Gramofon do 400 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
atryk12

Dobry, używany gramofon do 400zł

Post autor: atryk12 »

Gramofon dzisiaj przyszedł, natomiast wzmacniacz jeszcze nie. Ogólnie uruchomiłem go ażeby sprawdzić jak działa automatyka i moje pytanie teraz, czy to normalne, że tam w środku "coś się tłucze lekko" gdy odpalam start i igła się ustawia? po ustawieniu się jej na vinylu już nic się nie tłucze.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

atryk12 pisze:czy to normalne, że tam w środku "coś się tłucze lekko" gdy odpalam start i igła się ustawia?
Fajne określenie. To zależy jak bardzo "tłucze", ale ogółem to nic dziwnego, że mechanika automatu "dźwięczy".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
atryk12

Post autor: atryk12 »

No właśnie coś w takim stylu jakby to była automatyka, ale wolałem zapytać dla pewności.
Awatar użytkownika
krychu337
Gramofon: JVC QL-F6

Re: Dobry, używany gramofon do 400zł

Post autor: krychu337 »

Witam,

myślę, że w porządku będzie się podpiąć pod ten temat. Potrzebuję porady w sprawie zakupu pierwszego gramofonu, w cenie do ok. 300 zł. Nie ukrywam, że jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o gramofony, poszukuję po prostu sprzętu od którego mógłbym rozpocząć swoją przygodę ;). Przeglądałem kilkanaście ofert na Allegro i niespecjalnie potrafię się zdecydować. Czy np. ta aukcja wygląda w porządku? Czy może w tym progu cenowym lepiej jest zdecydować się na coś innego? Najbardziej pasowałby mi chyba Technics z powodu niezłej renomy, a zależy mi na niezawodności.

http://allegro.pl/technics-sl-230-nowa- ... 18303.html

Z góry dzięki za pomoc i poradę!
JVC QL-F6 + AT440mlb/Sony TA-F570ES/Dali 104
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Będzie w porządku, od takiego samego gramofonu sam zaczynałem swoją przygodę z płytami winylowymi, ale niestety ta wkładka to nic dobrego, nawet z nową igłą (też nic dobrego). Jeżeli zdecydujesz się na ten egzemplarz to na Twoim miejscu wymieniłbym przetwornik na np. Audio-Technica AT-95E, kosztuje ok. 100 PLN nowa.
DIOMEDES KATO
kielek

Post autor: kielek »

Tym bardziej,że sama wkładka nosi ślady korozji ;)
Awatar użytkownika
valv
Gramofon: Dual 604

Re: Dobry, używany gramofon do 400zł

Post autor: valv »

kielek pisze:Tym bardziej,że sama wkładka nosi ślady korozji ;)
Tiaa, a sprzedający zapewne stwierdzi, że sprzęt przeleżał wiele lat na strychu nieużywany ;)...
Kurcze, jaka musi być wilgotność, żeby samoistnie pojawiła się rdza?
Oczywiście nie zawsze coś musi być kompletnie zalane aby zardzewieć.
Ciekawe, jak w takim razie wygląda mechanizm w środku. Czy również ma taki rdzawy nalocik?
Pomimo, że sprzedający twierdzi, że sprzęt pochodzi z jego prywatnej kolekcji, to można tylko liczyć, że sprzęt pochodzi z wystawki, na której stojąc spotkał go deszczyk a nie pochodzi z powodzi... zwróć uwagę na zdjęcie przedstawiające mocowanie ramienia i górną śrubę łożyska tegoż ramienia. Też jest zardzewiała. Czy to przypadek?
Gramofon na pewno ciekawy, ale ja bym poszukał innego egzemplarza. Technics to dobry sprzęt i dość popularny, więc poszukaj jeszcze.
Ostatnio trafiłem Duala 604 za 2stówy (a trafiają się egzemplarze przynajmniej 2x droższe), co jest niezłym wynikiem. Pomimo swoich 34 lat nie ma nawet grama rdzy a okleina na drewnianej obudowie jest idealna. Żadnego odstawania, bąbli, przetarć. A sam mechanizm w stanie idealnym (w innym poście opisałem własnoręcznie wykonany serwis po jego zakupie).I powiem szczerze, że jestem z niego bardzo, bardzo zadowolony.
Dual 604 + Audio Technica AT-120 E, Philips 400, Stanton 500
Luxman L-510, Luxman T-404L, Philips CD-820, NAD C658
Wharfedale Diamond 10.7, Dual CL 710, IMF CM2, B&W 705 S2
kielek

No też się przyglądałem tej śrubce i wydaje się,że ma jakby nalot rdzawy,ale jednoznacznie nie można tego stwierdzić.Sam gramofon nie wygląda źle od strony estetycznej.Niestety jak dla mnie to 70% sprzętu RTV na Alle... wystawianego przez handlarzy pochodzi z jakiś wystawek itp.,szczególnie że większość z nich zamieszkuje niedaleko naszej zachodniej granicy.Taki sposób na życie,jedni samochodami,inni pozostałym asortymentem.
Awatar użytkownika
valv

kielek pisze:Sam gramofon nie wygląda źle od strony estetycznej.
Wszystko można wypicować ;) dlatego trzeba zwracać uwagę na tego typu "znaki"
kielek pisze:Niestety jak dla mnie to 70% sprzętu RTV na Alle... wystawianego przez handlarzy pochodzi z jakiś wystawek
A ja myślę, że procentowo to nawet i więcej, dlatego musimy szukać, pytać, oglądać.
Moja 604ka też zapewne pochodzi z wystawki. Jednak dość szybko została z niej zabrana, bo nie zdążyła zardzewieć i się rozkleić.
kielek pisze:Taki sposób na życie,jedni samochodami,inni pozostałym asortymentem
Cóż takie życie. Ja mieszkam blisko wschodniej granicy i tu handlują na potęgę fajkami i tanim ankohololem, które nierzadko jadą dalej, na zachód ;)
Sorki za OT
Awatar użytkownika
Winters

Moim zdaniem dramatyzujecie za bardzo - na tanich wkładkach AT taki nalot jest często spotykany, nic nie musiało pordzewieć. Mechanizm nie mógł w żaden sposób zardzewieć, bo jest w większości plastikowy. Jak to jest sprzęt z wystawki, to połowa sprzętu na allegro trafia tam, bo niemieccy śmieciarze nie chcieli zabrać ;)
DIOMEDES KATO
kielek

Może przesadzam,ale się powtórzę(bo kiedyś juz pisałem),jak dla mnie na sprzęcie który powinien stać na półce/regale to może się zbierać ewentualnie kurz,a nie rdza(chyba że ktoś mieszka w saunie)to samo dotyczy często powyginanych,porysowanych obudów,porozklejanych i obitych kolumn.
Dobra koniec z OT,bo jak Wojtek wparuje... ;)
Awatar użytkownika
valv

Winters pisze:na tanich wkładkach AT taki nalot jest często spotykany, nic nie musiało pordzewieć.
No dobrze, OK. Ale co w takim razie z górną śrubą ramienia? Dlaczego zardzewiała?
Widziałeś zdjęcia mojego Duala w innym temacie? Tam grama rdzawego nalotu na czymkolwiek! Zarówno zewnątrz jak i wewnątrz.
Tak czy owak, sprzęt miał kontakt -jak zwał, tak zwał - z nadmierną wilgotnością. Tu nie da się zaprzeczyć.
Chociaż..., może tylko stał w domu koło akwarium? :lol:
kielek pisze:Może przesadzam,ale się powtórzę(bo kiedyś juz pisałem),jak dla mnie na sprzęcie który powinien stać na półce/regale to może się zbierać ewentualnie kurz,a nie rdza(chyba że ktoś mieszka w saunie)to samo dotyczy często powyginanych,porysowanych obudów,porozklejanych i obitych kolumn.
Dobra koniec z OT,bo jak Wojtek wparuje...
W całej rozciągłości, zgadzam się!
Awatar użytkownika
bumbum
Gramofon: PL30LII+Hana EH

Post autor: bumbum »

Co jak co, ale dla gramofonu wilgoć to zabójca, szczególnie dla ramienia. Najlepiej szukać z odbiorem osobistym, nie kupił bym gramofonu od handlarza wysyłkowo.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

bumbum pisze:Najlepiej szukać z odbiorem osobistym, nie kupił bym gramofonu od handlarza wysyłkowo.
To głupio. Ja z kolei wszystko mam z wysyłki, i żyję (sprzęt też). Tak więc nie ma co straszyć ludzi swoimi obawami/podejściem.
Oczywiście zawsze jest ryzyko, czasami da się to wyłapać po opisie/zdjęciach/opinii sprzedawcy, a czasami nie, ale raczej nie jest to dobry powód by w ogóle olewać wysyłkę i ograniczać się tylko do lokalnych ofert.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Winters

Moim zdaniem twierdzenie, że gramofon jest cały zardzewiały i w ogóle do niczego, po jednej śrubce na której jest jakieś przebarwienie to gruba przesada. To jest prawdopodobnie jakiś niegroźny nalot. Tak samo jak "nie kupuj wysyłkowo". Ryzyko, że sprzedający jest na tyle głupi, że nie zabezpieczy paczki jest zawsze, ale to jest jego problem, a nie kupującego.

Wilgoć - zabójca ramienia? W jaki sposób? Drewna, OK, czasami coś może zardzewieć (ja się nigdy nie spotkałem z prawdziwą, głęboką rdzą nawet w sprzęcie, o którym wiem, że stał 10-20 lat w piwnicy, albo nawet ma ślady zalania.) Elementy gumowe też mogą ucierpieć, ale ramiona, które zazwyczaj są chromowane - nie widziałem zardzewiałeog ramiona. Moim zdaniem to jest trochę zabobonne myślenie, gramofon nie cukier, nie rozpuści się przecież ;)
DIOMEDES KATO
ODPOWIEDZ