Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?
-
Czy jest różnica do jakiego wejścia we wzmacniaczu podłącze interkonekt od pre gramofonowego ?
- Winters
Połączenie pre - wzmacniacz
W przypadku wejść CD, AUX, TUNER - nie. W przypadku wejścia TAPE może być różnie - zależy od wzmacniacza.
DIOMEDES KATO
-
Połączenie pre - wzmacniacz
Pod wejście CD mam podpięty CD ,a wolne są tuner i tape . Mam procesor Rotel RSP 1098
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A co to ma do rzeczy?sharan pisze:Mam procesor Rotel RSP 1098
Podepnij pod Tuner albo Tape Playback i będzie OK.
Wszystkie te wejścia mają zwyczajowo charakterystykę liniową, czyli taką jaka wychodzi z preampa gramofonowego.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Martinez83
Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?
Jak tak człowiek siedzi w domu, to mu głupie myśli przychodzą do głowy
Próbował ktoś kiedyś podłączyć pre-amp do wejścia Phono w wzmaku?
Nie wybuchło? 

Próbował ktoś kiedyś podłączyć pre-amp do wejścia Phono w wzmaku?

Sprzęt służy do słuchania muzyki - nigdy odwrotnie
Technics SL-1200GR + Nagaoka MP-150 + Schitt Mani + Marantz Model40N + Marantz CD60 + Dali Epicon2

Technics SL-1200GR + Nagaoka MP-150 + Schitt Mani + Marantz Model40N + Marantz CD60 + Dali Epicon2
-
- Gramofon: DUAL 455
Jak jesteś ciekawy to sam spróbuj i daj znać czy chociaż fajne efekty wizualne, no i czy fest jebło, czy tylko cicho pierdłoMartinez83 pisze: ↑16 mar 2020, 17:59Próbował ktoś kiedyś podłączyć pre-amp do wejścia Phono w wzmaku?Nie wybuchło?
![]()

Too many tubes, too little time...
- wydra
- Gramofon: Lenco L236
Nic się nie stanie, bo i dlaczego ale przy głośniejszym graniu może uderzyć o zasilanie i zadziała zabezpieczenie wzmacniacza lub kolumna dostanie za niewinność
przy cichym słuchaniu będzie po prostu charczeć
chyba że do pre podłączymy sobie MC wtedy będziemy mieli podwójna korekcje RIAA czyli dużo basu mało góry
i tyle

Analog:
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
- Martinez83
Eee... nudawydra pisze: ↑17 mar 2020, 08:55Nic się nie stanie, bo i dlaczego ale przy głośniejszym graniu może uderzyć o zasilanie i zadziała zabezpieczenie wzmacniacza lub kolumna dostanie za niewinnośćprzy cichym słuchaniu będzie po prostu charczeć
chyba że do pre podłączymy sobie MC wtedy będziemy mieli podwójna korekcje RIAA czyli dużo basu mało góry
i tyle

A tak na serio to dzięki za konkretną odpowiedź.

Sprzęt służy do słuchania muzyki - nigdy odwrotnie

-
wejście Phono we wzmaku oprócz korekcji RIAA wzmacnia niski poziom z wkładki ok. 50 razy zależy od pieca, np. z 5mV daje 250mV co jest ok dla stopni wejściowych wzmacniacza. jak podasz ok. 250mV z preampa na phono to masz 12,5v na stopniu wejściowym, podbite dodatkowo +20dB w niskich cz. co dalej jest wzmacnianie... coś na pewno się popali

-
tylko tak, powinny być to wejścia liniowe co możesz sprawdzić na schemacie wzmaka
- wydra
- Gramofon: Lenco L236
Nie popali się poprostu się nasycą tranzystory i zadziałają jak przekaźniki. Żeby to się spaliło musiałbyś w tym momencie zewrzeć wyjścia drugiego preampa małą rezystancja żeby popłynął wyższy prąd niż nominalny dla tranzystorów wyjściowych preampa. MM ma korekcje, mi chodziło bardziej o to że jak podłączysz pod pierwszy preamp MM wkładkę MC to nawet by i to zagrało tylko byłaby podwójna korekcja RIAA. Wychodzi Ci 12.5V No to już prawie nasycony wzmacniacz jesli zasilany z z +/- 15V później przecież idzie to na potka który to odpowiednio tłumi. Jeżeli jeszcze końcówka mocy ma na wejściu kondensator to tym bardziej zagra to tylko że przesterowane na niskich i średnich częstotliwościach. Żeby się spaliło musi wydzielić się moc/ prąd. Wejście końcówki mocy to pewnie z 10k plus równolegle rezystancja potka która pominę. 12.5/10 000 to masz 1.25mA 12.5*1.25mA daje nam 15.6mW. Tylko tyle że tranzystory wyjściowe drógiego preampa pewnie się nasycą i uderzą o zasilanie.
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
-
- Gramofon: Akai AP001
Cześć,
Kupiłam nowy wzmacniacz Hitachi Ha 5700. Nie wiem, jak podłączyć go do kolumn (dołączam zdjęcie). Na zdjęciu po lewej to okablowanie z gramofonu, a po prawej kolumnowe. Wcześniej mieliśmy podłączone do przedwzmacniacza Vivanco (załaczam fotkę) i wszystko grało. Proszę o pomoc, jak podłączyć wzmaka do kolumn ponieważ metodą prób i błędów jakoś nie idzie
Kupiłam nowy wzmacniacz Hitachi Ha 5700. Nie wiem, jak podłączyć go do kolumn (dołączam zdjęcie). Na zdjęciu po lewej to okablowanie z gramofonu, a po prawej kolumnowe. Wcześniej mieliśmy podłączone do przedwzmacniacza Vivanco (załaczam fotkę) i wszystko grało. Proszę o pomoc, jak podłączyć wzmaka do kolumn ponieważ metodą prób i błędów jakoś nie idzie

- kriss
- Gramofon: Sony PS-X50
Tak jak Ci pisałem w wiadomości. Obciąć wtyki rca od kabli głośnikowych i wpiąć gołe odizolowane przewody w wejścia na głośniki we wzmaku.
Zauważyłem że masz tam przejściówkę z małego Jacka na RCA. Możesz obciąć przewody głośnikowe przed tą przejściówką.
Pamiętając o zachowaniu zgodności biegunów "+" i "-".Zauważyłem że masz tam przejściówkę z małego Jacka na RCA. Możesz obciąć przewody głośnikowe przed tą przejściówką.
-
- Gramofon: Akai AP001
Zastanawiam się, czy obcinac teraz czy poczekać na kupno docelowych kolumn hmm..kriss pisze: ↑24 kwie 2020, 13:53Tak jak Ci pisałem w wiadomości. Obciąć wtyki rca od kabli głośnikowych i wpiąć gołe odizolowane przewody w wejścia na głośniki we wzmaku.
IMG_20200424_132819.jpg
Pamiętając o zachowaniu zgodności biegunów "+" i "-".
Zauważyłem że masz tam przejściówkę z małego Jacka na RCA. Możesz obciąć przewody głośnikowe przed tą przejściówką.
Kolumny najpewniej zamówię już w weekend lub w poniedziałek, więc w przeciągu tygodnia powinnam mieć docelowy produkt.
Czy w Kolumny Canton GLE 40 kabel będzie dostosowany do tego typu wzmaków, czy też trzeba będzie ciąc?
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
A co masz a drugiej strony przewodu z mini jackiem? Może lepiej ocalić przewód i kupić nowy do głośników?
Cantony mają prawdopodobnie zaciski. Wzmacniacz też ma zaciski. Potrzebujesz kabli z gołymi końcówkami do kolumn i wzmaka.
Cantony mają prawdopodobnie zaciski. Wzmacniacz też ma zaciski. Potrzebujesz kabli z gołymi końcówkami do kolumn i wzmaka.