METZ HIFI Studio Center 4500
-
Re: METZ HIFI Studio Center 4500
Czyli mam zablokować ramię i pociągnąć za jego końcówkę, żeby się tak w dół otworzyło? Bo boję się, że popsuje
-
Wojtek pisze:ajrzyj do instrukcji. http://perpetuum-ebner.pytalhost.com/3044/3044-09.jpg
eenneellowi chodzi o to byś wyjął wkładkę z główki ramienia. Tam znajdziesz styki.
Jak popchniesz "rączkę" koszyka do tyłu to półkoszyk powinien wyskoczyć (jak na obrazku).

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie za końcówkę tylko tą aluminiową rączkę wychodzącą z kosza. Po prostu spójrz na rysunek.Piter pisze:Czyli mam zablokować ramię i pociągnąć za jego końcówkę, żeby się tak w dół otworzyło?
To nie jest filozofia

Oczywiście możesz czuć opór bo jest szansa, że nikt przed Tobą tego nie robił, ale raczej nie popsujesz, bo tak to przecież ma działać

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
-
Otworzyłem to.

Delikatnie docisnąłem te zatrzaski przy przewodach i założyłem to z powrotem. Wydaję mi się, że jest minimalnie głośniej. Ale wciąż tylko na jednym kanale

Delikatnie docisnąłem te zatrzaski przy przewodach i założyłem to z powrotem. Wydaję mi się, że jest minimalnie głośniej. Ale wciąż tylko na jednym kanale
-
Nie wiem czy zdjęcie nie wyraźne,czy mi się wydaje,ale igła wygląda na koślawą
-
Sorry za jakość zdjęcia, ale tak, igła jest krzywa.
EDIT:
Wykonałem jeszcze dwa zdjęcia samej igły.

EDIT:
Wykonałem jeszcze dwa zdjęcia samej igły.

-
-
-
Ale czego mam być pewien? Nie wiem czy to jest remedium na Twój problem,ale od czegoś trzeba zacząć.Żeby poprawnie odtwarzać płyty trzeba mieć igłę ok.,gdyż to ona jest pierwszym elementem gramofonu z jakim styka się płyta.Jeśli jest koślawa a jest, to wiadomo że prawidłowo nie śledzi rowka w płycie i nie ma mowy o prawidłowym odtwarzaniu.Na igle nie ma co oszczędzać,bo szkoda płyt,nerwów itd.Cała Twoja kalibracja jest bez sensu z krzywą igłą.Kup nową igłę,wymień,dobrze skalibruj i wtedy jeśli coś nie będzie dobrze,to można szukać dalszych przyczyn.Sprawna igła to podstawa przy odtwarzaniu!
-
Re: METZ HIFI Studio Center 4500
Rozumiem, że ręczne naprawianie jej, prostowanie i podobne historie nie dadzą nic?kielek pisze:Ale czego mam być pewien? Nie wiem czy to jest remedium na Twój problem,ale od czegoś trzeba zacząć.Żeby poprawnie odtwarzać płyty trzeba mieć igłę ok.,gdyż to ona jest pierwszym elementem gramofonu z jakim styka się płyta.Jeśli jest koślawa a jest, to wiadomo że prawidłowo nie śledzi rowka w płycie i nie ma mowy o prawidłowym odtwarzaniu.Na igle nie ma co oszczędzać,bo szkoda płyt,nerwów itd.Cała Twoja kalibracja jest bez sensu z krzywą igłą.Kup nową igłę,wymień,dobrze skalibruj i wtedy jeśli coś nie będzie dobrze,to można szukać dalszych przyczyn.Sprawna igła to podstawa przy odtwarzaniu!
Jestem praktycznie pewien, że wina nie leży we wzmacniaczu czy kolumnach, bo na tunerze jest okej.
Kupno nowej igły to jakiego rzędu wydatek?
-
Jak chcesz zostać przy tej samej wkładce to zobacz w instrukcji podanej Ci przez Wojtka jaka tam siedzi oryginalna igła i na jej podstawie znajdziesz prawdopodobnie zamiennik np.na allegro(choćby u Wamata,możesz do niego nawet zadzwonić). Przypuszczam,że koszt od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych,albo możesz kupić w opcji inną wkładkę(najtańsze ok.100 zł). Zabawa w winyle tak ogólnie to nie są tanie rzeczy
,czym dalej w las tym drożej.

-
Mam jeszcze w domu gramofon Yamaha tt-400 z wkładką Yamah CG-7700. Czy da się po prostu w celach testowych wrzucić z tej Yamahy do mojego kombajnu wkładkę z igłą?
-
Powinno chyba pasować,gdyż widzę że ma mocowanie 1/2 cala.Spróbować można.Poczekaj zresztą na opinię w tej materii eksperta Wojtka
On na pewno coś wymyśli.

-