Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
RadTang
Gramofon: Technics SL-D303
Kontakt:

Re: Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)

Post autor: RadTang »

Czesław Niemen - Idée Fixe (1978 / 1978, 2xLP + 7" single, Poland) https://www.discogs.com/Czes%C5%82aw-Ni ... se/1292375

Czesław Niemen - Sen Srebrny Salomei (1978 / 1978 (?), 7" single, Poland) https://www.discogs.com/Czes%C5%82aw-Ni ... e/15367973

W końcu przesłuchałem długo oczekiwany album Niemena, którego nigdy wcześniej nie znałem. Idee Fixe to masywna pozycja w dorobku nie tylko Niemena ale i Polskich Nagrań w ogóle - podwójny album wydany w gatefoldzie, z dodatkowym 7" singlem stanowiącym uzupełnienie materiału zgromadzonego na 2xLP. W środku mamy 4-stronicową wkładkę z tracklistą i tekstami utworów (po polsku oraz po angielsku).

Muzycznie - miałem spore oczekiwania ale zostały zawiedzione. Zaczyna się nieźle ale w sumie to nie jest Niemen najwyższych lotów. A może za dużo uwagi poświęciłem na surface noise? 😈 Są fajne momenty i naprawdę ciekawe utwory ale ten album jako całość jest dość przeciętny. Swoje magnum opus Niemen już wydał - tzw. Czerwony Album. Ale może muszę do tego albumu kiedyś powrócić... i zrewidować swoją opinię. Tak było przecież u mnie z Chicago - najpierw znielubiłem od pierwszego przesłuchania a potem uznałem ich za całkiem spoko grupę...

Na albumie jest mnóstwo różnych rzeczy i mix stylów. Nie brakuje też dłuższych popisów instrumentalnych, w tym klawiszowych. Pojawiają się też orientalne klimaty (ale nieco przetworzone). Singiel to z kolei elektroniczne fragmenty z muzyki teatralnej, którą Niemen nagrał do jednego przedstawienia. Strona A to zbiór fragmentów (we wkładce dołączonej do albumu jest podział), strona B zawiera jedną, dłuższą kompozycję. Ciekawy dodatek do całości.

Idée Fixe jest nieco zapomnianym albumem. Istniał tylko oryginalny nakład, zanim Muza zmieniła logo i design labeli. Singiel również był dodrukowywany (różne ceny na okładce - u mnie też opakowanie jest inne, tej wersji nie było w Discogs). Pierwszym i jedynym oficjalnym wznowieniem był box Od Początku, gdzie na dwóch płytach CD ukazał się ten album w całości, z bonusami i utworami z singla. W boksie tym wznowiono też inne albumy Niemena. Niestety, boks ten, jak i same CD z tym albumem, są kosztowne. Album ten został pominięty przy wznawianiu płyt Niemena w obecnie dostępnej serii wznowień.

Nie jest to najpopularniejsze i najważniejsze dzieło tego Artysty ale na pewno zasługuje na uwagę - w końcu Niemen nie ustawał w poszukiwaniach i nawet na średnim albumie potrafi zaskoczyć... Niestety, znaczenie Idée Fixe odkryć można tylko poprzez urządzenie zwane gramofonem... chyba, że kogoś stać na CD lub zawczasu kupił wspomniany boks (lub wznowienie spoza boksu, Discogs twierdzi, że było, też z 2003 roku).

Chciałem zakończyć ten tekst powyższym akapitem ale mam jeszcze kilka własnych wątpliwości. Płyta wygląda naprawdę ładnie, VG+ (sprzedawca - wizualne NM) ale strasznie dużo klika itp. Oczywiście była umyta i dopiero dzisiaj ją pierwszy raz włączyłem. Czy możliwe jest, że tam już były jakieś paprochy czy inny brud, którego nie zmyło? Te płyty wyglądają zbyt ładnie by tyle klikać. Nawet gorsze, brudne płyty aż tak nie klikały (patrz: mój debiut Foreigener - nie umyłem, tylko przeszczotkowałem i od razu igłą w rowek). Może powinienem jeszcze raz umyć? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Załączniki
1.jpg
Awatar użytkownika
gravediggie
Gramofon: JVC & Schneider

Post autor: gravediggie »

To jest świetny album. Singiel dodany też. Polecam Ci książkę wywiad z Tomaszem Jaśkiewiczem pt. Byłem gitarzystą Niemena. Co prawda Pan Tomasz odszedł z zespołu przed wydaniem Idee Fixe, ale przytacza wiele ciekawych anegdot i informacji, które być może pozwolą Ci spojrzeć na ten album (oraz inne, kolejne) przychylniej. I ile oczywiście nie znasz tej książki.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2020, 20:06 przez gravediggie, łącznie zmieniany 1 raz.
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Awatar użytkownika
RadTang
Kontakt:

gravediggie pisze:
12 sie 2020, 20:03
To jest świetny album. Singiel dodany też. Polecam Ci książkę wywiad z Tomaszem Jaśkiewiczem pt. Byłem gitarzystą Niemena. Co prawda Pan Tomasz odszedł z zespołu przed wydaniem Idee Fixe, ale przytacza wiele ciekawych anegdot i informacji, które być może pozwolą Ci spojrzeć na ten album przychylniej. I ile oczywiście nie znasz tej książki.
Dzięki. Książki nie znam akurat.
Wiesz, tego posta pisałem z perspektywy pierwszego odsłuchu. Zakładam, że za bardzo skupiłem się na surface noise. ;)
Może później zmienię zdanie, przy kolejnym odsłuchu. Te orientalne i greckie klimaty są mega!
Awatar użytkownika
gravediggie
Gramofon: JVC & Schneider

Post autor: gravediggie »

RadTang pisze:
12 sie 2020, 20:06
Wiesz, tego posta pisałem z perspektywy pierwszego odsłuchu. Zakładam, że za bardzo skupiłem się na surface noise.
Może później zmienię zdanie, przy kolejnym odsłuchu.
:think: Szybkiś.
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Awatar użytkownika
RadTang
Kontakt:

gravediggie pisze:
12 sie 2020, 20:15
RadTang pisze:
12 sie 2020, 20:06
Wiesz, tego posta pisałem z perspektywy pierwszego odsłuchu. Zakładam, że za bardzo skupiłem się na surface noise.
Może później zmienię zdanie, przy kolejnym odsłuchu.
:think: Szybkiś.
Nie szybki. Po prostu zapoznałem się z materiałem. A miałem wcześniej bardzo wysokie oczekiwania.
I podobnie podchodziłem do nowego albumu Deep Purple. W efekcie: fajnie, że jest nowa płyta ale całościowo, jest ok. Nic wybitnego choć fajne.
Awatar użytkownika
lopek3
Gramofon: SL-5300, PS-X60

Post autor: lopek3 »

Dubioza Kolektiv ‎– Live Pol’and’Rock 2018
Załączniki
Dubioza Kolektiv ‎– Live Pol’and’Rock 2018.jpg
Technics SL-5300 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > Canton Quinto 520
Sony PS-X60 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > AudioPro Avanto FS20
My Discogs
Awatar użytkownika
Tarkus

Post autor: Tarkus »

Country Family - 11 ton
(Wifon 1982)
Załączniki
Obraz 019.jpg
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
RadTang
Kontakt:

Tarkus pisze:
12 sie 2020, 20:46
Country Family - 11 ton
(Wifon 1982)
Jak to oceniasz? Mam tę płytę (i Babszytyla). Miałem umyć ale zawsze coś fajniejszego się znajdzie...
Awatar użytkownika
Tarkus

Post autor: Tarkus »

RadTang pisze:
12 sie 2020, 20:48
Tarkus pisze:
12 sie 2020, 20:46
Country Family - 11 ton
(Wifon 1982)
Jak to oceniasz? Mam tę płytę (i Babszytyla). Miałem umyć ale zawsze coś fajniejszego się znajdzie...
Bardzo pozytywnie. Zaryzykowałbym, że to moja ulubiona polska płyta country, a może w ogóle ulubiona w tym stylu. Bardzo sprawnie zagrane rockabilly, przy tym dużo czepiających się człowieka melodii, niebanalne teksty, pomysłowe aranżacje (zwróć uwagę choćby na zmieniający się akompaniament w kolejnych zwrotkach "Pora deszczów, pora łez"!), czyli wszystko, czego oczekuję po muzyce country. Lonstar (wówczas lider zespołu, obecnie solo) gra właściwie jak amerykański artysta, tylko śpiewa po polsku, a i melodycznie jest bardziej nasz niż zza oceanu.
W latach osiemdziesiątych, szczególnie wczesnych, country było u nas bardzo popularne, i to właśnie dzięki krajowym artystom. Być może m.in. dlatego, że melodie czerpali pełną garścią z polskości, a w tekstach mocno dotykali rodzimych realiów. Jeszcze więcej tego znajdziesz u Babsztyla.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
RadTang
Kontakt:

Dzięki! :)
Z country w zasadzie znam tylko album Nashville Skyline od Dylana. Bardzo mi siadł i cieszę się, że kupiłem tanio CD.
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

mrcnoos pisze:
11 sie 2020, 22:43
The Beatles - Revolver.
Jaka ta płyta jest ponadczasowa, jej słuchanie to czysta przyjemność. Ktoś się nie zgadza? ;)
ja się zgadzam styl z Tomorrow Never Knows podpierdzielili długo po tym choćby The Prodigy , Revolver posiadam wszystko po parę kopii, mono- w tym Remix 11 jak i stereo, a także po kilka z US mono i stereo, będzie tego suma ze 25 sztuk
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
RadTang
Kontakt:

Też mam parę kopii.. oryginał niemiecki w stereo w RadTangowym stanie (już nie przeskakuje na tym kawałku) ale dający radę. :mrgreen:
Box MFSL z całością dyskografii oraz CD z 1987 (edycja US, nie longbox a przynajmniej ja nie mam longboxa).
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Post autor: mrcnoos »

blispx pisze:
12 sie 2020, 23:11
suma ze 25 sztuk
:mrgreen: :morda: :handgestures-thumbup:
Awatar użytkownika
RadTang
Kontakt:

The Beatles - Rubber Soul (1965 / 1991, Unofficial Release, USSR) https://www.discogs.com/%D0%91%D0%B8%D1 ... se/1582437

Tak bez pomysłu co nie oznacza, że jakiś szajs włączyłem... Gumowa Dusza w najfajniejszym (okładkowo) wydaniu. ;)
Załączniki
IMG_20200813_112706.jpg
Awatar użytkownika
piotrjazz

Post autor: piotrjazz »

Załączniki
20200726_135008_copy_2144x1779.jpg
Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
ODPOWIEDZ