Gramofon (zestaw?) na prezent do 1000zł
- metallsnow
- Gramofon: Wega 301P
Re: Gramofon (zestaw?) na prezent do 1000zł
Podstawkowe/półkowe kolumny głośnikowe.
Wega Modul 301P+ADCQLM/AT13EaV/OM10, Sony TA-F570ES, Akai CD-62, JVC TD-X502, Pioneer N-30AE, Onkyo T-4270, Heco TE 1200
Marantz PM-45, Sony MDS-JE520, Summit Exclusive RF550 i pecet
Marantz PM-45, Sony MDS-JE520, Summit Exclusive RF550 i pecet
- gravediggie
- Gramofon: JVC & Schneider
Jeżeli ma być koniecznie nowy do 1k to popatrz na ofertę Pro-Ject. Będzie nowy, wyposażony w podstawową przyzwoitą wkładkę (ortofon OM5), z przedwzmacniaczem wbudowanym. Wygląd może się podobać, choć nie musi. Zagra jak zagra. Jednemu będzie mało drugiemu będzie bardzo dobrze. Płyt nie zniszczysz. A jak zniszczysz to zniszczysz. Osobiście nie uważam żeby zużywanie się płyt stanowiło jakąś niewyobrażalną tragedię
Jeżeli obdarowywana osoba będzie chciała się bawić dalej to sama sobie może kupić radio, nowy gramofon, inną wkładkę, itepe itede.
A jeżeli się jednak przełamiesz to napisz do Kolegi Olsza84, w tym budżecie dostaniesz przepięknego, odrestaurowanego Duala, z gwarancją, i z moim zapewnieniem że ten gramofon pod każdym względem (łącznie z aspektem estetycznym) zostawi w tyle każdy nowy drapak do 1k.

Jeżeli obdarowywana osoba będzie chciała się bawić dalej to sama sobie może kupić radio, nowy gramofon, inną wkładkę, itepe itede.
A jeżeli się jednak przełamiesz to napisz do Kolegi Olsza84, w tym budżecie dostaniesz przepięknego, odrestaurowanego Duala, z gwarancją, i z moim zapewnieniem że ten gramofon pod każdym względem (łącznie z aspektem estetycznym) zostawi w tyle każdy nowy drapak do 1k.
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Milijon kabli..
- jogurteq
- Gramofon: Pioneer PL-50L II
Tak jest

Pioneer PL-50L II - Kenwood KA-9150 - Kenwood KT-7550 - Sansui A-80 - Onkyo TX-NR686 - Klipsch RP-8000F - RP-500C - RP-400M - Klipsch R-115SW - Bang&Olufsen S60 - Philips CD473 - Chromecast Audio (2015)
-
Dokładnie - ma to być tanie, nowe, nie za duże i ładnie wyglądać. Dlatego od razu nasuwa się pytanie czy jest sens wchodzić z takim nastawieniem w winyl, skoro osoba mająca być tym sprzętem obdarowana słuchała do tej pory CD/radia i zapewne nie jest jakimś winylmaniakiem/koneserem brzmienia?
Ze swej strony odradzam tani, współczesny sprzęt - mam kilku znajomych po przejściach z takimi wynalazkami i to generalnie nieporozumienie jest; wyroby gramofonopodobne, tandetne i faktycznie niszczące płyty. Dzięki nim jedni zrazili się do czarnych płyt i odpuścili temat, inni poszli w lepszy sprzęt. Poza tym teraz jest moda na vintage, przedmioty z duszą, etc. - niby dlaczego stary gramofon, ale odrestaurowany i po przeglądzie nie może być prezentem?
- jogurteq
- Gramofon: Pioneer PL-50L II
PopieramFelix1988 pisze: ↑13 cze 2020, 09:32Dokładnie - ma to być tanie, nowe, nie za duże i ładnie wyglądać. Dlatego od razu nasuwa się pytanie czy jest sens wchodzić z takim nastawieniem w winyl, skoro osoba mająca być tym sprzętem obdarowana słuchała do tej pory CD/radia i zapewne nie jest jakimś winylmaniakiem/koneserem brzmienia?
Ze swej strony odradzam tani, współczesny sprzęt - mam kilku znajomych po przejściach z takimi wynalazkami i to generalnie nieporozumienie jest; wyroby gramofonopodobne, tandetne i faktycznie niszczące płyty. Dzięki nim jedni zrazili się do czarnych płyt i odpuścili temat, inni poszli w lepszy sprzęt. Poza tym teraz jest moda na vintage, przedmioty z duszą, etc. - niby dlaczego stary gramofon, ale odrestaurowany i po przeglądzie nie może być prezentem?

Pioneer PL-50L II - Kenwood KA-9150 - Kenwood KT-7550 - Sansui A-80 - Onkyo TX-NR686 - Klipsch RP-8000F - RP-500C - RP-400M - Klipsch R-115SW - Bang&Olufsen S60 - Philips CD473 - Chromecast Audio (2015)
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
należy jedynie dodać, że to chyba cena jednej sztuki, a autor wątku (mam nadzieję że się nie wystraszył i nie zniechęcił radami kolegów, które być może uznał za pitolenie) potrzebuje prawdopodobnie dwa głośniki. Zmienia to nieco sytuację założonego budżetu, nie wnikając zupełnie w jakość i możliwości kolumn.
-
Fakt, nie zwróciłem uwagi, że to cena za jeden głośnik.
Bardzo dziękuję za wasze opinie, liczyłem, że jest na rynku sprzęt, który w cenie 1k będzie w stanie odtwarzać radio i winyle w dobrej jakości i nie zajedzie zbyt szybko płyt. Choć jeden kolega myślę słusznie zauważył, że zużywanie się płyt jest nieuniknione, więc pytanie co oznacza to szybko dla tych modeli?
Przy skomponowaniu sprzętu korzystając z ofert używanych gramofonów czuję się zbyt mało obeznany w temacie, a czas który mogę na to poświęcić jest też ograniczony.
Bardzo dziękuję za wasze opinie, liczyłem, że jest na rynku sprzęt, który w cenie 1k będzie w stanie odtwarzać radio i winyle w dobrej jakości i nie zajedzie zbyt szybko płyt. Choć jeden kolega myślę słusznie zauważył, że zużywanie się płyt jest nieuniknione, więc pytanie co oznacza to szybko dla tych modeli?
Przy skomponowaniu sprzętu korzystając z ofert używanych gramofonów czuję się zbyt mało obeznany w temacie, a czas który mogę na to poświęcić jest też ograniczony.
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Szybciej niż normalnie.chlebrazowy pisze: ↑13 cze 2020, 13:57Fakt, nie zwróciłem uwagi, że to cena za jeden głośnik.

Chodzi tu np. o wyższy nacisk (VTF - Vertical Tracking Force). Zwykle używa się wartości w przedziale 1,5 - 3 g, te tanie nowoczesne szajsy (typu ten z Biedronki co czasem rzucają) to potrafią mieć na stałe ustawioną wartość w okolicach 6g. Samo to już trochę wpływa na żywotność płyt. A te kupujemy z "nieznanym" przebiegiem - nie wiem kto tego wcześniej słuchał, ile razy i na czym... Skatowana płyta może trzeszczeć, pykać, klikać a dalej cieszyć dźwiękiem...
Kilka filmów w związku z tanimi gramofonami i niszczeniem płyt (po angielsku):
https://www.youtube.com/watch?v=357L0SbUuME
https://www.youtube.com/watch?v=7K3XcD46Wk0
https://www.youtube.com/watch?v=UPc5frU8IQQ
- gravediggie
- Gramofon: JVC & Schneider
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Milijon kabli..
-
Gramofon od użytkownika @olsza84 faktycznie wygląda bardzo dobrze. Musiałbym jednak do niego skompletować jeszcze amplituner i głośniki (jak mnie już zdążyliście doedukować tzw. "monitory") - w jakiej cenie uważacie, że mógłbym je kupić, aby to dobrze współgrało?
Znalazłem też taką ofertę DUALowego kombajnu (https://allegro.pl/oferta/gramofon-z-ko ... 9326191495), ze zdjęć tego modelu w Internecie widzę, że ma chyba regulowany nacisk. Czy jest to model lepszy od tych "gramofonopodobnych"?
Znalazłem też taką ofertę DUALowego kombajnu (https://allegro.pl/oferta/gramofon-z-ko ... 9326191495), ze zdjęć tego modelu w Internecie widzę, że ma chyba regulowany nacisk. Czy jest to model lepszy od tych "gramofonopodobnych"?
- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
Ten Dual to jeden piorun z całą resztą nowych w tej cenie.
Jak kombajn, to stary.
Jak kombajn, to stary.