Preamp Cambridge Audio Duo - czy warto?
-
- Gramofon: Pro-Ject X1
Preamp Cambridge Audio Duo - czy warto?
W chwili obecnej używam P-J X1 z fabryczną wkładką (odmiana 2M Red). Jest on podpięty pod Marantza PM8005, który jest wyposażony w całkiem niezły preamp oparty na elementach dyskretnych.
Moje pytanie brzmi, czy warto zainwestować w tytułowy przedwzmacniacz przy w/w założeniach? Czy waszym zdaniem preamp w tym przedziale cenowym wprowadzi słyszalne i korzystne zmiany w aktualnym torze audio?
Być może polecicie jakieś alternatywy w zakresie 1200-1500 PLN?
Nie ukrywam, że wspomniany preamp kusi zarówno ceną jak i funkcjonalnością. Mam tu na myśli obsługę wkładek MC, ponieważ niewykluczone, że w przyszłości zdecyduję się na taką przesiadkę. Samo urządzenie ma niezłe opinie w prasie.
Chętnie wypożyczył bym to urządzenie na 2-3 dni z jakiegoś sklepu, żeby posłuchać go w domowym zaciszu i porównać z tym, co mam w PM. Nie wiem tylko, czy są jakieś sklepy, które maja na stanie takie urządzenie przeznaczone do testowania przez klientów.
Moje pytanie brzmi, czy warto zainwestować w tytułowy przedwzmacniacz przy w/w założeniach? Czy waszym zdaniem preamp w tym przedziale cenowym wprowadzi słyszalne i korzystne zmiany w aktualnym torze audio?
Być może polecicie jakieś alternatywy w zakresie 1200-1500 PLN?
Nie ukrywam, że wspomniany preamp kusi zarówno ceną jak i funkcjonalnością. Mam tu na myśli obsługę wkładek MC, ponieważ niewykluczone, że w przyszłości zdecyduję się na taką przesiadkę. Samo urządzenie ma niezłe opinie w prasie.
Chętnie wypożyczył bym to urządzenie na 2-3 dni z jakiegoś sklepu, żeby posłuchać go w domowym zaciszu i porównać z tym, co mam w PM. Nie wiem tylko, czy są jakieś sklepy, które maja na stanie takie urządzenie przeznaczone do testowania przez klientów.
Pro-Ject X1 + Pick it S2 MM/Marantz PM8005/Tannoy Revolution XT 8F/Marantz SA8005/Yamaha WXC-50/Sennheiser HD600/Beyerdynamic DT770 PRO 250Ohm/okablowane QED Reference Audio 40, Audioquest Big Sur, Pro-Ject Connect-IT E
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Preamp Cambridge Audio Duo - czy warto?
Dobra dobra

Ustaw się w kolejce po Bufonika na testy.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Audiokultura Iskra1?
The story so far:
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
-
Poczytałem trochę i Iskra faktycznie wygląda na ciekawy preamp... poczynając od konstrukcji i użytych elementów, a skończywszy na wrażeniach odsłuchowych innych po przetestowaniu. Pingnę gościa, czy dało by radę pożyczyć ustrojstwo do przetestowania. Dzięki za podpowiedź!
Pro-Ject X1 + Pick it S2 MM/Marantz PM8005/Tannoy Revolution XT 8F/Marantz SA8005/Yamaha WXC-50/Sennheiser HD600/Beyerdynamic DT770 PRO 250Ohm/okablowane QED Reference Audio 40, Audioquest Big Sur, Pro-Ject Connect-IT E
- gravediggie
- Gramofon: JVC & Schneider
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Milijon kabli..
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Aha, bym zapomniał - raczej nie na tym gramofonie.
Audiokultura w ramach zakupu daje 30 dni na zwrot towaru, więc możesz to potraktować jako wypożyczenie za kaucją.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tak,wiem.
To również wiem, natomiast chciałbym być uczciwy wobec producenta (jest to jednak mała manufaktura) i dogadać się z nim w tej kwestii.
- wydra
- Gramofon: Lenco L236
Dobrze jak napiszesz poprostu że chcesz ten preamp nabyć, ale pewny brzmienia nie jesteś i że możesz go zwrócić i wtedy będą mieli z tłu głowy że tak możesz postąpić

Analog:
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ale co tu jest do dogadywania? Po to dają 30 dni na testy. Przecież nie muszą tego robić.
Jedyne co możesz chcieć dogadywać to darmowe wypożyczenie albo za kaucją niższą niż wartość sprzętu (powodzenia).
Natomiast trochę śmieszy mnie kwestia że cena "na zachód" tego sprzętu jest wyższa niż lokalnie (i wcale nie chodzi tutaj o różnice kursowe), chyba że już zmienili taktykę w tym zakresie. Recenzja na blogu audiostereo o tym wspomina.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
O ile moja memoria nie jest fragilis, to cena Iskry na Polskę poszła znacząco w górę w którymś momencie (już po recenzjach w blogosferze).
The story so far:
-
Masz rację. Teraz can polska jest taka sama, jak zagraniczna... czyli 1480,-. Kiedyś zdaje się w okolicy tysiaka oscylowała.
-
Tak, to były okolice tysiąca PLN.
The story so far:
-
Dlatego nie ma to jak dobra recenzja 

Sony PS-X45, WEGA P700SH
AT30E/Shure V15 III/AT440MLa/Philips GP401MKII/Sony XL15
MaCaBRiaa/Realistic 42-2101a
Dayens Menuetto/Pioneer SA6300/Yamaha Pianocraft MCR-755
Mission M30/Yamaha NS-BP200/Tannoy Mercury M1/Spendor s6e
AT30E/Shure V15 III/AT440MLa/Philips GP401MKII/Sony XL15
MaCaBRiaa/Realistic 42-2101a
Dayens Menuetto/Pioneer SA6300/Yamaha Pianocraft MCR-755
Mission M30/Yamaha NS-BP200/Tannoy Mercury M1/Spendor s6e
- ROCHO
- Gramofon: SONY PS-X60
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Jakże wyrafinowana konstrukcja: "separated supply FaziNoHum – perfectly channel balance and noise floor" = zasilacz a'la esdarek i przetwornica DC-DC = półtora klocka....

Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10