syko pisze: ↑12 paź 2020, 18:40
Noszę się z zamiarem kupna niedrogiego (do 1000 zł) projektora do oglądania filmów
może być ciężko, chyba że używki wchodzą w grę lub nie musi być full hd
iem że chcę wyświetlać obraz o przekątnej 100 - 120 cali z czterech metrów
Nie wiem czy to możliwe aby z 4m osiągnąć tak mały obraz. Musiałbyś poczytać. Może to kwestia modelu i optyki zastosowanej. Ja u siebie nie mam najmnijeszych szans na tak mały obrazek, wyświetlam z odległości 5m
nie chcę widzieć linii czy pikseli
Hmm ja widzę siatkę punktów matrycy, to chyba normalne zwłaszcza w niezbyt dużym budżecie. Pomocne by złapać ostrość
chcę aby był jak najcichszy bo będzie umiejscowiony centralnie nad głową.
Poczytaj o kątach wyświetlania w modelach które Cię interesują - to w kontekście lokalizacji projektora. Co do kultury pracy/głośności to nie wiem czy ten budżet pozwoli. Poza tym pamiętaj że lampa w projektorze (rozumiem że o takim projektorze myślisz) produkuje bardzo dużo ciepła. O ile nie prowadzisz zakładu fryzjerskiego to wieszanie projektora bezpośrednie nad głową na małej wysokości może być uciążliwe.
Ja posiadam EPSON EH-TW650, czyli jeden z podstawowych modeli full HD tej firmy. Nie spełnia on ani jednego z założeń jakie wymieniasz

Ale nie zamieniłbym go z powrotem na telewizor. Mam starą ledową 40tkę i poszła precz do sypialni, gdzie od wielkiego dzwonu jest włączana. Projektor mam połączony na stałe z xiomi mibox kablem hdmi. Netflix, popcorn i kino bambino z dzieciakami gotowe.
EDIT: Może w Twoim wypadku jakiś mini projektor załatwiłby sprawę I głośności i niewielkiego obrazka

.