Pawelec pisze: ↑16 wrz 2020, 10:11
Ten gramofon po transporcie wymaga gruntownego przeglądu i regulacji. Posiada pływające zawieszenie więc przy zdjętym talerzu całe subchassis wędruje do góry !!! Nic w tym dziwnego. Przeciwwaga wymaga naprawy. Ten gramofon jest całkiem fajnym modelem ale nie nadaje się w takim stanie dla początkującego użytkownika. Porządny serwis i regulacja może znacząco przekroczyć koszt gramofonu. Możesz go potraktować jako królika doświadczalnego albo zwrócić. Jak będziesz cierpliwy i jesteś technicznie ogarnięty to może jeszcze coś z tego będzie

.
Trochę mi to rozjaśniło umysł. Po założeniu talerza jest trochę lepiej jednak nie do końca. Widzę, że jest on w ogóle krzywo (leci na lewą stronę). Domyślam się że powinienem wypoziomowac i wyrególowac za pomocą śrub które mocują zawieszenie?
Ogarnięty technicznie to myśle, że jestem jednak brak doświadczenia i wiedzy z zakresu gramofonów... No ale chcąc mieć taki sprzęt w domu wypadałoby chyba coś doedukować a wiadomo nie ma lepiej niż praktyka...
Zacząłem ustawiać. Jednak wydaje mi się że coś jest nie tak. Jeśli dobrze rozumiem zasadę działania to po położeniu talerza subchassis powinien iść na tyle w dół aby mocowanie ramienia przylegało do obudowy. Zauważyłem że po dociśnięciu ręka koła na którym jest talerz na sam dół brakuje jeszcze trochę żeby mocowanie ramienia dotykało obudowy.
Edit:
Z odchodzącym ramieniem sprawa okazała się dość banalna. Po prostu ramię nie było do końca wciśnięte... Wyprostowałem też (metodą chałupniczą) samo ramię. Teraz została chyba wkładka bo niestety nie ma dźwięku na wyjściu (od samej płyty wydobywa się bardzo cichy dźwięk). Polecacie coś za rozsądną cenę?