Headshell Thorens TP-60 - zamiennik

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Carpenter
Gramofon: Kenwood KP-990

Headshell Thorens TP-60 - zamiennik

Post autor: Carpenter »

Rozglądam się za cięższym zamiennikiem headshella Thorens TP-60. Na stronie https://www.theanalogdept.com/thorens_tonearms.htm widzę, że headshell TP-60 montowany na moim ramieniu TP-11 MK I ma 22 stopnie "offsetu". I tu mam podstawowe pytanie: czy headshelle do prostych ramion mają ten sam kąt? Zgaduję (także na podstawie danych dla innych ramion/headshelli), że nie. Czyli zamiennik dla TP-60 musi mieć ten sam kąt (nazywa się to offset?) co oryginał. A może niekoniecznie? Może da się użyć headshell o innym offsecie i odpowiednio skręcić wkładkę na śrubkach w headshellu.

Może ktoś mógłby polecić konkretny headshell jako zamiennik dla TP-60, o większej masie niż oryginał?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Headshell Thorens TP-60 - zamiennik

Post autor: Wojtek »

A nie możesz po prostu dociążyć oryginalny headshell poprzez jakieś dodatkowe ciężarki?
Ile masy Tobie brakuje?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Carpenter
Gramofon: Kenwood KP-990

Re: Headshell Thorens TP-60 - zamiennik

Post autor: Carpenter »

Mogę i tak zrobię. Docelowo rozglądam się jednak za ładnym headshellem, który być może bez dociążania da mi ten sam dźwięk z DL 103R co TP-60 z ciężarkami. Trudno mi powiedzieć ile masy brakuje - DL 103 R w tej chwili gra na Telefunkenie s500 z ramieniem AS 212, nieco dociążonym, i gra bardzo ładnie. Chcę go jednak założyć na Thorensa TD 165 z ramieniem TP 11 MK I, a na Telefunkenie założyć ponownie AT OC9 II. Myślę, że taki duet będzie pięknie odtwarzał wszystkie moje płyty. Do tej pory oba moje gramofony miały wkładki OC9, a teraz jeden będzie miał DL 103R.

Domyślam się, że ten kąt nie jest aż tak ważny, bo zawsze i tak wkładkę skręca się wg szablonu. Ale może są jakieś zamienniki TP-60 o takim samym kącie.
ODPOWIEDZ