Chore ceny płyt na Allegro/eBay
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Na Allegro raczej na pewno się nie sprzedadzą za taką cenę, ale na eBayu można by spróbować szczęścia
zwłaszcza że Poczta Polska ma w miarę rozsądne ceny przesyłek zagranicznych, co korzystnie wpływa na łączną cenę przedmiotów od polskich sprzedawców.

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak, tak, na eBayu od lat "siedzi" kilku "asów" co próbują drogo opylić "mega rare" polskie czy ruskie płyty, u nas warte po 5 złotych.Obywatel pisze:ale na eBayu można by spróbować szczęścia
Wszyscy liczą na bogatych kolekcjonerów.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Kocewicz
- Kontakt:
Re: Chore ceny płyt na Allegro/eBay
Ale czy to jest szkodliwe społecznie? Portal aukcyjny pobiera odpowiednią kwotę od wystawionego towaru, wszyscy wiemy że zależną od ceny wywoławczej. Krótko mówiąc, za głupotę/cwaniactwo się płaci.kielek pisze: P.S Jestem za demokracją i wolnym rynkiem,ale do takich idiotów to powinno się strzelać.
Are you Shure?
-
Być może się mylę(jeśli tak to proszę mnie poprawić),ale czy ta prowizja nie jest pobrana po sprzedaży towaru?
Co do szkodliwości społecznej to nie wiem czy to jest szkodliwe,ale głupota powinna być karalna
Co do szkodliwości społecznej to nie wiem czy to jest szkodliwe,ale głupota powinna być karalna

- Kocewicz
- Kontakt:
Opłata za wystawienie to jedno, prowizja od sprzedaży to drugie. Przecież właśnie tłumaczę, że "chore ceny", będące przejawem głupoty lub cwaniactwa sprzedawcy są w pewien sposób okupione właśnie stosowną opłatą techniczną 

Are you Shure?
-
Opłaty za wystawienie to są groszowe raczej sprawy,portal aukcyjny żyje głównie z prowizji.By nie odchodzić od tematu,to mając na uwadze,że takie "kwiatki" pojawiają się coraz częściej to później nie dziwota,że ceny za winyle na Alle.. idą w górę.
Już jest kilku sprzedawców,którzy za polskie wydania mają "stałe" ceny powyżej 40 zł,do tego dochodzą inne ancymonki z wydaniami made in ussr i ceny pozostałych wydań nagle też rosną.Ktoś może uznać,że niepotrzebnie się unoszę,ale jak nie tak dawno zaczynałem ponowną przygodę z czarną płytą to ceny pewnego dość znanego sprzedawcy z mojego miasta za zadbane egzemplarze wydawały mi się absurdalne,teraz stają się już normalne...
Już jest kilku sprzedawców,którzy za polskie wydania mają "stałe" ceny powyżej 40 zł,do tego dochodzą inne ancymonki z wydaniami made in ussr i ceny pozostałych wydań nagle też rosną.Ktoś może uznać,że niepotrzebnie się unoszę,ale jak nie tak dawno zaczynałem ponowną przygodę z czarną płytą to ceny pewnego dość znanego sprzedawcy z mojego miasta za zadbane egzemplarze wydawały mi się absurdalne,teraz stają się już normalne...
- krolix
Na eBay itd. także wiszą płyty z kosmicznymi cenami wywoławczymi, co nie przeszkadza temu, aby te same tytuły można było tam kupić za wyraźnie mniejsze pieniądze. Tak samo jest i na allegro. Ogólny wzrost cen płyt nie jest spowodowany ofertami z cenami wziętymi od czapy, ale stale zwiększającym się zainteresowaniem winylami. Tanio już było, niestety.kielek pisze:Opłaty za wystawienie to są groszowe raczej sprawy,portal aukcyjny żyje głównie z prowizji.By nie odchodzić od tematu,to mając na uwadze,że takie "kwiatki" pojawiają się coraz częściej to później nie dziwota,że ceny za winyle na Alle.. idą w górę.

-
Logicznym jest,że ceny na winyle rosną bo jest zwiększony popyt i wielu zauważyło w tym niezły biznes i ceny z czapy nie są głównym tego powodem,chciałem jedynie stwierdzić ,że tacy "idioci" ze swoimi produktami dorzucają tez swoje trzy grosze do tej "podwyżki" .Zaciera powoli się różnica w cenie na wielu portalach zależna od stanu płyty,wydania itd.krolix pisze:Na eBay itd. także wiszą płyty z kosmicznymi cenami wywoławczymi, co nie przeszkadza temu, aby te same tytuły można było tam kupić za wyraźnie mniejsze pieniądze. Tak samo jest i na allegro. Ogólny wzrost cen płyt nie jest spowodowany ofertami z cenami wziętymi od czapy, ale stale zwiększającym się zainteresowaniem winylami. Tanio już było, niestety.
Zresztą podobną sytuację można zauważyć przy naszym rodzimym wintydżu typu Radmory i inne Unitry,te sprzęty tez nie są warte takich pieniędzy jakie ustalili niektórzy handlowcy windując je od paru lat,tylko dlatego że zrobiła się moda na wintydże.
-
http://allegro.pl/lp-dire-straits-love- ... 68347.html
Ciekawa cena za polskie wydanie,na dodatek cena za wysyłkę też atrakcyjna.Ceny pozostałych płyt tego gościa też powalają...
Ciekawa cena za polskie wydanie,na dodatek cena za wysyłkę też atrakcyjna.Ceny pozostałych płyt tego gościa też powalają...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No bo wysyła paczką. Widocznie solidnie pakujekielek pisze:cena za wysyłkę też atrakcyjna

Z drugiej strony, za tyle samo motomiś wysyła zwykły polecony, tak więc...

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- łysy
Ten akurat sprzedający na allegro wygląda mi na "świeżaka" i chyba nie orientuje się w cenach płyt i cenniku poczty polskiejWojtek pisze:No bo wysyła paczką. Widocznie solidnie pakuje
Z drugiej strony, za tyle samo motomiś wysyła zwykły polecony, tak więc...

muzyka, trawa, wódka, zabawa...
-
Gość to faktyczny "świeżak"
Stąd te ceny wzięte jako średnia z alle...bez względu na stan i wydanie.Racją jest,że wielu sprzedawców często" odbija" sobie na wysyłce.Jak dla mnie wysyłka ekonomiczna w okolicach 10 zł to jeszcze w miarę uczciwa cena,ale coraz częściej standard to tak 12-13zł a przy dużej ilości sprzedanych płyt to już pokaźna kasa zaczyna być.Być może mają daleko na pocztę

- Winters
A, klops. W moim urzędzie pocztowym jeżeli przesyłka opakowana jest w karton - musi iść jako paczka.łysy pisze: Ja osobiście omijam aukcje takich cwaniaków. Realny koszt wysyłki jednej płyty w specjalnie zakupionym do tego celu kartonie to max 8 zł, przy czym oczywiście płyta jest odpowiednio zabezpieczona.
DIOMEDES KATO
- łysy
Jakaś totalna bzdura! Sprawdź czy to nie jest wymysł pań w okienku. Płyta w kartonie jest wysyłana jako list gabaryt "B". Zgodnie z cennikiem Poczty Polskiej Listem możemy wysłać cokolwiek o ile nie przekroczy on 2 kg i gabarytów a płyta mieści się w większym gabarycie czyli "B"Winters pisze:A, klops. W moim urzędzie pocztowym jeżeli przesyłka opakowana jest w karton - musi iść jako paczka.
muzyka, trawa, wódka, zabawa...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To zmień urząd pocztowy albo pogadaj z kierownikiem/zrób rabanWinters pisze:A, klops. W moim urzędzie pocztowym jeżeli przesyłka opakowana jest w karton - musi iść jako paczka.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum