alekcywiński pisze:jak jest przyszłość tego nośnika?
Coraz większa obecność na rynku?
alekcywiński pisze:czy przetrwa?
Skoro do tej pory nie zginął to chyba można liczyć, że tak.
alekcywiński pisze:co was w nim pociąga (jeśli)?
Jakość i naturalność brzmienia. Dotyczy to głównie starszych nagrań.
Nowsze nagrania są głównie realizowane cyfrowo, a więc już od samego źródła zapis jest cyfrową aproksymacją, w związku z czym trochę to już traci sens pod kątem różnic brzmieniowych między nośnikami.
alekcywiński pisze:Jak to możliwe, że winyl jest atrakcyjny skoro jest płyta CD, nie mówiąc o innych nośnikach?
Nostalgia, klimat, "czar", brzmienie, większa wartość (generalnie), szpan, ozdoba, większe okładki, wymuszony ceremoniał odtwarzania płyty, itd.
Sporo tego jest, ale co konkretnie czyni winyl "atrakcyjniejszym" od powiedzmy innych nośników muzycznych to też jest moim zdaniem dość indywidualna sprawa. Dlatego też ja np. nie mogę powiedzieć bym zgadzał się z każdym z wyżej wymienionych cech.
alekcywiński pisze:Jakie funkcje spełnia?
Jakie funkcje spełnia nośnik muzyczny? Ciekawe pytanie. Hmm... służy do przechowywania zapisu muzycznego?

Przypuszczam jednak, że postawiłeś tutaj zbyt ogólne pytanie.
alekcywiński pisze:Co widzą w nim ludzie którzy mają 16 - 17 lat?
Czemu aż tak wąski zakres wiekowy? Są i młodsi entuzjaści płyt winylowych.
Może jeden z nich skusi się by Tobie odpowiedzieć.
alekcywiński pisze:Wasze odpowiedzi są mi potrzebne, ponieważ chciałbym napisać artykuł dotyczący min. fenomenu czarnej płyty.
Czyli rozumiem, że będziesz nas cytował tak?
Bo jeśli ma to być tylko taka "burza mózgów" po to byś mógł to wszystko potem przelać na papier/ekran jako "swoje myśli" to w sumie nie jesteśmy Tobie potrzebni