Założenia projektu:
- element aktywny: wzmacniacz operacyjny,
- pasywny filtr RIAA,
- obsługa ograniczona do wkładek MM,
- możliwość dopasowania obciążenia wkładki,
- regulacja wzmocnienia,
- filtr subsonic z opcją odłączania,
- konfiguracja dual mono.
Projekt weryfikowałem wykorzystując symulator ze strony www.falstad.com, a do zaprojektowania płytki posłużył mi easyEDA Designer. Projekt płytki nie poszedł do wykonania ale pomógł porozmieszczać elementy na płytce uniwersalnej i poprawnie je połączyć.
Różnice względem schematu noty aplikacyjnej opampa to:
- redukcja wzmocnienia dla częstotliwości subsonicznych za pomocą kondensatorów w pętli SZ
- dodanie kondensatorów 100pF sprzęgających wejścia opampa w celu zabezpieczenia przed wzbudzeniem na WCZ
- dodanie kondensatora 10uF na wyjściu dla zabezpieczenia przed składową stałą
Elementy polutowałem na płytkach uniwersalnych dwustronnych (raczej bez sensu, wystarczyłaby jednostronne) i do przetestowania podłączyłem do zasilania bateryjnego (dwie baterie 9V) oraz użyłem najtańszych opampów: Ne5532. Zastosowałem rezystory metalizowane 1% Vichey natomiast kondensatory foliowe to jakieś noname'y (w planach wymiana na WIMA'y, a na małe pojemności może się da wyhaczyć jakieś styroflexy zamiast ceramików). Odsłuch (skażony subiektywizmem)
Generalnie jestem zadowolony. Mimo gorszego opampa (w Arcamie jest już OPA2604) pasmo wydaje się szersze, dźwięk czystszy, lepsza separacja instrumentów i stereofonia. Niewykluczone, że to w znacznej mierze zasługa lepszego dopasowania obciążenia wkładki (75kOhm i 400pF zamiast standardowych 47kOhm i 100pF). Znowu pojawiły się niuanse niesłyszane wcześniej. Ale może to wszystko autosugestia....

Kolejny etap to budowa zasilacza i tu pytanie do tych co się znają: jakie napięcie? Opampy tolerują zwykle szerokie zakresy , napięcie wyjściowe to zaledwie ok 1V więc nawet +-6V powinno wystarczyć (takie jest w Arcamie). Z kolei Nuda mini ma opampy zasilane prawie 20V. Co daje taki nadmiar? Mniejszy pobór prądu w konsekwencji mniejsze "zmarszczki" na napięciu zasilania?