Jako że sam długo nie mogłem znaleźć nigdzie informacji, postanowiłem podzielić się rozwiązaniem, zwłaszcza że może się ono przydać nie tylko użytkownikom modelu JL-A1 - praktycznie identyczne rozwiązanie występuje np. w modelu JL-A20 a i pewnie w wielu innych.
Olej silikonowy, spowalniający pracę windy w moim gramofonie nie znajduje się w tłoku windy unoszącej/opuszczającej ramię a między 3 metalowymi blaszkami (dyskami), znajdującymi się bezpośrednio pod dźwignią windy.
Aby wymienić olej należy otworzyć spodnie wieko gramofonu. Następnie oczom naszym ukaże się następujący widok: Czarna strzałka wskazuje blaszane dyski, które, po odkręceniu środkowej śruby należy zdjąć. Czerwona strzałka pokazuje miejsce gdzie górny dysk nie został spasowany z pozostałą częścią mechanizmu - zdjęcie powstało już po demontażu płytek i nie zauważyłem tego.
Po odkręceniu śruby należy zdemontować dwa dyski z góry: Po lewej stronie widzimy podstawę mechanizmu ze śladami starego oleju silikonowego. Po prawej, zdemontowane 2 dyski. Po wyczyszczeniu wszystkich 3 elementów, należy nanieść nowy olej, po obu stronach środkowego dysku (z uchem) i całość ponownie skręcić. Pracą dźwigni windy, rozprowadzimy nowy olej po powierzchni dysków. Następnie, pozostaje nam już tylko montaż dolnego wieka gramofonu i ponowna kalibracja.
W moim gramofonie użyłem olej silikonowy 30000 cst. Winda pracuje poprawnie, natomiast dla tych którzy preferują wolno opadającą windę rozważyłbym gęstość 50000 cst.
I to byłoby na tyle. Może komuś informacje te staną się pomocne. Dziękuję Olszy84 za pomoc merytoryczną oraz zaopatrzenie mnie w oleje