Cześć
Zwracam się do was z prośbą o poradę zakupową. Poszukuję zestawu:
- gramofon z wkładką
- lub gramofon z wkładką z oddzielnym wzmiacniaczem gramofonowym (oczywiście nie wszystkie te rzeczy muszę kupić za jednym razem i od jednej osoby).
Jako, że to mój pierwszy zakup to chciałbym, żeby gramofon był względnie prosty w początkowym ustawieniu. Zależy mi również na tym, żeby gramofon był półautomatyczny lub automatyczny.
Na cały zestaw chiałbym wydać do 2500 zł (np 1500 gramofon i po 500 na wkładkę i wzmacniacz lub 2000 gramofon i 500 wzmacniacz).
Obecnie mam wzmacniacz Denon PMA1500 AE z wbudowanym przedwzmacniaczem gramofonowym oraz kolumny Onkyo SC 401. Słucham rocka.
Moje pierwsze pytanie do was brzmi:
1. Czy przy swoim zakupie powinienem uwzględnić przedwzmacniacz czy na początek ten zintegrowany ze wzmacniaczem będzie ok?
W szczególności interesuje mnie to czy to właśnie ten element nie będzie "wąskim" gardłem w całym zestawie.
2. Który z poniższych gramofonów (umieszczam linki tam gdzie nimi dysponuję) polecilibyście mi uwzględniając:
a) prostotę początkowego ustawienia/kalibracji gramofonu
b) atrakcyjność danej oferty (oferowana cena do klasy danego modelu)
c) wasze wrażenia, jeśli korzystaliście z tych modeli gramofonów (lub zestawów gramofon+wkładka)
d) możliwość wymiany wkładki przy danym ramieniu (możliwość rozwoju zestawu).
Typ 1
Thorens TD-320 mk III.
Oferta od osoby prywatnej. Cena 1900 zł do małej negocjacji. 2018 r. serwis i wymiana paska. W zestawie wkładka Acutex M312 STR. Stan gramofonu jest określany przez sprzedawcę jako bardzo dobry.
Typ 2
Onkyo CP-1057F
https://allegro.pl/oferta/onkyo-integra ... 9524358538
Oferta od sprzedawcy allegro PRO AUDIO 2019. Cena 1200 zł. Wygląda na to, że gramofon nie jest po serwisie, ale jest sprawny. Wkładka Audio Technica AT-UL3.
Typ 3
Dual 704
https://allegro.pl/oferta/dual-704-orto ... 9021429916
Oferta od sprzedawcy allegro ebutik. Cena 1700 zł. Gramofon po serwisie. W zestawie wkłądka Ortofon FF15 D mkII. Stan bardzo dobry.
Typ 4
Technics SL 1410 mk 2
https://allegro.pl/oferta/gramofon-tech ... 9442041719
Oferta od sprzedawcy allegro AUDIO_EXKLUSIVO. Cena 1600 zł. Gramofon po serwisie. W zestawie wkładka (ale trudno określić jaka, chyba firmy no name).
Typ 5
Dual 741Q
https://allegro.pl/oferta/dual-741q-shu ... 8075524092
Oferta od sprzedawcy allegro ebutik. Cena 2000 zł. Gramofon po serwisie. W zestawie wkładka Shure 390 i docisk. Stan określony przez sprzedawcę: "ładny".
Czytałem posty na forum już kilka miesięcy i szukałem gramofonów z listy rekomendowanej na tym forum. Sprawdziłem również dział "sprzedaż" tego forum szukając możliwości zakupu od forumowiczów.
Dajcie znać co myślicie o tych typach. Sprawdziłem sprzedawców allegro z linków i znalazłem info tylko o ebutik (zawyżone ceny).
Jeśli chcielibyście dokonać waszej oceny tych typów to byłoby super!
Gramofon początkującego
- galadhon
- Gramofon: Technics SL 1410 Mk2
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Re: Gramofon początkującego
Ten bym brał. Japończyk DDQ i tyle w temacie. Dalsze wyjaśnienia zbyteczne.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- galadhon
- Gramofon: Technics SL 1410 Mk2
Dzięki za poradę. Kupiłem zgodnie ze wskazówką.
Może dla potomnych przyda się informacją o sprzedawcy AudioExklusivo z allegro.
Sprzedawca spakował dobrze przedmiot, który był zgodny z opisem na aukcji więc za to plus. Natomiast kontakt ze sprzedawcą był słaby - próba dowiedzenia się jak nazywa się wkładka z zestawu zakończyła się niepowodzeniem (wkładka i igła no name bez żadnego oznaczenia).
Może dla potomnych przyda się informacją o sprzedawcy AudioExklusivo z allegro.
Sprzedawca spakował dobrze przedmiot, który był zgodny z opisem na aukcji więc za to plus. Natomiast kontakt ze sprzedawcą był słaby - próba dowiedzenia się jak nazywa się wkładka z zestawu zakończyła się niepowodzeniem (wkładka i igła no name bez żadnego oznaczenia).
- Regsoft
Mamy do tego odpowiedni wątek. Zrób foty, dopisz się na końcu. Wszystkiego się dowiesz

viewtopic.php?f=12&t=989
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Żadna strata bo na 90% sprzedawca i tak nie wie co to za wkładka. Niemniej jednak telefony powinien odbierać.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3