Grant Green - Iron City (1972 / 1977, Reissue, USA)
https://www.discogs.com/Grant-Green-Iro ... se/2301532
W końcu dorwałem coś od tego gościa. Jeden z jego albumów wydanych przez inną wytwórnię niż Blue Note. Materiał na tej płycie został nagrany w 1967 roku (wedlug Wikipedii, tekst z tyłu nic o tym nie wspomina) zaś ukazał się kilka lat później, w 1972 roku (Cobblestone Records). W 1977 roku ukazało się wznowienie tego albumu, nakładem Muse Records - z nową okładką ale tym samym tekstem z tyłu.
Martwiłem się czy moja płyta się doczyści. Była bardzo brudna i dalej widać ślady po tym. Ale jest sporo lepiej niż było przedtem. No i trafiłem na niezły (jak na mnie

) egzemplarz. Na pewno nie włączyłbym tej płyty tak bez umycia...
Muzycznie jest to typowy Grant Green. Nieco inne brzmienie gitary niż na wcześniejszych, znanych mi płytach (z wczesnych lat 60-tych). Na płycie się też udziela organista (John Patton, choć podobno na tej sesji nie grał a zamiast niego był Larry Young - za Wikipedią). Organy są dość kiepsko słyszalne miejscami, zdecydowanie nie jest to najlepiej wyprodukowany album. Ale, jak zwykle jeśli chodzi o Granta Greena, miło mi się go słuchało.
Warto wspomnieć iż na tej płycie pojawiają się dwa utwory z Feelin' The Spirit (1963), jego albumu gospelowego - Go Down Moses (zatytułowany Old Man Moses (Let My People Go) ) oraz Sometimes I Feel Like A Motherless Child (zatytułowany Motherless Child). Są to nowe aranżacje, nagrane też w innym składzie niż wspomniany album wydany przez Blue Note. Notabene, też polecam - spokojny, relaksacyjny, łagodny krążek. Z Herbie Hancockiem na fortepianie.