Bardzo dobre. Grube (nie trzeszczą jak celofan), ale nie gumowate jak niektóre tanie buble. Dość dobrze usztywniają cienkie okładki. Gładkie - nie kleją się do innych torebek (chyba, że ta druga jest marnej jakości). Wchodzą do niej spokojnie 2 jednopłytowe albumy. Gatefold też ma trochę luzu. Co do kleju to napiszę za 10 lat.blispx pisze: ↑08 cze 2020, 16:05https://www.winyle.pl/okladki-na-plyty/ ... 50szt.html
nie rozrywają się? klej nie wysycha?
Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd.
- RCOM2180
- Gramofon: działa
Re: Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd.
- blispx
dzięki Rcomie, zamówiłem razem z tymi Katta, ściągałem wcześniej te Blake z US ale trochę za dużo zachodu z tym
z 500 lp leży do przepakowania już zaczynają się kurzem pokrywać ;/
z 500 lp leży do przepakowania już zaczynają się kurzem pokrywać ;/
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- blispx
bump
spotkaliście się z foliami zewnętrznymi przejrzystymi zaklejanymi do których zmieszczą się okładki szersze niż standardowe np. Beatles White album, Wings over America czy niektóre wydania z QRP lub wersje box np. Black Sabbath Master of Reality?
spotkaliście się z foliami zewnętrznymi przejrzystymi zaklejanymi do których zmieszczą się okładki szersze niż standardowe np. Beatles White album, Wings over America czy niektóre wydania z QRP lub wersje box np. Black Sabbath Master of Reality?
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
NIE POLECAM wewnętrznych koszulek od Bodana...
Zrobiły mi się ślady od nich na płycie.
Dość cennej...
Nie zejdą przy myciu. Miałem podobny przypadek i nie zeszło.
Zrobiły mi się ślady od nich na płycie.
Dość cennej...
Nie zejdą przy myciu. Miałem podobny przypadek i nie zeszło.
-
kluczom
- Gramofon: Thorens TD318MKII
Szykuje mnie się sporo mycia i wymiany kopert/folii wewnętrznych, na co najlepiej zmienić:
- koperta papierowa z folia w środku (premium)
- koperta papierowa (bez folii) + folia Nagaoka lub MoFi
- sama folia (Nagaoka lub MoFi)
- blispx
Mofi i po sprawie
a zewnętrzne to już kwestia twoich upodobań
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Nie ma czegoś takiego jak same folie Mofi. Są tylko koperty papier+folia i zewnętrzne. Jedne i drugie bardzo dobre.kluczom pisze: ↑10 sie 2020, 17:43Szykuje mnie się sporo mycia i wymiany kopert/folii wewnętrznych, na co najlepiej zmienić:
- koperta papierowa z folia w środku (premium)
- koperta papierowa (bez folii) + folia Nagaoka lub MoFi
Do tej pory używałem samej folii ale zaczęło mnie wkurzać się po kilku użyciach jest nieco pognieciona, stąd pomysł (i pytanie) o kopertę z folią w środku.
- sama folia (Nagaoka lub MoFi)
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
kluczom
Tak, może nie precyzyjnie się wyraziłem. Fakt, że Mofi to folia z papierem, ale wciąż giętkością bliżej jej do samej folii niż koperty z/+ folia. Przynajmniej tak je zapamiętałem. Mofi pójdzie też do tych najcenniejszych, a do 'pospólstwa' chciałbym po prostu usztywnić nieco folie i zastanawiam się czy warto a jeśli tak, to czy wystarczy koperta z folią czy lepiej kopertę bez folii a wrzucić w nią Kattę czy Nagaokę.
- blispx
ekonomicznie i użytkowo bez sensu, powtórzę Mofi i po sprawie, odpuść także te bez brandu i QRP bo są niespasowane pod wszystkie okładki głównie starsze brytyjskie na flapy
-
kluczom
Dzięki, zostanę przy MoFi.
A co do zewnętrznych co Wam się najlepiej sprawdza? Cieńsze czy grubsze? Zaklejane czy otwarte? Używałem teraz cieńszych przezroczystych, bez zastrzeżeń, ale okładka jest większa od płyty więc albo odstaje u góry (do przeżycia
) albo odstaje z boku i przy wyciąganiu często wyciągam samą folię. Czy zaklejane wytrzymują próbę czasu i częste użytkowanie? Czy do rozkładanych albumów używacie gatefoldów czy zwykłych koszulek?
Kupujecie gdzie najtaniej czy macie sprawdzonych sprzedawców?
A co do zewnętrznych co Wam się najlepiej sprawdza? Cieńsze czy grubsze? Zaklejane czy otwarte? Używałem teraz cieńszych przezroczystych, bez zastrzeżeń, ale okładka jest większa od płyty więc albo odstaje u góry (do przeżycia
Kupujecie gdzie najtaniej czy macie sprawdzonych sprzedawców?
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Też Mofi wymiata. Co do wewnętrznych to ja niektóre płyty trzymam w ori kopertach i wtedy pakuję w nagaokę półokrągłą.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- blispx
tzw blake sleevs, u mnie zaklejane bo ponad 3000 płyt i się mniej kurzy na nie z tego powodu
brałem w ClearBags w US większe ilości, mają różne grubości, ost. także trochę podobnych u nas na winyle.pl- mniejsze ilości
- krolix
Co do gatefoldów, to niedawno zakochałem się w tych specjalnych foliach dostępnych na winyle.pl. Czasem trochę trzeba się natrudzić przy instalowaniu takiej folii, ale wynik jest bardzo satysfakcjonujący.kluczom pisze: ↑10 sie 2020, 19:47A co do zewnętrznych co Wam się najlepiej sprawdza? Cieńsze czy grubsze? Zaklejane czy otwarte? Używałem teraz cieńszych przezroczystych, bez zastrzeżeń, ale okładka jest większa od płyty więc albo odstaje u góry (do przeżycia) albo odstaje z boku i przy wyciąganiu często wyciągam samą folię. Czy zaklejane wytrzymują próbę czasu i częste użytkowanie? Czy do rozkładanych albumów używacie gatefoldów czy zwykłych koszulek?
Co do folii na zwykłe LP i 7", to preferuję folie grubsze i lekko matowe. Przez lata miałem do nich dostęp od kumpla prowadzącego mały label. Niestety, producent wycofał się z biznesu. Obecnie szukam folii podobnej jakości, dobrze dopasowanych, nie żadne "pasują na LP i DLP". Niestety, nie mogę niczego podobnego znaleźć, np. różne typy folii z winyle.pl są ciut za duże i może ładnie wyglądają, ale ja szukam tego, co miałem kiedyś, czyli folii nie zsuwających się przy wyjmowaniu czy wkładaniu płyty na półkę...
-
kluczom
O to to. Osobiście preferuję przezroczyste, ale mam kilka takich spasowanych, grubych, matowych i ich ergonomia jest nie do pobicia.krolix pisze: ↑17 sie 2020, 19:02Obecnie szukam folii podobnej jakości, dobrze dopasowanych, nie żadne "pasują na LP i DLP". Niestety, nie mogę niczego podobnego znaleźć, np. różne typy folii z winyle.pl są ciut za duże i może ładnie wyglądają, ale ja szukam tego, co miałem kiedyś, czyli folii nie zsuwających się przy wyjmowaniu czy wkładaniu płyty na półkę...![]()
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Folia ogrodowa może? 
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum