Charlie Parker - Live Performances (1972 / 1978, Poland)
https://www.discogs.com/Charlie-Parker- ... se/2294651
Druga i zarazem płyta, którą otrzymałem za darmo w paczce dzisiaj. Niedawno była 100-tna rocznica urodzin Parkera a sama płyta stanowi małą ciekawostkę w mojej kolekcji, także w jej malutkiej sekcji jazzowej...
Album ten zawiera nagrania na żywo, nagrane podczas 3 różnych koncertów w latach 1947 i 1948. Źródłem z którego zrobiono tę płytę są nagrania radiowe. Jakość dźwięku nie jest specjalnie wysoka, niestety...
Na płycie zawarto sporo sympatycznej muzy w klimatach wczesnomilesowych. Nawet więcej - na tej płycie udziela się sam Miles Davis (cztery utwory, druga z zarejestrowanych sesji, są z jego udziałem jako trębacza). Ponadto na trzeciej z tych sesji są 2 utwory, których kompozycję przypisano Davisowi. Całość wymaga osłuchania i jest trudna w odsłuchu, ze względu na kiepską jakość dźwięku.
Mały eseik na tylnej okładce jest ciekawy. Przybliża nieco polskiemu odbiorcy postać Charliego Parkera oraz także co nieco opowiada o tych nagraniach.
Nie wiem, czy warto kupić tę płytę (ze względu na raczej słabą jakość dźwięku) ale jak komuś wpadnie tanio to będzie mieć fajną ciekawostkę. Perełką to może być Kind of Blue z sześcioma oczkami...

(albo mój Miles Davis At Carnegie Hall w stanie G - G+

)