Pioneer SX-838 - radio i gramofon
-
witam wszystkich:)
Dotarł wzmacniacz, dzięki kreator, sąsiedzie, za podpowiedź-piękny mebel i gra pięknie:)
Jedyne, co, to po podłączeniu w gniazdach phono 1, przerwy w dostawie dźwięku, gra na przemian lewa z prawą kolumną-przy kręceniu kabelkami raz lepiej, raz gorzej-mam wrażenie, że styki lekko zaśniedziały?! Jest jakiś prosty sposób na poprawę przewodzenia?
Phono 2, początkowo z trzaskiem, ale zaraz ruszyło i gra pięknie:) Całość niestety na zabawkowych głośnikach póki co, ale to już inny wątek forum:)
Dotarł wzmacniacz, dzięki kreator, sąsiedzie, za podpowiedź-piękny mebel i gra pięknie:)
Jedyne, co, to po podłączeniu w gniazdach phono 1, przerwy w dostawie dźwięku, gra na przemian lewa z prawą kolumną-przy kręceniu kabelkami raz lepiej, raz gorzej-mam wrażenie, że styki lekko zaśniedziały?! Jest jakiś prosty sposób na poprawę przewodzenia?
Phono 2, początkowo z trzaskiem, ale zaraz ruszyło i gra pięknie:) Całość niestety na zabawkowych głośnikach póki co, ale to już inny wątek forum:)
-
Re: Jaki wzmacniacz/amplituner do 500zł?
no to żeby nie było za różowo - diody owszem świecą, ale ze sprzętem chyba jest coś nie tak (chyba, że to tak ma być?) po włączeniu automatycznie ustawione jest radio kiedy próbuję przełączyć sie na phono, w tle dalej słychać radio!!!..nie wyłapałem tego od razu, bo radio ma funkcję mutting, jeśli nie jest ustawione na złapanej stacji, po prostu kompletnie go nie słychać...co to może być? Przełączanie z radia na phono pokrętłem nie wyłącza radia...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jaki wzmacniacz/amplituner do 500zł?
Radio powinno być włączone jedynie jeśli masz włączony tryb FM bądź AM. Skala radia owszem może sobie świecić cały czas.atylla pisze:po włączeniu automatycznie ustawione jest radio
W sensie że jak wciśniesz przycisk Phono i zaświeci się lampka Phono to na słuchawkach bądź głośnikach słyszysz tylko radio?atylla pisze:kiedy próbuję przełączyć sie na phono, w tle dalej słychać radio!!!
Cóż, cross-talk między źródłami może zachodzić w tym sprzęcie, ale raczej nie na jakimś głośnym poziomie.
To nie ma żadnego znaczenia raczejatylla pisze:nie wyłapałem tego od razu, bo radio ma funkcję mutting

FM Muting oznacza wyciszenie dźwięku z radia podczas np. wyszukiwania stacji (co by nie słyszeć "szmerów").
No tak, tak działa FM Muting.atylla pisze:jeśli nie jest ustawione na złapanej stacji, po prostu kompletnie go nie słychać...
Jakim pokrętłem? Źródło w tym amplitunerze przełączasz przyciskami.atylla pisze:Przełączanie z radia na phono pokrętłem nie wyłącza radia...
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Oczywiście, są przyciski (przycisk FM nie zapala światełka z oznaczeniem - może tu jest jakieś zwarcie!?) - ale w takim razie do czego to pokrętło - REC SELECTOR i dalej te patyczki z TAPE ?Wojtek pisze:Radio powinno być włączone jedynie jeśli masz włączony tryb FM bądź AM. Skala radia owszem może sobie świecić cały czas.atylla pisze:po włączeniu automatycznie ustawione jest radio
Po włączeniu amplitunera, bez względu na to, co mam włączone am, fm, aux, phono, dzaiła radio.
W sensie że jak wciśniesz przycisk Phono i zaświeci się lampka Phono to na słuchawkach bądź głośnikach słyszysz tylko radio?atylla pisze:kiedy próbuję przełączyć sie na phono, w tle dalej słychać radio!!!
Cóż, cross-talk między źródłami może zachodzić w tym sprzęcie, ale raczej nie na jakimś głośnym poziomie.
Słyszę i radio (o ile jest ustawione na jakiejś stacji), i gramofon
To nie ma żadnego znaczenia raczejatylla pisze:nie wyłapałem tego od razu, bo radio ma funkcję mutting
FM Muting oznacza wyciszenie dźwięku z radia podczas np. wyszukiwania stacji (co by nie słyszeć "szmerów").
No tak, tak działa FM Muting.atylla pisze:jeśli nie jest ustawione na złapanej stacji, po prostu kompletnie go nie słychać...
I dlatego początkowo nie załapałem, że coś nie halo;)
Jakim pokrętłem? Źródło w tym amplitunerze przełączasz przyciskami.atylla pisze:Przełączanie z radia na phono pokrętłem nie wyłącza radia...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ale radio wtedy słychać? Może żarówka jest przepalona i tyle.atylla pisze:(przycisk FM nie zapala światełka z oznaczeniem - może tu jest jakieś zwarcie!?)
Rec Selector wybiera co ma iść (który sygnał/źródło) na wyjścia magnetofonowe (Tape 1/2 Rec Out).atylla pisze:ale w takim razie do czego to pokrętło - REC SELECTOR i dalej te patyczki z TAPE ?
"Patyczki", a raczej dźwigienki/wajchy Tape załączają funkcje monitorowania wejść magnetofonowych, czyli krótko mówiąc włączają nasłuch na wejścia Tape 1 i 2.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Winters
Wybór źródła, z jakiego chcesz nagrywać na magnetofon.
DIOMEDES KATO
-
no oki, jasna sprawa - tylko co z tym sprzężeniem radia z gramofonem?
wyłącznenie przycisku FM nie wyłącza radia...
wyłącznenie przycisku FM nie wyłącza radia...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ale... nie da się "wyłączyć przycisku". Jak np. miałeś włączone FM, wciskasz Phono, załącza się Phono, a FM się samo wyłącza.atylla pisze:wyłącznenie przycisku FM nie wyłącza radia...
Zawsze musi być jakieś źródło załączone. Nie da się wybrać "żadnego" źródła.
Ja nadal czekam na jakąś odpowiedź na zadane wcześniej pytanie:atylla pisze:no oki, jasna sprawa - tylko co z tym sprzężeniem radia z gramofonem?
Do tego dodam: czy jak przełączasz na inne źródła (łącznie z Tape Monitor) to też nadal słychać radio?Wojtek pisze:W sensie że jak wciśniesz przycisk Phono i zaświeci się lampka Phono to na słuchawkach bądź głośnikach słyszysz tylko radio?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Warto zmienic tytul...atylla pisze:ość z tej aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=2672672116 zaklina się, że 100 % sprawny.

-
inne źródła tak, dźwignie tape monitor powodują że nie słychać ani radia, ani gramofonuWojtek pisze:Ale... nie da się "wyłączyć przycisku". Jak np. miałeś włączone FM, wciskasz Phono, załącza się Phono, a FM się samo wyłącza.atylla pisze:wyłącznenie przycisku FM nie wyłącza radia...
Zawsze musi być jakieś źródło załączone. Nie da się wybrać "żadnego" źródła.
hm..no da się:) jeśli lekko wcisnę kolejny przycisk, ale go nie załączę, to obecnie włączony się wyłączy.
Ja nadal czekam na jakąś odpowiedź na zadane wcześniej pytanie:atylla pisze:no oki, jasna sprawa - tylko co z tym sprzężeniem radia z gramofonem?Słyszę i radio i gramofon z phonoWojtek pisze:W sensie że jak wciśniesz przycisk Phono i zaświeci się lampka Phono to na słuchawkach bądź głośnikach słyszysz tylko radio?
Do tego dodam: czy jak przełączasz na inne źródła (łącznie z Tape Monitor) to też nadal słychać radio?
P.S. na zmianę tytułu przyjdzie czas:)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Staraj się nie opisywać jednym zdaniem tylko nieco dokładniej, bo za szybko do niczego nie dojdziemy przy takim minimalizmie.
Jak masz włączone Phono to gramofon w ogóle słychać?
Czy jak nie masz radia dostrojonego do jakiejś stacji to co się "przebija" do wejścia Phono?
Dodatkowe pytania:
Czy do amplitunera masz podpiętą jakąś antenę i do czego wpiąłeś uziemienie gramofonu?
PS:
Chyba wyciągnę te wpisy po-zakupowe do oddzielnego wątku.
Jak masz włączone Phono to gramofon w ogóle słychać?
Czy jak nie masz radia dostrojonego do jakiejś stacji to co się "przebija" do wejścia Phono?
Dodatkowe pytania:
Czy do amplitunera masz podpiętą jakąś antenę i do czego wpiąłeś uziemienie gramofonu?
PS:
Chyba wyciągnę te wpisy po-zakupowe do oddzielnego wątku.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
no to jeszcze raz:
Włączam amplituner-gra radio, włączam phono słychać i radio i gramofon jednocześnie-jeśli "ucieknę" z ustawionych fal w pustkę, słychać tylko gramofon i szum radia.
Jeśli włączę sobie mutting i ucieknę z fal radia, to słychać wyłącznie gramofon, stąd nie od razu wyłapałem że coś nie tak.
Nie podpinałem żadnej anteny, radio działa na tej fabrycznej. No a uziemienia gramofonu nie podpiąłem do niczego:)
Tu jest pies pogrzebany?
Włączam amplituner-gra radio, włączam phono słychać i radio i gramofon jednocześnie-jeśli "ucieknę" z ustawionych fal w pustkę, słychać tylko gramofon i szum radia.
Jeśli włączę sobie mutting i ucieknę z fal radia, to słychać wyłącznie gramofon, stąd nie od razu wyłapałem że coś nie tak.
Nie podpinałem żadnej anteny, radio działa na tej fabrycznej. No a uziemienia gramofonu nie podpiąłem do niczego:)
Tu jest pies pogrzebany?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
"Fabryczna" jest tylko od AM.atylla pisze:Nie podpinałem żadnej anteny, radio działa na tej fabrycznej.
Jakiś dobry powód na to?atylla pisze:No a uziemienia gramofonu nie podpiąłem do niczego:)

Przypuszczam, że nie, ale warto to mieć zrobione.atylla pisze:Tu jest pies pogrzebany?
Czyli tak dla uściślenia, radio słyszysz jak masz amplituner przełączony na Phono 1 albo Phono 2, ale przy Aux, Mic czy też przy monitorowaniu Tape nie ma tego efektu?
Czym są zabawkowe głośniki i jak je podłączasz?atylla pisze:Całość niestety na zabawkowych głośnikach póki co, ale to już inny wątek forum:)
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Pioneer SX-838 - radio i gramofon
Tylko nie bardzo wiem do czego to podłączyć:)Wojtek pisze:"Fabryczna" jest tylko od AM.atylla pisze:Nie podpinałem żadnej anteny, radio działa na tej fabrycznej.
Jakiś dobry powód na to?atylla pisze:No a uziemienia gramofonu nie podpiąłem do niczego:)
Przypuszczam, że nie, ale warto to mieć zrobione.atylla pisze:Tu jest pies pogrzebany?
Przy aux, mic, też gra radio, jak opuszczę monitor 1, 2 jest cisza.Wojtek pisze:Czyli tak dla uściślenia, radio słyszysz jak masz amplituner przełączony na Phono 1 albo Phono 2, ale przy Aux, Mic czy też przy monitorowaniu Tape nie ma tego efektu?
Głośniki "podstawkowe" od jakiejś "wieży" jednoelementowej. Podłączone pod speaker AWojtek pisze:Czym są zabawkowe głośniki i jak je podłączasz?atylla pisze:Całość niestety na zabawkowych głośnikach póki co, ale to już inny wątek forum:)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Do bolca uziemienia. Powinien być blisko gniazda Phono.atylla pisze:Tylko nie bardzo wiem do czego to podłączyć:)
Lepiej ignorować niż się dowiedzieć?
Zaiste ciekawe.atylla pisze:Przy aux, mic, też gra radio, jak opuszczę monitor 1, 2 jest cisza.
Coś w mixerze musi wobec tego być nie tak. Trudno powiedzieć jak to naprawić.
Może amplituner był właśnie naprawiany i ktoś coś źle zlutował np.
Trzeba by sięgnąć do serwisówki.
Ewentualnie problem jest np. z przyciskiem/przełącznikiem od radia, że się nie wyłącza i jest stale zapodawane.
A czy jak przełączysz na radio AM to nadal słyszysz FM czy jak?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum