Chore ceny płyt na Allegro/eBay
-
Re: Chore ceny płyt na Allegro/eBay
Nie było moją intencją rzucać cienia podejrzeń na sprzedajacego,też czasami coś tam kupie i nie mam zastrzeżeń.
Myslałem,że może przeoczyłem jakiś szczegół uzasadniający taką cene.
Jesli zapłacił świadomie to jego sprawa,ale jesli nie to może poczyta,że da sie inaczej, taniej a allegro to nie jedyne żródło.
Wynika z tego ze chore ceny to nie tylko wina sprzedajcych,a kupujacy sie do tego znacznie przeczyniaja.
Myslałem,że może przeoczyłem jakiś szczegół uzasadniający taką cene.
Jesli zapłacił świadomie to jego sprawa,ale jesli nie to może poczyta,że da sie inaczej, taniej a allegro to nie jedyne żródło.
Wynika z tego ze chore ceny to nie tylko wina sprzedajcych,a kupujacy sie do tego znacznie przeczyniaja.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2020, 14:55 przez staran, łącznie zmieniany 1 raz.
- blispx
nie ma już płyt po 30 zł, 100 to już trza dać za byle co, standardowa cena za oceanem to $25 w UK podobnie, zostaje Polska ale tu jest gorzej bo na końcową ocenę ma wpływ stan - często jest zawyżony więc 99% to śmietnik za 30 zł adekwatna kwotaFelix1988 pisze: ↑29 maja 2020, 14:08Niedawno LP Cheap Trick, rzecz do kupienia za kilkanaście - maksymalnie 30 zł, poszedł w licytacji za dobrze ponad 100 zł - dokładnie nie pamiętam. Akurat u tego sprzedawcy często kupuję i sztucznego podbijania cen tam nie ma, więc ktoś musiał się totalnie napalić akurat na tę płytę![]()
temat w tym wątku się mocno zdewaluował
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- blispx
ostatnio brałem Kind of Blue 6 oczy okazyjnie za $200 i dobiłem D. Mclean stany EX w shrink brane po $20-25 , takie są ceny pogódź się z tym
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
-
Też się nie zgodzę, bo ostatnio kupiłem na Allegro sporo ciekawych płyt hard 'n' heavy/AOR do 30 zł: w bardzo ładnych stanach, nierzadko shrinki, kilka wydań promocyjnych.
A w temacie: LP za 169 zł, który np. w Fanie można kupić już za 89,99

https://allegro.pl/oferta/judas-priest- ... 9297583865
- blispx
celowo pominąłem Polskę tutaj jest inny świat kupić coś w dobrym stanie to jak wygrać 6óstkę w dużym lotku więc tych cen z lokalnego rynku nie biorę na poważnie, jak ktoś lubi to może się bawić aż w końcu coś kupi w dobrym stanie za 10tym egzemplarzem ja nie mam na to sił
- RCOM2180
- Gramofon: działa
- RCOM2180
- Gramofon: działa
Na Discogsie trafiłem na typa (z naszego kraju ma się rozumieć), który po zadaniu pytania usunął tańszą opcję wysyłki. 

- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Próba zarabiania na przesyłkach do wyższa forma aukcyjnego dzbaństwa.
Jednak ze strony kupującego też niejednokrotnie mamy postawę godną dzbana. Czasami jak sprzedaję drobne przedmioty, to idę na rękę kupującym i oprócz Paczkomatu za 8,99 umożliwiam też wysyłkę listem. Zawsze koszt wysyłki biorę wprost z cennika Poczty Polskiej i dodatkowo zaznaczam ten fakt w treści aukcji. Jest to dla mnie dodatkowa fatyga bo zamiast przyłożyć paczkę do czytnika paczkomatu i wsunąć do przegródki, muszę iść do urzędu pocztowego, co jest raczej średnią przyjemnością.
Ostatnio jedno babsko skorzystało z takiej opcji tańszej przesyłki, narażając mnie na dodatkową fatygę i co? Na koniec flądra dała mi 3 gwiazdki za koszt przesyłki. Postawa godna dzbana z urwanym uchem.
Jednak ze strony kupującego też niejednokrotnie mamy postawę godną dzbana. Czasami jak sprzedaję drobne przedmioty, to idę na rękę kupującym i oprócz Paczkomatu za 8,99 umożliwiam też wysyłkę listem. Zawsze koszt wysyłki biorę wprost z cennika Poczty Polskiej i dodatkowo zaznaczam ten fakt w treści aukcji. Jest to dla mnie dodatkowa fatyga bo zamiast przyłożyć paczkę do czytnika paczkomatu i wsunąć do przegródki, muszę iść do urzędu pocztowego, co jest raczej średnią przyjemnością.
Ostatnio jedno babsko skorzystało z takiej opcji tańszej przesyłki, narażając mnie na dodatkową fatygę i co? Na koniec flądra dała mi 3 gwiazdki za koszt przesyłki. Postawa godna dzbana z urwanym uchem.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
Niedawno wysyłałem koledze, w ramach wymiany, kilkanaście płyt. Paczka priorytetowa, prawie 4 kg, opłata 19 zł, więc przy wysyłce jednej płyty te 20 zł ciut dziwi - wczoraj płaciłem za zakup 1 LP na Allegro i była opcja polecony za 5 zł.
Wiem jednak, że niektórzy sprzedawcy doliczają koszt pudełka do wysyłki, a niektórzy nawet taśmy, etc. - stąd takie kwoty z kosmosu...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wiecie... nawet tu na forum parę lat temu był sobie gość co doliczał do kosztów wysyłki koszt dojazdu na pocztę, bo ma daleko 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:

Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Zapakowanie też kosztuje, na to akurat bym się nie zrzymał. Ale niektórzy sprzedwcy po prostu ukrywają część swojego dochodu w cenie wysyłki.
I dlatego Allegro dopiero co wprowadziło prowizję od ceny wysyłki.
Też niczego szczególnie dziwnego w tym nie widzę. Jak to licytacja i koszt przesyłki jest znany to każdy wie na co się pisze. A jak nie licytacja to czy takie sprawy są wliczone w przesyłkę czy w koszt przedmiotu, to co za różnica?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt: