Gramofon do 400 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dobry, używany gramofon do 400zł

Post autor: Wojtek »

Najlepsza? Wg mnie to byłby Pioneer PL-514 jeśli chcemy klasyczny design albo Dual CS-455/Grundig PS-8000 (to ten sam gramofon) jeśli wolimy Dualowy minimalizm.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
tyf

Re: Dobry, używany gramofon do 400zł

Post autor: tyf »

dzięki za podpowiedź , a czy te gramofony w ogóle warte są uwagi czy lepiej poszukać czegoś jeszcze ?

czy miedzy tymi gramofonami pionier - dual , jest znacząca różnica w jakości odtwarzania dźwięku ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

tyf pisze:dzięki za podpowiedź , a czy te gramofony w ogóle warte są uwagi czy lepiej poszukać czegoś jeszcze ?
Te które wymieniłem, są. Pozostałe z Twojej listy to zależy jak na to patrzeć :)
tyf pisze:czy miedzy tymi gramofonami pionier - dual , jest znacząca różnica w jakości odtwarzania dźwięku ?
Znacząca? Raczej nie.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
tyf

a czy nie jest dużym minusem to że obydwa gramofony nie maja :

Ustawienia Cue: Up, Down,
Ustawienia Pitch Control: +, -,
Stroboskopu

??
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

tyf pisze:Ustawienia Cue: Up, Down,
Yyy... obydwa gramofony (jak przytłaczająca większość gramofonów) ma przełącznik windy ramienia :)
W przypadku zarówno Duala jak i Pioneera, przełącznik ten ma postać dźwigienki przy podstawie ramienia.
tyf pisze:Ustawienia Pitch Control: +, -,
Stroboskopu
Nie, nie jest to duży minus. Obydwa gramofony mają schowaną regulację pitch (w razie gdyby były jakieś problemy z obrotami i trzeba było nastawić gramofon), a lampę stroboskopu można równie dobrze zastąpić tarczą stroboskopową.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
tyf

kielek

Post autor: kielek »

Przy dwóch pierwszych masz ograniczenie w postaci wkładki T4P,a to ogólnie za duży plus nie można raczej uznać.
Ten Technics był już na forum parę razy polecany http://allegro.pl/technics-sl-q2-wkladk ... 76879.html
atryk12

technics-sl-b300 - jaki wzmacniacz, CD oraz ogólna pomoc w d

Post autor: atryk12 »

Witam, na forum mój pierwszy wątek :D

chciałem kupić sobie porządny sprzęt gramofonowy, gdyż mój obecny jest w trochę kiepskim stanie. Budżet to do 1000 zł (bez głośników). Sprawa jest taka, że słabo znam się na sprzęcie. Na allegro znalazłem takie oferty :

http://allegro.pl/technics-sl-b300-idea ... 78553.html i do tego potrzebowałbym wzmacniacza, oraz odtwarzacza CD. Moglibyście podać, jakie modele by do tego pasowały? I w jakim wypadku potrzebowałbym przedwzmacniacza (czego wolałbym uniknąć?). Dodam że mam 2 głośniki, które kończą się na czincze ( jeden czincz w jednym oraz drugi w drugim) i jak to by sie miało do wejścia Aux? Czy potrzebowałbym przedwzmacniacza?(albo inaczej w jakiej sytuacji bym go potrzebował). Będę wdzięczny za pomoc, gdyż zależy mi na kupnie a kompletnie się na tym nie znam.

PS

http://allegro.pl/amplituner-technics-s ... 28715.html
znalazłem taki wzmacniacz co o tym sądzicie? jak to by się miało do tego gramofonu? I jak kwestia podłączenia głośników, skoro mi się kabelek kończy jednym czinczem?

http://allegro.pl/technics-sl-ps70-clas ... 75640.html
Oraz co o tym odtwarzaczu CD?

Prosiłbym także ogólnie czy polecacie firmę technics i te wymienione prze zemnie modele czy może jakieś inne?

Będę ogromnie wdzięczny za pomoc, próbowałem na różnych forach ale ludzie jakoś niespecjalnie chcą pomagać takim żółtodziobom (czyt debilom w ich mniemaniu, bądź trollom) Smile
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

atryk12 pisze:Będę ogromnie wdzięczny za pomoc, próbowałem na różnych forach ale ludzie jakoś niespecjalnie chcą pomagać takim żółtodziobom (czyt debilom w ich mniemaniu, bądź trollom) Smile
Jeśli "tam" zaczynałeś podobnie jak tutaj to w sumie trudno mi się dziwić, że nie było reakcji.
Zamiast "hop siup teraz wszystko naraz" radzę na spokojnie przeczytać ten wątek i wyciągnąć wnioski: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=43&t=1342

Jesteśmy w dziale gramofonowym więc jeśli szukasz gramofonu do jakiejś kwoty to możemy porozmawiać. Pozostałe sprzęty = inne działy.
Osobiście radzę zacząć od zakupu wzmacniacza, bo bez niego nie będziesz za bardzo miał jak sprawdzić pozostałe urządzenia.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

tyf pisze:czy wspomniany pioneer pl-514 nie wypada blado przy tych gramofonach ?
Trochę tak, ze względu na bardziej zaawansowany napęd :) Technics SL-Q2 i Sony PS-T20 są jak najbardziej godne polecenia.
Te Technicsy z T4P też, o ile ktoś się godzi na mocowanie T4P :)
Wsparcie finansowe forum
atryk12

Hehe no tak trochę namieszałem, ale to dlatego, że już kompletnie nie wiem co kupić, a że mam już dość fajną kolekcję płyt, chciałem mieć coś lepszego, na czym mógłbym tego słuchać ( aktualnie mam jakąś chińską wieże z lat 90 - tak wiem że to najgorsze co może być.) Nie chciałem pisać w 3 działach, żeby nie robić bałaganu ;p

No do dobrze to jak już jestem w tym wątku, to w takim razie co sądzicie o tym gramofonie TECHNICS SL-B300 i ogólnie o tej firmie? Poszukiwałbym modelu tak w granicach do 400zł.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

atryk12 pisze:Nie chciałem pisać w 3 działach, żeby nie robić bałaganu ;p
Bałagan robi się właśnie kiedy chcesz mieć wszystko naraz w jednym miejscu. To nie tablica na facebooku ;)
atryk12 pisze:to w takim razie co sądzicie o tym gramofonie TECHNICS SL-B300
Jest spoko, ale ma mocowanie T4P, co jest pewnym ograniczeniem.
atryk12 pisze:i ogólnie o tej firmie?
Technics jest OK, ale zupełnie nie widzę powodu do ograniczania się do jednej marki.

Ogółem dobrze by było jakbyś nieco rozejrzał się po forum. Aktualnie dużo osób też szuka gramofonu w Twoim przedziale cenowym no i sam rozumiesz, nie ma co się powtarzać :)

Jeśli wyrazisz zgodę to mogę Twój wątek dołączyć do tego zbiorczego "do 400zł".
Wsparcie finansowe forum
atryk12

Okej nie ma sprawy, właśnie obejrzałem tamte poprzednie wątki. Z tego co już się zorientowałem ,to wolałbym gramofon typu direct drive, żeby nie było potrzeby wymiany paska. Co do rodzaju wkładki i tak nie wiem jak ja wymienić i wolałbym się nie bawić w to bo bym coś jeszcze popsuł.

w "oko" wpadł mi ten model, co sądzicie o tej konkretnej aukcji? I jakby się sprawa miała ze wzmacniaczem i przedwzmacniaczem ( czy potrzebowałbym ten przedwzmacniacz w tym wypadku? czy od czego to jest zależne).

http://allegro.pl/technics-sl-q2-wkladk ... 76879.html
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

atryk12 pisze:Co do rodzaju wkładki i tak nie wiem jak ja wymienić i wolałbym się nie bawić w to bo bym coś jeszcze popsuł.
Wiesz, na tym cała zabawa w sumie polega, że można wymienić wkładkę i mieć inne brzmienie z płyt :)
Kwestia nauki.

Jednakże jeśli zdecydowanie nie chciałbyś się bawić w regulację itd. to może jednak dobrym kompromisem byłby właśnie gramofon T4P, jak ten SL-B300. Ze względu na swoją naturę i ograniczenie, jest ich cała masa na sprzedaż, a popyt niski, a więc generalnie są tańsze od swoich bardziej uniwersalnych odpowiedników, mimo że też posiadają dobre napędy, ramiona i ewentualnie automatykę obsługi.

SL-Q2 to bardzo dobry gramofon, już z uniwersalnym mocowaniem wkładek (czyli tym popularniejszym).
Ciekawe czy pójdzie za mniej niż 400 złotych.
atryk12 pisze:I jakby się sprawa miała ze wzmacniaczem i przedwzmacniaczem ( czy potrzebowałbym ten przedwzmacniacz w tym wypadku? czy od czego to jest zależne).
Wyjaśnijmy sobie coś :) Gramofon to tylko źródło sygnałowe. Nie ma tam żadnego wzmacniacza sygnału.
Na domiar złego, sygnał wychodzący z ramienia (a konkretnie z wkładki zamocowanej na ramieniu) jest inny niż np. taki wychodzący z CD czy komputera, przez co wymaga odpowiedniego wzmocnienia. Stąd jest potrzeba na tzw. przedwzmacniacz gramofonowy, którego rolą jest doprowadzenie sygnału z gramofonu do bardziej typowego, sygnału liniowego (czyli jak z CD, itd.).

Jeśli masz te głośniczki komputerowe z wtykami RCA to teoretycznie mógłbyś je napędzić samym przedwzmacniaczem gramofonowym, ale jest to rozwiązanie mega oszczędnościowe. Na dłuższą metę lepszy jest jednak tradycyjny wzmacniacz (w dodatku taki, który przedwzmacniacz gramofonowy ma wbudowany, więc dodatkowe pudełko z przedwzmacniaczem nie będzie potrzebne).

Czy te twoje głośniczki mają na sobie jakąś gałkę regulacji głośności? Wpadło mi teraz do głowy, że jeśli tak nie jest to wpięcie ich do wyjścia liniowego wzmacniacza stworzy taki problem, że nie będziesz miał żadnej regulacji co do sygnału (głośność, tony, balans, itd.).

Wzmacniacz musiałby mieć takie specjalne wyjście pre-out by miało takie podłączenie ręce i nogi. Oczywiście są takie sprzęty, ale nieco ogranicza to wybór, bo nie wszystkie wzmacniacze mają to złącze.

Może na dłuższą metę warto odpuścić sobie zakup odtwarzacza CD na korzyść zakupu tradycyjnych kolumn głośnikowych?
Wsparcie finansowe forum
atryk12

Nie wiedziałem, że są wzmacniacze ze wbudowanym przedwzmacniaczem - wtedy by to wchodziło w grę ;)

Co do głośników to zacytuję siebie z tematu w którym napisałem o kupnie wzmacniacza - http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=47&t=1743&start=60

"Głośniki są od mini wieży z lat 90 fugison (wszystko na raz w jednym, kasety, cd, gramofon u góry). Acha no to wychodzi na to, że w jednym głośniku jest jedno wyjście RCA (co samego mnie ciekawi mnie, że nie rozwidla się ten kabelek na dwa jeden czerwony i drugi biały, tylko jest jeden wtyk w jednym głośniku)"

Wiec nie są to głośniki komputerowe, nie maja regulacji głośności. Wyglądają one mniej więcej tak: http://www.pyrchla.neostrada.pl/foty/av290_7.jpg (jeśli chodzi o wielkość) i są podpięte do wieży (czy tam mini wieży nie wiem jak ja określić z lat 90 coś takie jak to http://allegro.pl/art7-wieza-okano-i2606579845.html). Ostatecznie mogę zrobić zdjęcie tych głośników jeśli trzeba.

Głośniki może nie są najwyższych lotów ale na dźwięk nie narzekam, niemniej w przyszłości (może po świętach planowałbym je wymienić). W pierwszej kolejności wolałbym mieć już sprzęt ;D

Jak pisałem wyżej, wolałbym gramofon direct drvie, bo co do tych paskowych (a taki jest ten b300) nie chciałbym bawić się w wymienianie go (no chyba że nie jest to takie skomplikowane jak myślę, a pasek nie trzeba wymieniać co roku a tak mi się przynajmniej wydaje).

Co do tych paskowych to znalazłem coś takiego http://allegro.pl/philips-829-electroni ... 95074.html, bo tamtego B300 już nie ma.
ODPOWIEDZ