Pioneer PL-44F potrzebna wkładka

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
KoniX

Pioneer PL-44F potrzebna wkładka

Post autor: KoniX »

Witam. Jako że przez moje ręce przechodzi dosyć dużo gramofonów w końcu postanowiłem się zarejestrować a zwieńczeniem tego procesu jest mój pierwszy post...

Otóż w gramofonie siedzi oryginalna wkładka ze "zjechaną" do końca igłą (tak tak, na płasko...) a skoro nowa jest dosyć droga to chciałbym zamontować jakąś tańszą alternatywę. I tu pytanie do Panów znawców co mógłbym kupić aby grało prawidłowo (gramofon po naprawie trafi na aukcję więc nabywca zaopatrzy się w odpowiadającą jego gustom wkładkę).
syko
Gramofon: Dual 510

Re: Pioneer PL-44F potrzebna wkładka

Post autor: syko »

Witaj. To może wypadałoby zapytać nabywcę jaką wkładkę preferuje?
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
KoniX

syko pisze:
06 cze 2020, 19:05
Witaj. To może wypadałoby zapytać nabywcę jaką wkładkę preferuje?
Gramofon jest w trakcie naprawy a wkładkę potrzebuję do przetestowania czy wszystko działa jak należy, zrobienia filmu pokazowego itd. Nie będę zgadywał kto z biorących udział w przyszłej licytacji chce taką albo siaką wkładkę. Miałbym kupić kilka(naście) modeli żeby ktoś mógł sobie wybrać??

Wracając do sedna pytania: jakie wkładki będą pasowały?
syko
Gramofon: Dual 510

Post autor: syko »

Ale dlaczego od razu wkładkę chcesz wymieniać,
może wystarczy tylko igłę ?
Doczytałem - gramofon specyficzny bardzo więc trzymałbym się oryginału, czyli nie kombinował z wkładkami itp.
Co mówi instrukcja obsługi?

Tu masz igłe w bardzo przystępnej cenie:
https://www.pickupnaalden.com/english/r ... N-5MC_4863
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
KoniX

Oryginalna prawdopodobnie będzie dodana do gramofonu bez igły. W cenach się rozeznałem więc bardzo stanowczo chciałbym kupić inną wkładkę w celach testowych którą będę mógł później ponownie (prawdopodobnie) wykorzystać bo jak wspomniałem przez moje ręce w ciągu pół roku przechodzi około 20-30 gramofonów począwszy od plastikowych Fisherów, przez combo zestawy, Technicsy SL, Projecty itd. Do instrukcji nie patrzyłem bo raczej nie będzie tam informacji jakie inne wkładki innych firm pasują więc myślałem że ktoś z forum bedzie posiadał takową wiedzę.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

KoniX pisze:
06 cze 2020, 21:03
bardzo stanowczo chciałbym
Ja rozumiem, że bardzo stanowczo byś chciał, żeby było tanio, no bo przecież inaczej to przebitka cenowa będzie mniejsza przy handelku na już i tak tanim sprzęcie, ale tutaj niestety nie ma zbytnio opcji na kombinacje.

Ze względów geometrycznych, z pewnością kompatybilne są jedynie wkładki Pioneer PC-3MC/5MC/6MC/7MC.

Inna wkładka może i geometrycznie by przypasowała, ale wymagałoby to prób i błędów czy też pomiaru dystansu między osią mocowania a czubkiem grota igły.

Generalnie trudna sprawa, ale na szczęście są dostępne igły :)

Jest jeszcze jedna opcja, ale ze względu na to że ma to iść na handel nie bardzo chcę doradzać jakieś eksperymentalne kompromisy które niekoniecznie mogą zadowalać nabywcę.

Jestem arcy-ciekaw jak kolega handlarz wyjdzie z tej opresji.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
konrads0
Gramofon: Technics SL 1200Mk2

Post autor: konrads0 »

KoniX, z takim doświadczeniem i możliwościami żonglowania wkładkami, to Ty tutaj powinieneś być autorytetem.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2020, 09:39 przez konrads0, łącznie zmieniany 1 raz.
KoniX

Napiszę jeszcze raz:

Po naprawie ja osobiście chciałbym usłyszeć muzykę przy użyciu innej tańszej wkładki którą później demontuje a do sprzedaży będzie zamontowana oryginalna bez igły. Aukcja ebay i wysylka europa co robiłem już setki razy więc bardzo proszę o konkrety na temat możliwości użycia innej tańszej gorszej alternatywy bo z doświadczenia wiem że 50% przypadków sprzedaży gramofonu bez igły i/lub wkładki jest bardzo dobrym pomysłem bo jeden chce taką a drugi siaką albo posiada drogą wkładkę którą kupił okazjonalnie itd itp. Ja sam posiadam kilka sztuk MC B&O kupionych po okazyjnej cenie wiec jak trafi się interesujący mnie sprzęt bez wkładki to będę zadowolony. Nie szukam tutaj porad jak mam żyć tylko porady jaką wkładkę mogę zamontować i tylko takowej odpowiedzi oczekuję. Robicie z tematu pogawędkę zamiast pisać konkrety a później jak człowiek znajdzie post z problemem który u niego wystąpił to wertuje 2, 3 a nawet 15 stron i czyta wypociny znawców przechodzące później w kłótnie, bezsensowne sarkazmy i na koniec dowiaduje się że z 15tu osób które pier...iły tylko jedna, dwie pisały konkrety na temat i nie wyżywały się na autorze postu za skromne obdarowanie przez matkę naturę...

Dziękuję za lekturę i zrozumienie tej wypowiedzi więc jeżeli jednak można zamontować inną wkładkę to proszę o pomoc.
KoniX

konrads0 pisze:
07 cze 2020, 00:48
KoniX, z takim doświadczeniem i możliwościami żąglowania wkładkami, to Ty tutaj powinieneś być autorytetem.
Tak, mam możliwości. Co około 2-3 miesiące przyjeżdżają dwa busy wypełnione domową elektroniką audio więc jest dużo wzmacniaczy, kaseciaków (kaset), odtwarzaczy cd, vhs, gramofonów (wkładek i płyt), korektorów graficznych, kolumn itd. Dziękuję za Twój wkład w rozwiązanie problemu opisanego w pierwszym poście. Swoją wypowiedzią wniosłeś wiele dobrego.
KoniX

Wojtek pisze:
06 cze 2020, 22:30
Jest jeszcze jedna opcja, ale ze względu na to że ma to iść na handel nie bardzo chcę doradzać jakieś eksperymentalne kompromisy które niekoniecznie mogą zadowalać nabywcę.
Wojtku możesz podzielić się ze mną swoim pomysłem? Jak już wspomniałem na sprzedaż pójdzie oryginalna wkładka bez igły.
Awatar użytkownika
konrads0
Gramofon: Technics SL 1200Mk2

Post autor: konrads0 »

KoniX pisze:
07 cze 2020, 05:18
Tak, mam możliwości. Co około 2-3 miesiące przyjeżdżają dwa busy wypełnione domową elektroniką audio więc jest dużo wzmacniaczy, kaseciaków (kaset), odtwarzaczy cd, vhs, gramofonów (wkładek i płyt), korektorów graficznych, kolumn itd. Dziękuję za Twój wkład w rozwiązanie problemu opisanego w pierwszym poście. Swoją wypowiedzią wniosłeś wiele dobrego.
Niepotrzebnie się zwierzasz.
Forum nie jest od tego.
KoniX

A jest od tego co napisałeś w swoim pierwszym poście w tym temacie? Ludzie ogarnijcie się i nie zaśmiecajcie tematów bezsensownymi wpisami. Śmietnik robicie przez takie postępowanie. Chcesz się poczuć lepszy że coś napisałeś w związku ze swoją wiedzą na temat gramofonu, wkładki czy innych rzeczy? Fajnie ale pisz na temat a nie jak niedorosły nastolatek. Pomożesz to podziękuję i zastosuję się do rad.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

KoniX pisze:
07 cze 2020, 05:11
Napiszę jeszcze raz:
To nie pomaga :)

Ja już napisałem Tobie pełny konkret KoniX tylko z jakiegoś powodu on do Ciebie nie dotarł.
Upartością nie zakrzywisz rzeczywistości.

To może jeszcze raz, z podkreśleniem:
Ze względów geometrycznych, z pewnością kompatybilne są JEDYNIE wkładki Pioneer PC-3MC/5MC/6MC/7MC.

Mam nadzieję że teraz mój przekaz dotrze gdzie trzeba i przebije barykady.
KoniX pisze:
07 cze 2020, 05:11
bo z doświadczenia wiem że 50% przypadków sprzedaży gramofonu bez igły i/lub wkładki jest bardzo dobrym pomysłem bo jeden chce taką a drugi siaką albo posiada drogą wkładkę którą kupił okazjonalnie itd itp.
W tym wypadku niestety kupujący nie będzie miał takiej opcji.

Mam oczywiście głęboką nadzieję że nie zataisz tego faktu w opisie aukcji, bo jeśli nie, to można by przyjąć że szukasz frajera który będzie miał ten sam problem co Ty dzisiaj.

Jeśli tylko chcesz zobaczyć czy płynie dźwięk z płyty to możesz podpiąć jakąkolwiek wkładkę 1/2''. Jedyne co będzie problemem to kwestia mniej lub bardziej błędnego kąta prowadzenia igły i styczności z rowkiem, co może zaowocować przeskokami, przecieraniem rowka płyty, itd. Dlatego nie jest to coś co można zalecać, ale żeby się przekonać czy przewody przewodzą sygnał? Jasne. Nie stwierdzisz natomiast po tym czy ramię dobrze prowadzi wkładkę.

Nie wiem na ile taka porada będzie dla Ciebie pomocna.

Ja lubię pomagać, ale jak nie ma innych opcji to ich nie wyczaruję :morda:
KoniX pisze:
07 cze 2020, 05:18
Co około 2-3 miesiące przyjeżdżają dwa busy wypełnione domową elektroniką audio więc jest dużo wzmacniaczy, kaseciaków (kaset), odtwarzaczy cd, vhs, gramofonów (wkładek i płyt), korektorów graficznych, kolumn itd.
Z którego centrum recyklingu? :morda: Tak z ciekawości pytam, skoro już musisz o tym co chwila wspominać (kompletnie nie na temat oczywiście).
Wsparcie finansowe forum
KoniX

Jeżeli tylko takie są opcje to dziękuję Wojtkowi i proszę o zamknięcie tematu.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nie ma co zamykać. Może ktoś inny będzie miał podobną zagwozdkę kiedyś.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ