Hej.
Skończyło się na tym że kupiłem używany projektor Optoma HD141X.
Użytkuję już go czwarty dzień i muszę powiedzieć że już jestem uzależniony. Projektor z czterech metrów wyświetla obraz około 100 cali, oglądam z trzech i pół i muszę powiedzieć że jest zadowalająco.
Jedyna rzecz mnie trochę zastanawia - efekt tęczy. Wiedziałem że będzie, w pierwszej chwili nawet się ucieszyłem że go nie widzę, ale niedługo potem czytając napisy na Indiana Jones zauważyłem. I teraz niezależnie od tego czy oglądam film, czy jestem w sklepie, czy też śpię zawsze go widzę. Kurde.
Dodam jeszcze parę słów odnośnie projektora DLP Optoma HD 141X.
Kupiłem używany z oryginalną lampą o przebiegu 800 godzin, czyli jakby dopiero rozgrzany. Lampa ma przewidywalny czas pracy 5000 godzin. Tryb ECO jest tylko nieznacznie ciemniejszy od normalnego więc jest włączony na stałe. Tak jak wspomniałem maksymalny obrazek jaki potrafi wyświetlić z czterech metrów to około 100 cali czyli zakres zoom jest za mały i nawet myślę o małej przeróbce w postaci zdjęcia blokady zuma na obiektywie żeby uzyskać jeszcze 20 cali.Tutaj muszę wspomnieć że projektor wyświetla obraz do góry. Czyli trzeba go postawić mniej więcej na wysokości dolnej krawędzi rzucanego obrazu. Oczywiście można obraz ten odwrócić gdy chcemy umiejscowić urządzenie pod sufitem. Uważam że jest to jednak jego wada, ponieważ gdy chcemy umiejscowić projektor dokładnie na przeciwko ekranu (jak u mnie)to trzeba zadrzeć do góry jego zad podstawiając jeszcze małe podkładki pod tylne nóżki i potem skorygować pochył trapezowy. Ogólnie wszystko byłoby ok gdyby nie to że projektor wyświetla ramkę wokół obrazu, która jest po tej operacji właśnie trapezem. Nie wiem po co ta ramka i nawet jest możliwość wybrania jej koloru

. Czarny jest jedynym wyborem w tym przypadku. Miałem do czynienia z projektorem który miał dużo większy zakres zumowania tak jak i mechaniczną korekcję shift-tilt co uważam za idealne rozwiązanie w tego tupu urządzeniach.
Projektor posiada dwa wejścia HDMI, jedno z wsparciem MHL, mini USB, wyjście zasilające 12v, wyjście audio minijack oraz wtyczkę dziwną do okularów 3D chyba. Wbudowany głośnik może dodawać przestrzeni w dźwięku oraz poza tym obsługa głosu wraz z wyjściem może dac nam możliwość podłączenia zwykłego analogowego wzmacniacza w przypadku na przykład PS4 bez zbędnych przejściówek czy konwerterów audio. Odgłos wiatraka chłodzącego w trybie ECO jest jak najbardziej akceptowalny. Wystarczy tylko trochę podgłośnić film i wcale go nie słychać.
Sam obrazek HD w wielkości 120 cali jest super. Piksele widać dopiero z 1.5 metra

W zaciemnionym pokoju kontrast i kolory bardzo mi pasują. Nie mam porównania z innymi projektorami, ale obrazek bardzo mi przypadł do gustu i gdyby nie efekt tęczy to nie miałbym do czego się przyczepić.
Widziałem efekt ten w piętnastoletnim projektorze DLP i wtedy stwierdziłem że jest lipa. Każdy ruch gałami powodował wyświetlanie kolorowych pikseli przez ułamek sekundy niezależnie od wyświetlanego obrazu. Efekt ten był tak bardzo widoczny że aż raził. W przypadku tego Optoma efekt jest, ale go nie widać gdy obraz jest jasny i dużo się dzieje. Jeżeli obraz jest ciemny (noc, ciemne pomieszczenia) to efekt tęczy widać przy bardzo kontrastowych obrazkach i napisach

. Nie jest to ten sam efekt co widziałem kiedyś, jest dużo słabszy i ciemniejszy, ale niestety jest. Przeczytałem o kole kolorów i już wiem że technologia DLP oszukuje mózg wyświetlając szybko nieruchome obrazki w kilku kolorach (zielony,niebieski,czerwony) co powoduje elekt ruchomego kolorowego obrazka i niestety mój mózg to wie i widzi.
Podsumowując jestem bardzo zadowolony z zakupu bo tak jak zawsze chciałem mam namiastkę kina w domu. Dodam że słucham dźwięku z swojego zestawu stereo i jest bardzo dobrze.
Dziękuję Kolegom za rady

bo wybrałem projektor z pewną już świadomością i polecam się też innym osobom które chcą wejść w świat kina domowego.