Luxman PD-300
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
-
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
-
Re: Luxman PD-300
W sumie to dowolne ramię 9-10” można tu wstawić. Fabrycznych armboardów jest kilka, a nawet zrobienie własnego to nie problem.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Dokładnie takie jak w załączniku. Jest też Niemiec co robi pod dowolne pasujące ramię armboardy z coriana.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
-
- Myszor
Boszszsz...a ja głupi tylko zrobiłem wajchą w prawo i stwierdziłem że nie działa

No teraz zasysa ale puszcza dość szybko.
-
Jeżeli wajcha się zatrzyma tak jak na filmiku, mniej więcej na godz 1, to powinna trzymać 30-40 minut.
Zdejmij te gumy i umyj w płynie do mycia naczyń. Możesz użyć potem środka do regeneracji rolek w drukarkach, albo takiego do uszczelek samochodowych.
W tym egzemplarzu co stoi u mnie, chwyta 8 na 10 płyt. Czasem trzeba obrócić talerz i docisnąć płytę w miejscu, które nie przylega do uszczelki i wtedy też zassie. Myślę, że z tym dociskiem firmowym, to zasysa wszystko.
Jeżeli tylko układ jest szczelny, to kluczowe jest dopasowanie płyty do uszczelek. Zauważyłem też, że jak te uszczelki trochę popracują, to vacuum lepiej działa. Tzn. pierwszą płytę trzeba podociskać, a potem kolejne już chwyta bez pomocy.
Zdejmij te gumy i umyj w płynie do mycia naczyń. Możesz użyć potem środka do regeneracji rolek w drukarkach, albo takiego do uszczelek samochodowych.
W tym egzemplarzu co stoi u mnie, chwyta 8 na 10 płyt. Czasem trzeba obrócić talerz i docisnąć płytę w miejscu, które nie przylega do uszczelki i wtedy też zassie. Myślę, że z tym dociskiem firmowym, to zasysa wszystko.
Jeżeli tylko układ jest szczelny, to kluczowe jest dopasowanie płyty do uszczelek. Zauważyłem też, że jak te uszczelki trochę popracują, to vacuum lepiej działa. Tzn. pierwszą płytę trzeba podociskać, a potem kolejne już chwyta bez pomocy.
- Myszor
Udało się ogarnąć odpowiedni armboard i mogłem przemontować Lustre GST-801 na Luxmana.
Uwielbiam to ramię. 10 cali, średnio ciężkie, proste w kalibracji (AS i VTA w locie), na fotce nie widać ale od spodu śruba mocująca jest dużym i ciężkim stabilizatorem. Tu uzbrojone w EW i ciężarowca od Ortofona. No i wygląda fajnie, nic nie dynda i nie odstaje.
Słucham, słucham i powiem tak...technics od Pawelca ma lepszą rozdzielczość, a lux gra z większym mięsem.
Przy okazji gratki dla Pawła bo jak rozkręcałem technicsa to dopiero zobaczyłem jak koronkowa i solidna to jest robota. Nawet w sprężynach są materiały tłumiące
Nie wiem który wolę. Zależy od płyty. Chude realizacje na luxie brzmią lepiej ale te tłuste pokazują więcej szczegółów na sp25. I bądź tu mądry
Chyba kupię kolejne ramię
Uwielbiam to ramię. 10 cali, średnio ciężkie, proste w kalibracji (AS i VTA w locie), na fotce nie widać ale od spodu śruba mocująca jest dużym i ciężkim stabilizatorem. Tu uzbrojone w EW i ciężarowca od Ortofona. No i wygląda fajnie, nic nie dynda i nie odstaje.
Słucham, słucham i powiem tak...technics od Pawelca ma lepszą rozdzielczość, a lux gra z większym mięsem.
Przy okazji gratki dla Pawła bo jak rozkręcałem technicsa to dopiero zobaczyłem jak koronkowa i solidna to jest robota. Nawet w sprężynach są materiały tłumiące

Nie wiem który wolę. Zależy od płyty. Chude realizacje na luxie brzmią lepiej ale te tłuste pokazują więcej szczegółów na sp25. I bądź tu mądry

Chyba kupię kolejne ramię

-
- Gramofon: Luxman PD121, PD444
Ostatnio stałem się właścicielem PD300 niestety ma problem z systemem podciśnienia. Tylko raz udało mi się przyssać płytę na 10 minut. Pozostałe próby zakończyły się niepowodzeniem. Czy jest ktoś w Warszawie (serwis lub człowiek) kto ma wiedzę w temacie i mógłby podjąć się naprawy? Ewentualnie co mogę sam sprawdzić/zrobić?
-
Trzeba zdjąć, umyć i zregenerować uszczelki te co są na talerzu, wymienić wszystkie rurki w środku, sprawdzić szczelność miecha, zaworu membranowego i wlotu powietrza dla zewnętrznej pompy, no i po złożeniu wszystkiego do kupy zaaplikować czarny smar molibdenowy do korytka otaczającego szpindel i do gumowego korytka w talerzu dookoła dziury.
No i dobrze się zaopatrzyć w ten docisk co się go używa podczas odsysania powietrza.
No i dobrze się zaopatrzyć w ten docisk co się go używa podczas odsysania powietrza.
- Myszor
Kolega Zbyszek robi doktorat w systemach ciśnieniowych luxmanówCezzzar pisze: ↑03 sty 2021, 21:27Ostatnio stałem się właścicielem PD300 niestety ma problem z systemem podciśnienia. Tylko raz udało mi się przyssać płytę na 10 minut. Pozostałe próby zakończyły się niepowodzeniem. Czy jest ktoś w Warszawie (serwis lub człowiek) kto ma wiedzę w temacie i mógłby podjąć się naprawy? Ewentualnie co mogę sam sprawdzić/zrobić?

-
- Gramofon: Luxman PD121, PD444
Wielkie dzięki Zbyszek!zbyszek1982 pisze: ↑03 sty 2021, 22:04Trzeba zdjąć, umyć i zregenerować uszczelki te co są na talerzu, wymienić wszystkie rurki w środku, sprawdzić szczelność miecha, zaworu membranowego i wlotu powietrza dla zewnętrznej pompy, no i po złożeniu wszystkiego do kupy zaaplikować czarny smar molibdenowy do korytka otaczającego szpindel i do gumowego korytka w talerzu dookoła dziury.
Jak nie znajdę nikogo kto podejmie się regeneracji to będę działał sam w temacie. Czym regenerujesz uszczelki?
-