Dual - 491 czy 506?
Dual - 491 czy 506?
Panowie witam serdecznie na zacnym forum proszę o pomoc bo po mimo obszernego i świetnego tłumaczenia kolegi Wojtka nadal nie wiem który z dwóch wybranych przeze mnie gramofonów mam wybrać a mianowicie chodzi o dual 491 albo dual 506 - wiem , że to budżetowa półka ale na razie na więcej mnie nie stać a chciałbym aby był jak najlepszy i najtrwalszy jaki się da w moim budżecie . Aha i chcę - uparłem się na duala a nie na technicsa ani jakiegoś innego .
Re: Dual - hierarchia modeli
Dodam jeszcze , że 491 ma automatykę ( to dobrze czy nie?) i wynika z wypowiedzi Wojtka , że jest młodszy zaś 506 wynikało by ze jest starszy i nie ma automatu ...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To co prawda zapytanie zakupowe i nie wiemy na jakie egzemplarze patrzysz, ale gdybym miał wybierać między 491, a 506 to brałbym raczej 491.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie wiem
Jeśli cokolwiek poczytałeś o Dualach na forum to już powinieneś wiedzieć o typowych problemach jak coś się psuje z automatyką.
Powrót ramienia to też rodzaj automatyki.
Niemniej - manualnych Duali praktycznie nie ma (praktycznie, bo ostatnio wypuścili 2 nowe modele co są manualami).

Powrót ramienia to też rodzaj automatyki.
Niemniej - manualnych Duali praktycznie nie ma (praktycznie, bo ostatnio wypuścili 2 nowe modele co są manualami).
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
Właśnie czytałem i trochę się obawiam a powiedz mi Wojtku jesli wolno spytać czym byś się kierował w wyborze tego 491 ?
Albo inaczej czy da się używać go manualnie jeśli automatyka się rozp.... ?
- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
Można. Ale co ma się rozwalić? Jak przejdzie uczciwy serwis to nic się nie rozwali.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
Aaa ja tu wokół Dąbrowy nie mam poważnego serwisu musiałbym szukać ze 100 kilometrów od siebie to może bym coś znalazł ale tyle nie bedę jechał - a ostatnie pytanie w tym 491 nie ma chyba problemu z włożeniem dowolnej wkładki ?
- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
Nie ma problemu. Zamontujesz większość wkładek.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Dual - 491 czy 506?
Zrobiłem z tego nowy temat 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
O dzięki bo tak naprawdę przeczytałem Twojego posta dwa razy ( wywód naukowy - świetny z resztą ) ale nadal nie wiem co mam sądzić o 491 - piszą gdzieniegdzie że to brat 621 więc powinien być dobry i w miarę nie stary jeśli brać pod uwagę to co napisałeś, że były produkowane od lat 90 tych ale nigdzie nie doszukałem się jakiś rzetelnych opinii o nim ani negatywnych ani pozytywnych . Więc - czy mógłbym poprosić o jakąś opinię o konkretnie tym modelu ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nigdzie nie napisałem że 491 był produkowany od lat '90tych.
Był oferowany w drugiej połowie lat '70tych.
W sensie że nie dość że miałem wskazać który model wg mnie jest lepszym wyborem dla Ciebie, to teraz jeszcze muszę to wskazanie umotywować?
Przypominam że nadal nie wiemy na jakie oferty w ogóle patrzysz (nie wiem czemu jest to tajemnica), a przecież dany egzemplarz może posiadać wady które niedoświadczone oko nawet nie zauważy.
Stąd moje porównanie jest stricte abstrakcyjne, tak jakby obydwa modele były oferowane dzisiaj jako nowe w sklepie.
506 względem 491 ma ten zasadniczy minus że posiada ramię ULM z mocowaniem ograniczającym wybór wkładek.
Do "brata 621" trochę brakuje
Opinii jest od groma, choć pewnie mało po polsku (ale są, także na tym forum).
Był oferowany w drugiej połowie lat '70tych.
W sensie że nie dość że miałem wskazać który model wg mnie jest lepszym wyborem dla Ciebie, to teraz jeszcze muszę to wskazanie umotywować?

Przypominam że nadal nie wiemy na jakie oferty w ogóle patrzysz (nie wiem czemu jest to tajemnica), a przecież dany egzemplarz może posiadać wady które niedoświadczone oko nawet nie zauważy.
Stąd moje porównanie jest stricte abstrakcyjne, tak jakby obydwa modele były oferowane dzisiaj jako nowe w sklepie.
506 względem 491 ma ten zasadniczy minus że posiada ramię ULM z mocowaniem ograniczającym wybór wkładek.
Do "brata 621" trochę brakuje

Opinii jest od groma, choć pewnie mało po polsku (ale są, także na tym forum).
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
To może źle zrozumiałem bo napisałeś , że 4xx były produkowane od lat 90 tych ; nic nie musisz to po pierwsze a o motywowanie mi nie chodzi tylko o informacje - nie przepychajmy się słownie bo szkoda na to czasu i pisaniny ; linka nie ma bo ogłoszenie jest archiwalne - wziąłem w ciemno bo nieduże pieniądze ale i tak jeśli umoczę to będę się wk..ał bo wtedy dam sobie spokój ze starociami i widać trzeba będzie kupić jakiś nowy wedle zasady : stare to są dobre wino i skrzypce.... Jeśli chodzi o ramie - tak wiem ale są do 506 "koszyki - przejścia" natomiast kombinowałem właśnie żeby nie mieć ULM ; pisząc "brata " nie miałem na myśli bliźniaka lecz gramofon o "podobnej " konstrukcji - więc powtórnie nie przepychajmy sieę słownie i nie "łapmy " się za słowa bo nie po to tu jesteśmy tylko po to aby poszerzyć swoja wiedzę albo ja udostępnić ; jeśli są opinie na tym forum o 491 lub na innych to czy mogę prosić o linki ? I na koniec wiem , że jest to budżetowa półka i nie spodziewam się rewelacji jak za Transrotor Z3 ale czy bez sensu zrobiłem zmieniając unitrę 8010 na tego duala 491?
"Później (lata '90te) praktycznie uśmiercono serię 6xx i 7xx i wprowadzono dla równowagi serię 4xx," cyt.