Obowiązkowy punkt w Dualach to wyczyszczenie styków. Jeżeli mamy problemy z zanikającymi lub nierówno grającymi kanałami, to jest to pierwszy krok jaki musimy zrobić, bo brudne i zaśniedziałe styki mogą i często są przyczyną tego typu problemów. Żeby zrobić to porządnie, wyjąłem całą płytkę, łącznie z plastikową ramką i odwinąłem okablowanie ramienia, żeby mieć więcej swobody.
Poooomcy! Zrobiłem to co napisałeś powyżej, wyciągnąłem płytkę, wyczyściłem gumką, włożyłem z powrotem...no i d..a, gramofon przestał grać, a tylko głośno buczy. Domyślasz się co może być przyczyną?
Nie ma tematu. Gapa ze mnie i nie zauważyłem że podczas demontażu wypadł mi biały koszyczek w którym była umieszczona płytka. Po umieszczeniu płytki w oprawce i zamontowaniu w koszyku wszystko gra, ale nie buczy
Witam.Właśnie skończyłem rewitalizację mojego 1218.Dzięki wyczerpującemu poradnikowi.Wszystko śmiga bez zająknięcia.Teraz wymieniam kable na rca i uziemnienie.Ów uziemnienie podłączyć w jakimś konkretnym miejscu,czy podpiąć się do jakiejś "blachy" w gramofonie?I do czego służy pionowe kółko,ze skalą na ramieniu?To jakaś regulacja docisku igły?
W miejscu połączenia kabli przy układzie wyciszania jest miejsce na podłączenie masy (zaznaczone na czarno). Musisz także rozciąć zworkę masy (czerwony zygzak).
Jeśli jest zwieracz i ma metalową obudowę, to najlepiej byłoby tam podpiąć masę. Zwłaszcza, kiedy rolę zwieracza pełni również przekaźnik, który powinien być ekranowany.
Zrobione.Z pewnym strachem włączyłem gramofon,ale jest ok!Wszystko działa.Jest tylko problem-igła nowa,ale jakość straszna.Jeden kanał słabszy.Czy wkładka może być "zużyta"?I obroty są ok.Ale pitch nie reaguję.Czy to wina kółka?