygląda z mojej strony. Może nieumiejętnie szukam? Może nieumiejętnie zadaję pytania? Ale przychodzę do fachowców, którzy przerzucili tony sprzętu żeby właśnie skrócić proces doktoryzacji teoretycznej, a przejść do praktycznej radochy ze słuchania winyli.
Da się tak czy taka droga jest niewłaściwa, niedopuszczalna, albo kogoś obraża?
- Biogon
Nie zaczynaj, nie to forum

Technics 1500c - 4400,- PLN W komplecie przychodzi z Ortofon 2M RED. Poproś w sklepie aby zamiast RED założyli Ci 2M Blue lub jak się uda 2M Bronze za dodatkową opłatą. Zmieścisz się w budżecie, będziesz miał nowy gramofon na gwarancji z nową, nieużywaną wkładką. Sprzęt dość przyjazny i łatwy w eksploatacji.
-
Dzięki, mamy punkt odniesienia.
Ponieważ bardziej przypadają mi do gustu starsze designy., czy wśród tych co wymieniałem jest model, który może być porównany z tym technicsem?
A precyzyjniej, czy JVC QL A75 można porównać do tego technicsa?
Trudniejszy - łatwiejszy czy trudniejszy w obsłudze?
Wkładki te same - lepsze-gorsze?
Jeśli nie można to gdzie tkwi największa różnica i czy jest ona w perspektywie czasu na plus czy na minus?
Ponieważ bardziej przypadają mi do gustu starsze designy., czy wśród tych co wymieniałem jest model, który może być porównany z tym technicsem?
A precyzyjniej, czy JVC QL A75 można porównać do tego technicsa?
Trudniejszy - łatwiejszy czy trudniejszy w obsłudze?
Wkładki te same - lepsze-gorsze?
Jeśli nie można to gdzie tkwi największa różnica i czy jest ona w perspektywie czasu na plus czy na minus?
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Jeśli nie musi brylować wyglądem to bym się rozjerzał za sony ps-x60. Wkładkę dowolną obsłuży, full auto i kasy full na winyle lub lepszy preamp zostanie.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
Co się zobaczyło to się nie odzobaczy. Konstrukcje z „drewnem” siedzą mi jednak w głowie. I nie powiem do całości lepiej pasują.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Aaach , czyli musi wyglądać
no to dd40 i po zawodach 

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850