Wojtek, sam mi doradzałeś tę wkładkę do tego ramienia
viewtopic.php?f=48&t=14046
Podejrzewam, że kwestia współpracy z przedwzmacniaczem. O ile mnie pamięć nie myli, to Goldring daje sygnał o dość wysokim poziomie...
Też tak obstawiałem, co prawda pojemność w preampie mam ustawioną na 100pF, ale dodając kable wyjdzie pewnie powyżej 200 (i tak jest dużo lepiej niż na preampie z pojemnością 220 pF - CA 651p)
To pewnie też, ale sam poziom sygnału jest wyższy niż w innych wkładkach MM. Co w połączeniu z "głośnymi" tłoczeniami może dawać przestery na preampie, który nie ma odpowiedniego zapasu.
W instrukcji Goldring podaje statyczną podatność 24mm/N lat., 16mm/N vert, w internecie znalazłem informację, że dynamiczna podatność tej wkładki wynosi 10 mm/N (zakładam, że uśrednili dwie wartości statyczne i podzielili na pół). Pytanie, jaką przyjąć w kalkulatorze wartość podatności dynamicznej - 8, 10 czy 12? Przy 12 wychodzi rezonans 12,27, przy 10 wychodzi 13,44Wojtek pisze: ↑12 maja 2020, 23:46Zgadza się. Nawet Nagaoka się na liście znalazła. To muszę dogłębniej sprawdzić temat bo nie wydaje mi się żebym wtedy olał kwestię rezonansu przy polecaniu wkładek do tego ramienia. Może założyłem wtedy wyższą masę efektywną niż dziś?
Z drugiej strony - do tego ramienia PJ pakuje się nawet Ortofon Quintet Red, a tu wystąpiłby jeszcze większy problem jeśli chodzi o rezonans powyżej 12Hz.
Więc może fałszywy alarm![]()