Pokaż mi swoją wkładkę
- stos79
- Gramofon: Luxman PD 444
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Pokaż mi swoją wkładkę
OK, ogarnąłem trochę prywatne sprawy to mogę wrócić do pisania o wkładkach.
Na przestrzeni miesięcy zrobił się u mnie niestety swoisty zator, bo nowe rzeczy przychodziły, ale nie miałem za bardzo kiedy do nich usiąść i pograć czy też cokolwiek o nich napisać.
Na szczęście z Sony XL-55 zdążyłem się zapoznać
Nawet fotki pod post miałem przygotowane już parę miesięcy temu 
Fotka RegSofta pobudziła mnie do działania
Ale zacznijmy od początku...
Udało mi się kupić NOSa w marcu tego roku.
Fajna sprawa tak odplombować sobie opakowanie przy takim produkcie (wkładka trafiła na rynek w listopadzie 1976).
Kontekst historyczno-techniczny
Konstruktor wkładki, Yoshihisa Mori, w drugiej połowie lat '60-tych (zaraz po studiach). rozpoczął pracę dla laboratoriów NHK (japoński nadawca publiczny).
NHK w tym czasie podjęła współpracę z firmą Shinagawa Musen Co. (właściciel marki Grace) w celu opracowania nowoczesnego designu wkładki MM nadającej się do profesjonalnych zastosowań radiowych jako zastępstwo dla Denon DL-103.
Głównie chodziło tutaj o to by wykorzystać potencjał rozwijającej się technologii wkładek MM by nie ograniczać się do konstrukcji MC (tj. wspomniany Denon) i zarazem skorzystać z dobrodziejstwa wymiennych igieł.
Owocem tej współpracy był model Grace F-8L wypuszczony w 1966 roku.
Był to bodajże pierwszy cztero-cewkowy generator MM produkcji japońskiej i jedna z pierwszych wkładek z igłą o szlifie eliptycznym 0.3x0.8mm.
(wspominałem już o tej historii przy okazji prezentowania wkładki F-8L na łamach wątku).
Krótko potem Mori zaczyna pracować dla Shinagawa Musen gdzie zajmował się projektowaniem ramion gramofonowych, rozwojem serii wkładek F-8 oraz zaprojektowaniem nowej serii wkładek, Grace F-9, debiutującej w roku 1970.
W 1973 Mori roku trafia do Sony w celu projektowania kolejnych wkładek dla tej firmy.
Pierwszymi modelami zaprojektowanymi przez Mori jest seria wkładek MM XL-15/25/35/45, które trafiły na rynek w 1975.
(ciekawostka: to poniekąd wyjaśnia dlaczego do wkładek Grace F-8 pasują jak ulał niektóre modele igieł wkładek Sony)
W 1976 roku Mori projektuje swoją pierwszą wkładkę MC, generator o bardzo oryginalnej konstrukcji - oparty o cewki air-core ułożone w kształcie ósemki, a jest to właśnie bohater tego postu czyli model XL-55.
Igła w tym modelu również jest nietypowa - mamy tutaj teleskopowe połączenie aluminium, berylu oraz stopu węglowego, zwieńczone nagim diamentem o szlifie 0.3x0.8mm.
Zawieszenie jest umiarkowanie sztywne - przedział 1.2-2.2g, czyli optimum przy 1.7g.
Razem z premierą nowej wkładki Sony zaproponowało również dedykowany head-amp (czy też "pre-preamp") o nazwie HA-55.
Taki 3+ kilogramowy długi klocek.
Sprzętowych estetów zapewne ucieszy fakt, że projektanci Sony zadbali by ścianki boczne HA-55 miały dokładnie ten sam odcień krewetkowej czerwieni co body wkładki XL-55
Co ciekawe, oprócz trybu 40 ohm (pod parametry XL-55), mamy tutaj też tryb 3 ohm (pewnie dla fanów już wtedy popularnych w Japonii wkładek Ortofona).
A teraz przejdźmy do kwestii zasadniczej - jak to gra?
Zdecydowanie... jasno.
Góra pasma jest krystalicznie czysta (i przypomina mi wkładki Grace
), ale sam charakter wkładki po pierwszych testach i w połączeniu z różnymi preampami czy SUTami jawi mi się przede wszystkim jako jasny.
Jest szczegół/detal, scena na tyle szeroka na jaką pozwala szlif eliptyczny przy wkładce MC, średnica spoko, dół to jakaś taka okrojona porcja mięsna, ale jest.
Dla porównania - jest to zdecydowanie inne strojenie/sound niż przy Sony XL-45 chociażby (kupa mięsa, wąska scena, góra "jakaś tam" jest).
Podsumowując - po paru tygodniach grania, jest fajnie i cieszę się z zakupu, będę wracał do tej wkładki, ale finalnie nie skończyło się to odprawianiem "klękania narodów" przed gramofonem.
A może po prostu stałem się już bardzo wybredny?
Późniejsze modele XL-55Pro czy XL-55 mk2 raczej sobie odpuszczę.
Mimo to, jestem ciekaw co potrafi taka XL-88
Na przestrzeni miesięcy zrobił się u mnie niestety swoisty zator, bo nowe rzeczy przychodziły, ale nie miałem za bardzo kiedy do nich usiąść i pograć czy też cokolwiek o nich napisać.
Na szczęście z Sony XL-55 zdążyłem się zapoznać

Fotka RegSofta pobudziła mnie do działania

Ale zacznijmy od początku...
Udało mi się kupić NOSa w marcu tego roku.
Fajna sprawa tak odplombować sobie opakowanie przy takim produkcie (wkładka trafiła na rynek w listopadzie 1976).
Kontekst historyczno-techniczny
Konstruktor wkładki, Yoshihisa Mori, w drugiej połowie lat '60-tych (zaraz po studiach). rozpoczął pracę dla laboratoriów NHK (japoński nadawca publiczny).
NHK w tym czasie podjęła współpracę z firmą Shinagawa Musen Co. (właściciel marki Grace) w celu opracowania nowoczesnego designu wkładki MM nadającej się do profesjonalnych zastosowań radiowych jako zastępstwo dla Denon DL-103.
Głównie chodziło tutaj o to by wykorzystać potencjał rozwijającej się technologii wkładek MM by nie ograniczać się do konstrukcji MC (tj. wspomniany Denon) i zarazem skorzystać z dobrodziejstwa wymiennych igieł.
Owocem tej współpracy był model Grace F-8L wypuszczony w 1966 roku.
Był to bodajże pierwszy cztero-cewkowy generator MM produkcji japońskiej i jedna z pierwszych wkładek z igłą o szlifie eliptycznym 0.3x0.8mm.
(wspominałem już o tej historii przy okazji prezentowania wkładki F-8L na łamach wątku).
Krótko potem Mori zaczyna pracować dla Shinagawa Musen gdzie zajmował się projektowaniem ramion gramofonowych, rozwojem serii wkładek F-8 oraz zaprojektowaniem nowej serii wkładek, Grace F-9, debiutującej w roku 1970.
W 1973 Mori roku trafia do Sony w celu projektowania kolejnych wkładek dla tej firmy.
Pierwszymi modelami zaprojektowanymi przez Mori jest seria wkładek MM XL-15/25/35/45, które trafiły na rynek w 1975.
(ciekawostka: to poniekąd wyjaśnia dlaczego do wkładek Grace F-8 pasują jak ulał niektóre modele igieł wkładek Sony)
W 1976 roku Mori projektuje swoją pierwszą wkładkę MC, generator o bardzo oryginalnej konstrukcji - oparty o cewki air-core ułożone w kształcie ósemki, a jest to właśnie bohater tego postu czyli model XL-55.
Igła w tym modelu również jest nietypowa - mamy tutaj teleskopowe połączenie aluminium, berylu oraz stopu węglowego, zwieńczone nagim diamentem o szlifie 0.3x0.8mm.
Zawieszenie jest umiarkowanie sztywne - przedział 1.2-2.2g, czyli optimum przy 1.7g.
Razem z premierą nowej wkładki Sony zaproponowało również dedykowany head-amp (czy też "pre-preamp") o nazwie HA-55.
Taki 3+ kilogramowy długi klocek.
Sprzętowych estetów zapewne ucieszy fakt, że projektanci Sony zadbali by ścianki boczne HA-55 miały dokładnie ten sam odcień krewetkowej czerwieni co body wkładki XL-55

Co ciekawe, oprócz trybu 40 ohm (pod parametry XL-55), mamy tutaj też tryb 3 ohm (pewnie dla fanów już wtedy popularnych w Japonii wkładek Ortofona).
A teraz przejdźmy do kwestii zasadniczej - jak to gra?
Zdecydowanie... jasno.
Góra pasma jest krystalicznie czysta (i przypomina mi wkładki Grace

Jest szczegół/detal, scena na tyle szeroka na jaką pozwala szlif eliptyczny przy wkładce MC, średnica spoko, dół to jakaś taka okrojona porcja mięsna, ale jest.
Dla porównania - jest to zdecydowanie inne strojenie/sound niż przy Sony XL-45 chociażby (kupa mięsa, wąska scena, góra "jakaś tam" jest).
Podsumowując - po paru tygodniach grania, jest fajnie i cieszę się z zakupu, będę wracał do tej wkładki, ale finalnie nie skończyło się to odprawianiem "klękania narodów" przed gramofonem.
A może po prostu stałem się już bardzo wybredny?

Późniejsze modele XL-55Pro czy XL-55 mk2 raczej sobie odpuszczę.
Mimo to, jestem ciekaw co potrafi taka XL-88

- koscidogitary
Świetny wpis. Ja bym powiedział, że nie wybredny tylko osłuchany we wkładkach.
Mam jeszcze prośbę, napisz albo podlinkuj proszę post o tym jaki aktualnie masz sprzęt odsłuchowy, bo nie mogę znaleźć.
Znalazłem tylko Twój stary wpis, tj. pierwszy post w dziale Kolekcje sprzętowe forumowiczów. Potem już nie dałem rady przekopać się przez cały wątek.
Edit: Jaka jest Twoja ulubiona wkładka, taka no. 1, ale jedna, ta najlepsza, którą uznajesz za referencyjną i jeśli z sutem to z jakim?
- kukiz 30

Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
- Regsoft
Uwielbiam Twoje opisy choć w kwestii oceny brzmienia, jak to często bywa, mam kompletnie inne odczucia niż Mistrz

Zbieram szczękę z podłogi

No dobra

Na zdjęciu widać jeden z Twoich pięknych SL-1600 MK2 ... i headshell hmmm ... jakby czerwona wersja AT-MG10

Zakładam, że wejście Pre MM miałeś w testach na standardowych ustawieniach ...
Co jeszcze oprócz tego "krewetkowego" pre-preampu użyłeś?
Szkoda kolan na Technics'a

... czy innego Soniacza

Fajny opis! Dzięki

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Szczerze mówiąc to zbyt wiele się nie zmieniło. Pioneer SA-9800 i słuchawki Sennheiser HD-600.koscidogitary pisze: ↑18 wrz 2020, 07:30Mam jeszcze prośbę, napisz albo podlinkuj proszę post o tym jaki aktualnie masz sprzęt odsłuchowy, bo nie mogę znaleźć.
Znalazłem tylko Twój stary wpis, tj. pierwszy post w dziale Kolekcje sprzętowe forumowiczów. Potem już nie dałem rady przekopać się przez cały wątek.
Jeszcze nie mam takiejkoscidogitary pisze: ↑18 wrz 2020, 07:30Edit: Jaka jest Twoja ulubiona wkładka, taka no. 1, ale jedna, ta najlepsza, którą uznajesz za referencyjną i jeśli z sutem to z jakim?

Mam wkładki które najczęściej używam (więc można przyjąć że to są te ulubione), ale nie jestem w stanie tego sprowadzić do jednej jedynej przy kolekcji 100+ modeli, wybacz.
Tak. Zostawiłem sobie taki po zdekompletowaniu zestawu AT-10G RD, przyłożyłem i okazało się że zarówno z przesięgiem jak i wizualnie taki mariaż działa bardzo dobrze.
Tak, 47k ohm i jak najniższa pojemność, zarówno przy preampie wbudowanym w Pioneera jak i Nuda Dual Mono.
Inne posiadane head-ampy i SUTy nie wpłynęły znacząco na to że tor grał jasno, stąd taki jednoznaczny osąd.
To oczywiście nie jest wada w mojej ocenie, a po prostu wskazanie że najbardziej charakterystyczna/wysuwająca się na przód jest średnica i góra pasma.
Będę jeszcze kombinował z tą wkładką, z cięższym headshellem, itd.
Najwyżej dojdzie jakaś errata do powyższego tekstu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jak wnosiłem 23 kilo Pioneera na czwarte piętro (bez windy), to przyznaję, nieco przyklęknąłem

The story so far:
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
No to jakich używasz najczęściej?
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
- Regsoft
Sony SH-156 (viewtopic.php?f=64&t=9839).
W liniowych Biotracerach z oczywistych względów występuje w wersji z "przetyczką" bez uchwytu na palec.
Sprzedawany luzem miał w zestawie dwie "przetyczki". Z uchwytem i bez.
Pierwsze co mi się rzuciło na uszy to bardzo zbliżona charakterystyka pasma XL-55 i XL-45.
Aż musiałem zrobić dokładne testy "w locie", aby wychwycić niuanse w tym zakresie.
W budowaniu sceny też tylko minimalna różnica w szerokości i może ciut większa w głębokości.
Muszę przyznać, że w porównaniu wkładek mam totalnie inne odczucia niż Ty.
Ale z tym nauczyłem się już żyć

Co do SUT to używam paru pasywnych o różnych przełożeniach.
Generalnie (moim zdaniem) XL-55 jest stosunkowo czuła na to (podobnie jak Denon, a w odróżnieniu od AT czy niektórych Ortofonów).
Najlepiej (w moich uszach), podobnie jak moje Denony MC brzmi na 1:10 (tzw. wejście 40ohm).
Niestety sporo ciszej niż XL-45, ale na szczęście mój podręczny, sterowany głosem, testowy zmieniacz gramofonów ma dwie rączki i może jednocześnie ze zmianą wejścia również podgłaśniać

Akceptowalna przekładnia kończy się gdzieś przy 1:13 (od biedy może da się słuchać na 1:15).
Powyżej jest rzeźnia na gwizdkach

Rozumiem, że każdy ma swój tor, uszy i wymagania, ale nie zaszkodzi jakbyś spróbował dowalić z 5g na headshell (wiem, że to przekracza balans w Technics'ie), lekko go docisnął (z testów mi wyszło 1.8-1.9g), no i ja bym jednak zwiększył indukcyjność toru bo jak mam za małą (czy to wkładka czy kabel, a może i headamp) to trochę daje po uszach

Mnie obie wkładki bardzo pasują, ale XL-55 słucham z wyraźnie większą przyjemnością mimo, że nie przepadam za krewetkami

Nie wykluczam autosugestii

W końcu to Sony

- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
zastanawia mnie czemu wkładki z rodziny xl mają co do zasady wąską, "zbitą" scenę. mam tylko trzy - 15, 25, 45 (chociaż raczej dwie, bo tu 15 = 25), ale skoro w 55 jest tak samo, to zaryzykuję twierdzenie, że to cecha wspólna w każdej innej z tej rodziny czy też tego samego okresu produkcji. czyżby ręka pana Mori lubującego się w zbliżonym charakterze grania?
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- eu4yaon
- Gramofon: Pioneer
Pickering XV-15 / 625E. Igle należało się pożądane spa ale już gotowa do wieczornego plumkania 

Pioneer PL 50L II + Hana EH + Husariaa v2 + Atoll IN 100SE + JBL TLX8
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Hmm... w sumie to mam parę modeli wkładek których mam po X sztuk trzymanych dla siebie, może to jest jakiś wyznacznik?

Jadę z głowy bo kolekcję mam jeszcze popakowaną w pudłach (chyba dobrze pamiętam

ADC XLM III/IV/ZLM (5x)
AT-20/Signet TK-7 (4x)
Ortofon M20E Super/M20FL Super (3x)
Grace F-8M/L (3x)
ADC XLM/XLM II (3x)
Denon DL-109D/R (3x)
Denon DL-202 (2x)
ADC TRX-3 (2x)
AT-ML180 (2x)
A&R P77/P77Mg (2x)
Grace F-8F/L'10 (2x)
Grace F-9 (2x)
Shure V15 III (2x)
Philips GP-422 (2x)
Philips GP-412 (2x)
Victor X-1/X-1 II (2x, liczę jako jedno i to samo)
Empire 1000ZE/X (2x)
Empire 4000D/III (2x)
Empire 2000E/III (2x)
Empire 2000Z (2x)
Sony XL-45/XL-45A (2x)
Technics EPC-205C II L (2x)
Nie wiem czy to komuś w czymkolwiek pomoże

Co bardziej spostrzegawczy forumowicze przyuważą że zdradziłem się właśnie z posiadania paru wkładek, które jeszcze nie były tutaj opisywane, ale nie chciałem przekłamywać listy
A co najczęściej gra? Na jednym gramofonie jest ciągle jakaś rotacja/testy, a na drugim od dłuższego czasu wisi stale Stanton 881.
O, jeszcze jedno - z Shure V15-tek najbardziej pasuje mi V15 IV (na oryginalnej igle MR).
To ciekawe.
Przyznam szczerze teraz że możliwe jest że słuchałem XL-55 tylko w połączeniu z HA-55.
Muszę pokombinować z innymi SUTami/prepre oraz może z cięższym headshellem to dojdę do podobnych wniosków co Regsoft.
Raczej tak. Wąska scena "by design". Oczywiście "wąska" w porównaniu z innymi wkładkami, a nie że gra wszystko jakby słuchać muzyki z wylotu kanału

Ale da się to lubić bo na tej scenie dużo się dzieje, nawet jak nie jest jakoś super szeroko.
Fajnie fajnie, ale gdzie recenzja?

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- eu4yaon
- Gramofon: Pioneer
Co tu dużo pisać, wkładka z tą igłą nie jest jakaś nowością na forum. Ciepłe analogowe granie ze szczegółowym wokalem, średniej wielkości scena i dużym basem. Reszta schowana pod kocem

Pioneer PL 50L II + Hana EH + Husariaa v2 + Atoll IN 100SE + JBL TLX8