Odkurzam właśnie moją starą miłość do tego gatunku, którą na kilka dobrych lat przykrył kocem jazz i filmówka. Jednak, jak głosi porzekadło, "you can take the man out of the country but you can't take the country out of the man". Więc znów mam jeepa, dzisiaj wyczyszczę stare cowboy boots, wróciłem do palenia Marlboro Reds itd Czas poszukać winyli z gatunku.
Jeśli komuś coś zalega na półce to dajcie znać - najchętniej współczesne rzeczy, ale pochylę się nad wszystkim. Raczej tylko wykonawcy z USA i ew. Australii, bez europejskich clonów, jakichś dziwacznych składanek coverów itp.
Pozdrawiam wszystkich sympatyków oraz tych, którzy nie słuchają, ale potrafią docenić, momentami zrywającą beret, maestrię muzyków.
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
Nie wiem czy znasz (pewnie tak) ale mnie przypadł do gustu "Nashville Skyline" od Boba Dylana. Mam tylko CD (wziąłem do czegoś jeszcze by mieć darmową wysyłkę, jak Smart był za darmo na Allegro) ale album okazał się sporo lepszy niż myślałem. I. paradoksalnie, najgorszą częścią płyty jest pierwszy utwór, duet z Johnnym Cashem (według mnie, oczywiście). Na country w ogóle się nie znam a mam w kolekcji tylko jakieś popierdółki typu Babsztyl.
Może powinieneś poszukać i śledzić zagraniczne grupy na FB, zwłaszcza związane z country? W podobny sposób poznałem np. Chicago czy Men At Work (były po dychu więc wziąłem... nie liczę na to, że ktoś w USA znajdzie Niemena za 2$ i napisze, że to zajebiste jest ... choć w drugą stronę raz to zadziałało ).
Dzięki za propozycje Gdybyś mógł strzelić fotkę tyłu Tanyi Tucker "Greatest Hits". Za resztę dziękuję.
To może uszczegółowię poszukiwania nazwiskami:
Blake Shelton (poza "Loaded: The Best Of" bo to już mam)
Keith Urban
Tim McGraw
Brad Paisley
Alan Jackson
Dierks Bentley
Trace Adkins
Toby Keith
Garth Brooks
Dixie Chicks
Gretchen Wilson
Jack Ingram
Kenny Chesney
Vince Gill
Eric Church
George Strait
Chris Stapleton
Jeśli komuś coś na półce się kurzy to zapraszam
@RadTang
Ja kiedyś w środowisku miłośników country dość mocno siedziałem, potem życie popłynęło w innym kierunku, ale właśnie nastąpił powrót uczuć do tej muzyki i chęć posłuchania jej na talerzu. Ale zdecydowanie wolę współczesne country oraz country w sumie tradycyjne, ale nagrane współcześnie przez współczesnych artystów (np. Alan Jackson). Przy czym doprecyzowuję - chodzi mi o country i alt.country. Bluegrass i cajun raczej mniej, choć zwłaszcza bluegrass to wspaniała muzyka, ale kolekcjonować jej nie będę.
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2