Witam, podłączę się do tematu
Chcę wymienić wkładkę w Denonie DP400. Mój budżet to około 1000zł i kompletny brak zdecydowania. Gdybym miał kupować "oczami" kierując się aspektem wizualno/estetycznym to najbardziej bliskie mojemu gustowi są wkładki Ortofon z serii Concorde....ale to bardziej dla DJ-a którym nie jestem
Jakiś konstruktywne sugestie mile wskazane
W teorii można by do concorda zamontować cywilnaą igłę ale to się nie uda bo w Concorde igła jest 52mm a nie 50mm od mocowania więc rozjedzie się geometria.
W teorii można by do concorda zamontować cywilnaą igłę ale to się nie uda bo w Concorde igła jest 52mm a nie 50mm od mocowania więc rozjedzie się geometria.
Różnie może być w zależności w którą stronę te 2mm. W tym przypadku przez większość płyty może być nawet lekko lepiej za to zniekształcenia wzrosną mocno na końcówce płyty.
Zielony to fabryczne ustawienie. Czerwony to o 2mm więcej (mniej więcej). Także tu nie wygląda to tragicznie. Tylko nie do końca rozumiem ideę kupię lepsza wkładkę z założeniem że zamontuję ją niepoprawnie ustawioną.
Zaczynam się przekonywać do wkladki Ortofon 2M Blue. Nie ukrywam że najbardziej podoba mi się w wersji ORTOFON 2M Blue Plug n Play Cartridge Mk II która kryje wszystkie przewody połączeniowe z ramieniem ale nie mogę znaleźć pełnych danych odnośnie wartości overhang który w tej wersji wkładki nie jest regulowany.
Faktycznie kierowałem się wyłącznie walorami estetycznymi i jest w górnym pułapie cenowym mojego budżetu. Słucham głównie jazzu - może coś zasugerujesz?
Jak dla mnie wysokich tonów jest zbyt wiele, dźwięk po pewnym czasie zaczyna być męczący, wręcz drażni mnie. Ponadto wyszedłem z założenia że wkładka dodawana w zestawie to budżetowy produkt tylko na pierwszy rozruch po którym niezbyt wiele można się spodziewać.