Kolumny do 500 zł
-
Kolumny do 500zl
Panowie odnośnie tej gumy może i macie rację,tylko sami twierdzicie,że tak się dzieje kiedy guma jest używana a w tym wypadku wątpię by te kolumny były cały czas na chodzie.Poza tym te kolumny już raz zostały niby sprzedane(nie wiadomo czy nie osiągnęły ceny minimalnej),a wygrał je gość z zerowym dorobkiem na allegro.Jak dla mnie to trochę dziwne... Często można poczytać,że co niektórym handlarzom ceny w czasie licytacji podbija rodzina,znajomi itd by wciągnąć do licytacji jakiegoś napalonego jelenia.Warto by dopytać dlaczego są drugi raz w sprzedaży.
http://allegro.pl/vintage-high-end-alte ... 56291.html
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2012, 19:39 przez kielek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Winters
Re: Kolumny do 500zl
Zawieszenia z gumy są trwałe, oczywiście następuje jakaśtam degradacja przez lata, ale wpływ na dźwięk nie jest duży. Tym bardziej widać, że mamy tutaj do czynienia ze sprzętem zadbanym.kielek pisze:Panowie odnośnie tej gumy może i macie rację,tylko sami twierdzicie,że tak się dzieje kiedy guma jest używana a w tym wypadku wątpię by te kolumny były cały czas na chodzie.Poza tym te kolumny już raz zostały niby sprzedane(nie wiadomo czy nie osiągnęły ceny minimalnej),a wygrał je gość z zerowym dorobkiem na allegro.Jak dla mnie to trochę dziwne... Często można poczytać,że co niektórym handlarzom ceny w czasie licytacji podbija rodzina,znajomi itd by wciągnąć do licytacji jakiegoś napalonego jelenia.Warto by dopytać dlaczego są drugi raz w sprzedaży.
Co do tej aukcji - mogło to być ostateczne podbicie przez samego sprzedającego, który uznał, że cena jest za niska, a nie chciało mu się zapłacić kilku złotych za ustawienie ceny minimalnej. Dopytać można, ale nie widzę, żeby to miało jakiś wielki wpływ na wybór tych kolumn.
DIOMEDES KATO
-
Kolumny do 500zl
ale co sądzicie o parametrach?
Mogę arabską metodą zapytać go czy za 300 pln też są do wzięcia.
Mogę arabską metodą zapytać go czy za 300 pln też są do wzięcia.
-
-
Kolumny do 500zl
W opisie facet ma,że kosztowały 495 marek niemieckich,tyle że NRD-owskich
Jakoś nie przypominam sobie,by produkty Hi-Fi rodem ze wschodnich Niemiec brylowały na salonach audiofilskich 
Masz wintydżowy amplituner,więc wskazane jest mieć do tego kolumny z tego okresu.Podobnie jak Jack nie jestem wielkim fanem takiego sprzętu,choć wiem że w tym okresie robiono dobre i trwałe sprzęty,i szanuję ludzi którzy się w tym lubują. Na aukcji były/są Tannoye R1 w zbliżonej cenie,które by zapewne nosem wciągnęły te NRD-owskie cuda,tyle że to są to raczej współczesne kolumny...

Masz wintydżowy amplituner,więc wskazane jest mieć do tego kolumny z tego okresu.Podobnie jak Jack nie jestem wielkim fanem takiego sprzętu,choć wiem że w tym okresie robiono dobre i trwałe sprzęty,i szanuję ludzi którzy się w tym lubują. Na aukcji były/są Tannoye R1 w zbliżonej cenie,które by zapewne nosem wciągnęły te NRD-owskie cuda,tyle że to są to raczej współczesne kolumny...
-
- Winters
Kolumny do 500zl
Jak mają być stare i dobre to rozważyłbym:
- ALTEC Capri
- http://allegro.pl/vintage-klh-thirty-on ... 79012.html - maskownice do małej naprawy, nie jest to raczej duży problem
- http://allegro.pl/monitory-braun-l730-1 ... 50877.html
- ALTEC Capri
- http://allegro.pl/vintage-klh-thirty-on ... 79012.html - maskownice do małej naprawy, nie jest to raczej duży problem
- http://allegro.pl/monitory-braun-l730-1 ... 50877.html
DIOMEDES KATO
-
Kolumny do 500zl
no te alteci, owszem rozważam, te brauny też mi się podobają (chociaż nie kojarzę ich w audiofilskich rozważaniach?) . Lepsze 4 ohm? czy 8? może to lamerskie pytanie, ale nie znam odpowiedzi:)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kolumny do 500zl
Rozbawiła mnie ta gadka o gumowym zawieszeniu
Materiał jest dość trwały, to wystarczy.
Powtarzam, że praktycznie nie powinieneś na to jakoś mocno zwracać uwagi.
Z drugiej strony, teoretycznie przy 4 ohm jest nieco więcej zniekształceń sygnałowych.
Ogółem nie ma chyba dobrego argumentu dlaczego nie rozważać kolumn o impedancji niższej niż 8 ohm, w sytuacji kiedy wzmacniacz je pociągnie.

W sumie powtarzasz się nieco, bo już się o to pytałeś pod kątem amplitunera.atylla pisze:Lepsze 4 ohm? czy 8? może to lamerskie pytanie, ale nie znam odpowiedzi:)
Powtarzam, że praktycznie nie powinieneś na to jakoś mocno zwracać uwagi.
Z drugiej strony, teoretycznie przy 4 ohm jest nieco więcej zniekształceń sygnałowych.
Ogółem nie ma chyba dobrego argumentu dlaczego nie rozważać kolumn o impedancji niższej niż 8 ohm, w sytuacji kiedy wzmacniacz je pociągnie.
A to już długo w tym siedzisz?atylla pisze:(chociaż nie kojarzę ich w audiofilskich rozważaniach?)

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Kolumny do 500zl
właśnie o to mi chodzi -wzmacniacz 4 ohm, to dla" dobra dźwięku", kolumny też lepiej 4 niż 8, tak?
Długo,nie długo:) po prostu niewpadłem na taką markę, ale jak człowiek przebiera w mercedesach, może przegapić fakt istnienia bugatti;)
Długo,nie długo:) po prostu niewpadłem na taką markę, ale jak człowiek przebiera w mercedesach, może przegapić fakt istnienia bugatti;)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kolumny do 500zl
Nie. Źle to sobie tłumaczyszatylla pisze:to dla" dobra dźwięku", kolumny też lepiej 4 niż 8, tak?

Już w tamtych czasach takim standardem dla kolumn była impedancja 8 ohm (pod ten parametr są też podawane pozostałe parametry techniczne). Jedynie przy kolumnach 8 ohmowych wzmacniacz da radę pociągnąć 2 pary kolumn (jeśli Cię to interesuje).
Głośniki 4 ohm ciągną też więcej prądu, przez co wzmak się bardziej grzeje, itp. itd.
Dlatego to, że wzmacniacz jest w stanie pociągnąć jedną parę 4 ohmową nie znaczy to, że taka kolumna będzie ogólnie lepszym wyborem od innej kolumny z wyższą impedancją.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
-
Kolumny do 500zl
Towarzysze!
Przyszedł amplituner-okazało się, że jedyna opcja to głośniki podłogowe, nie ma miejsca na podstawkowe;)
Co polecacie?
Przyszedł amplituner-okazało się, że jedyna opcja to głośniki podłogowe, nie ma miejsca na podstawkowe;)
Co polecacie?
-