Kolekcje sprzętowe forumowiczów
- KUTI
Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów
W końcu udało się dokupić C-03 do zestawu, jak czas pozwoli sprawdzę jak to gra w komplecie 

Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
-
- Gramofon: RP 3, ThorensTD 320
Piękny zestaw.
Ciekawe jak z KEFami zagra. U mnie np z końcówką Rotela RB 1070 było nieciekawie, pomimo DF grubo powyżej 500. Końcówkę sprzedałem. Dużo lepiej jest z Sansui Alpha.

- KUTI
Dzięki, Sam jestem zaskoczony jak to gra i moim zdaniem czym więcej mocy tym łatwiej ujechać 107-ki. Z pre jest o tyle wygodniej, że nie trzeba ustawiać już oddzielnie głośności kanałów. Muszę przyznać, że ma skurczybyk moc!!! Kefy z tym zestawem grają równie pięknie, ale są podpięte przez Kube, myślę że bez byłoby za jasno. Wszystko oczywiście zależy w jakiej kasie i stanie się to kupi, ale zestaw bardzo godny polecenia.
Co mogę dodać to tutaj ma też już znaczenie podpiętych kabli, bo wpinając jakieś CA brzmiało na początku z dupy. W tej chwili są Van Damme i jest już bardzo ładnie.
Mimo wszystko głównym zestawem będzie Emitter, ten zostaje jako rezerwowy w razie W
-
U mnie z KEFami najlepiej jako głośnikowe sprawdzają sie niemieckie Aurora, a jako IC Belden 8402. Jako pre używam Advance Acoustic X-pre lub też czasem Yamaha C2a, który ostatnio wrócil z serwisu. No i myślę, że KEFom jednak należałoby się trochę więcej miejsca niż widzę u Ciebie. Nie myśl, ze Cię pouczam. Broń Boże! Ale u mnie najlepiej brzmią jeśli maja przynajmniej z 70-80 cm od tylnej ściany i przynajmniej 70 od bocznych. To tylko luźna sugestia. Spróbuj, jeśli masz miejsce. Poza tym absorber na ścianie ZA kolumnami też polepsza brzmienie. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2020, 20:08 przez Rega, łącznie zmieniany 1 raz.
- SimonTemplar
-
Heloł, a gdzie link?
Ja nie mogę nic na jutuba wrzucać, bo mi się kolumny w kadrze nie mieszczą

- SimonTemplar
Yyyyy... No mam nadzieję że KUTI mnie nie odstrzeli

no ale w końcu link ogólnodostępny jest

https://www.youtube.com/channel/UCiGW-x ... LsA/videos
-
Dziś kolejne kolumny z moich zabytkowych zestawów. Chario Syntar 300. Kolumny grają bardzo dobrze zarówno z tranzystorem jak i z lampą. Mnie osobiście lepiej brzmia z tranzystorem. Czasem używam z Tandbergiem TR 2055, choć i z moją niezbyt silną lampą można zagłębić się w Audionirvanie. Kolumny polecam dla basolubów nie mających miejsca na podłogówki. Wiele podłogówek, szczególnie tych marketowych może pozazdrościć in potegi i mocy basu. To konstrukcja trójdrożna z nietypowo, bo od dołu umieszczonymi otworami BR. Dlatego też kolumny są fabrycznie wyposażone w niewielkie nóżki oraz często w fabryczne standy. Ja, niestety używam standów robionych niefabrycznych, ale dostosowanych i z możliwościa dodatkowego dociążenia o przynajmnie 10 kg. A jeśli już o wadze to te niezbyt duże kolumienki podstawkowe ważą po 13 kg każda, a więc niektóre podłogówki przy nich są jak piórko. Podsumowując, kolumny nadają sie do pomieszczeń o powierzchni do ok 18-22m2 i do współpracy ze wzmacniaczami o mocy 30 -100W. Dla zainteresowanych więcej wiadomości o tych włoskich kolumnach pod adresem https://www.google.com/search?sxsrf=ALe ... kEegQICRAB
-
Współczesne Chario są robione z litego drewna, te stare też?
-
Wydaje mi sie, że to jest płyta fornirowana, choć wyglada bardzo dobrze. A moze to tylko tylna ścian jest z płyty. Trudno określić. Całość politurowana, czego raczej nie ma w obecnych konstrukcjach. No i głośniki niskotonowe dośc duże jak na takie podstawkowce. Średnica wooferów 17 cm.
- KUTI
Rega spokojnie, nie odbieram tego w ten sposób, posiadasz te kolumny i najlepiej wiesz co piszesz, ale uwierz mi na słowo, że jeździłem nimi po pokoju i nie było znaczącej różnicy. Nie wiem czy używasz Kube, czasami słucham też i bez niego w zależności od nagrań, ale jest różnica. Dzięki Kube można dostosować trochę dźwięk do pomieszczenia, no i jest pełna kontrola nad średnicą i basem. Ogólnie uwielbiam i nie żałowałem ani razu, że je kupiłem. Ogólnie będę jeszcze eksperymentował, choć nie zawsze mam na to czas.
SimonTemplar pisze: ↑31 paź 2020, 20:06Gratki
![]()
Obłędnie wygląda ten twój zestaw![]()
Przyznam przy okazji że od czasu do czasu lookam na twój kanał youtube![]()
P.S. Update by się przydał z tymi nowymi klockami![]()
![]()
Dzięki Simon i miło mi

Link już masz, kanał jest ogólnodostępny wiec każdy może wyszukać, także spokojnie @Simon. Kuba, ja niestety nie mam takich metraży, ale i tak się cieszę. Wrzucaj i nie pitol, tylko podlinkujzbyszek1982 pisze: ↑31 paź 2020, 20:08Heloł, a gdzie link?
Ja nie mogę nic na jutuba wrzucać, bo mi się kolumny w kadrze nie mieszczą![]()

- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
Klepki są z litego drewna,reszta to Hdf. Kiedyś miała to seria millennium.
- KUTI
@Rega, zazdroszczę Tobie miejsca na trzymanie tego całego sprzętu

- SimonTemplar
-
@KUTI - no niestety ja nie mam KUBEa. Takie już otrzymałem. W każdym razie u mnie sprawe załatwia adaptacja akustyczna. Mam też Kolegę, który też ma te kolumny oraz KUBE i proponuje mi wypożyczenie do skopiowania. To w sumie rodzaj filtra dolnoprzepustowego. Mam też Kolege posiadającego firmę trudniaca sie produkcją oraz serwisem urządzeń audio, głównie sprzętu lampowego, który chętny jest do wyprodukowania klona. Jednak w chwili obecnej takie urządzenie nie jest mi potrzebne. Może w przyszłosci bo na 100% tych kolumn się nie pozbędę. Sam wiesz dlaczego. Obecnie byłoby trudno znaleźc coś brzmiącego podobnie. Cieszmy się nimi. Mało jest ich w Polsce.