Dzięki Waszym poradom, zwłaszcza Krissa i Regsofta, kupiłem na Allegrze Sony PS4. Jest wielki i piękny. Wierzyc się nie chce, że design z końca lat '70.
BARDZO DZIĘKUJĘ wszystkim za wsparcie moralne.
Nie wiem nadal czy wydane 820 złotych było warte, bo brak mi paru elementów zestawu, a płyty są na razie u mamy

Tak czy owak, gramofon ma kilka wad:
- przypalenie papierosem na pokrywie - jak ją spoleruję to zostanie bąbelek, ale co tam...
- przyklejona podstawka od ramienia czyszczącego - wygląda nadzwyczaj pro, więc raczej zostawię niż zaryzykuję artefakty na obudowie
- nieznana igła AT we wkładce AT-12
- obroty 45 nie trzymają
No i teraz pytania neofity:
1. Czy wkładki się zużywają? Tzn. czy do kupować igłę z wkładką czy samą igłę na początek. Oczywiście sprzedający gramofon twierdził w opisie, że wkładka i igła są "high-end". Oczywiście igłę wymienię od razu, ale jeśli ta AT12 jest rzeczywiście "high-end" no i się nie "wytraciła" to nie będę wchodził od razu w AT95e.
2. Czy jako przedwzmacniacz brać Art DJ II, Cambridge Audio 551 czy Pro-Ject Phono Box II? Będę słuchał muzyki głównie klasycznej i trochę rocka na Denonie M40 z defaultowymi kolumnami. Art nie ma wyłącznika, ale nie wiem czy warto za taki guzik poświęcać jakość dźwięku.
3. PS4 ma przełącznik napięcia z tyłu, oczywiście opcji 230V brak. Lepiej ustawić na 220 czy 240?
4. W instrukcji pisze, żeby nie dotykać metalowego talerza. Przeczytałem to już po tym jak wydotykałem. Co robić? I czym ją umyć bez dotykania ponownego, bo cały sprzęt był pokryty warstwą zastygłego kurzu.
5. Czy jest coś o co nie pytam, a wiedzieć powinienem?
serdeczności,
&