Oj dobre, dobre są. Dlaczego uważam MFSL za lepsze niż papierowo-foliowe? W tych drugich, zwłaszcza nowych po kilku latach jakieś coś dzieje się z klejem. Po 6 latach na niektórych okładkach zrobiły się brązowe plamy, które przeszły też na płyty (!). Nie wiem od kogo je kupowałem, w każdym razie zaokrąglone, z papieru jak do drukarki. Oczywiście kupowanie MFSL do wszystkich płyt w kolekcji jest bez sensu, ja w nich trzymam tylko rarytasy.Wojtek pisze:MFSL to chyba tylko najdroższePotem jest jeszcze Nagaoka, itd.
Równie dobrze możesz używać Analogis od Wamata. Raczej bez różnicy.
Co najwyżej tak jak mówisz, różnica w sztywności, ale to już raczej kwestia preferencji niż "jakość" folii
koperta papierowa czy foliowa?
- Winters
Re: koperta papierowa czy foliowa?
DIOMEDES KATO
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A kto mówi o papierowo-foliowych? Na samej folii się skupmyWinters pisze:Dlaczego uważam MFSL za lepsze niż papierowo-foliowe?

Jakieś pechowe sztuki, współczuję.Winters pisze:W tych drugich, zwłaszcza nowych po kilku latach jakieś coś dzieje się z klejem. Po 6 latach na niektórych okładkach zrobiły się brązowe plamy, które przeszły też na płyty (!).
I dlatego ogólne polecenie ma podobny sens?Winters pisze:Oczywiście kupowanie MFSL do wszystkich płyt w kolekcji jest bez sensu, ja w nich trzymam tylko rarytasy.

Nie wiem jak reszta, ale jeśli chodzi o konserwację to wszystkie swoje płyty staram się traktować równo, a nie że jedne traktuję gorzej, a drugie lepiej, z takiego czy innego powodu

MFSL oferuje bardzo dobre folie i koperty, Nagaoka również, ale trzeba przyznać że w wypadku tych produktów dopłaca się też do marki.
To samo dotyczy myjek czy innych akcesoriów sygnowanych tymi i innymi "szacownymi" markami.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Co do foliowych kopert(bo takich tylko staram się używać) zgadzam się z Wojtkiem odnośnie dopłacania za markę.Nie zauważyłem jakiejś drastycznej różnicy pomiędzy kopertami np.Nagaoki a Analogisa od Wamata oprócz ceny oczywiście
Nie twierdzę,że są tak samo wykonane i z tych samych materiałów,ale cena tych drugich jak dla mnie jest bardziej przyziemna(przy większej ilości)w stosunku do jakości.

-
Kupiłem składniki na miksturkę, szczotkę, mam zamiar wszystkie przepucować i zapakować do koszulek
. Bo aż szkoda mi się robi gdy tak one stoją w porozrywanych okładkach, albo jeszcze w rozpadających się 30 letnich foliowych kopertach. Skoro różnica nie jest drastyczna to wg. mnie nie ma sensu przepłacać, na początek będą dobre i te od Wamata, a potem się zobaczy. Dzięki za odpowiedź 

- vinylpiotrek
Ja trochę gorzej traktuje te, które ze względu na stan albo wydanie, prędzej, czy później warto by wymienić, jeśli się trafi okazja.Wojtek pisze:Nie wiem jak reszta, ale jeśli chodzi o konserwację to wszystkie swoje płyty staram się traktować równo
Fajne folie wewnętrzne stosował w latach 80 Supraphon, bo gładziutka i delikatna folia ale na tyle gruba, że dorównująca sztywnością papierowym kopertom, a te cieńsze przewyższająca.
W jakiś współcześnie wydanych LP tez widziałem takie na wyposażeniu.

- hottohoren
- Gramofon: Fisher MT-640
A co powiecie o takich doniesieniach, jak znalazłem na innym forum, że folia degraduje winyl?
https://winyle.domek.org/index.php?topic=476.0
Ktoś spotkał sie z czymś takim, czy jakiś kolejny mit?
(powinienem dostać złotą łopatę za odkopywanie wątku sprzed 5 lat
)
(powinienem dostać złotą łopatę za odkopywanie wątku sprzed 5 lat

Sometimes, the riff is so fucking good you want to hear it over and over again for fifty-two minutes - J. Bennett
https://www.discogs.com/user/hottohoren/collection
https://www.discogs.com/user/hottohoren/collection
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Są takie fora w necie gdzie ludzie rozprawiają o tym że ziemia jest płaska a zdjęcia z kosmosu są sfalszowane.hottohoren pisze: ↑02 mar 2018, 18:31A co powiecie o takich doniesieniach, jak znalazłem na innym forum, że folia degraduje winyl?
(powinienem dostać złotą łopatę za odkopywanie wątku sprzed 5 lat)
Naprawdę.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- zelazny
Ja jestem jak najbardziej za foliowymi kopertami. Jeżeli papierowa ma w środku folię to oki. Polecam MoFi.
-
- Gramofon: Technics SL-5310
A ja mam dużo foli w pracy a do tego zgrzewarke i koperty foliowe robie sobie sam
Folia jest bardzo śliska i płyta wsuwa się w nią bez problemu . Później folie pakuje w kopertę papierową i więcej do szczęścia mi nie potrzeba

Folia jest bardzo śliska i płyta wsuwa się w nią bez problemu . Później folie pakuje w kopertę papierową i więcej do szczęścia mi nie potrzeba

Do Watcha Wanna 

- zelazny
- Ramirez
- Gramofon: Sony PS-4300
To fakt - folia LDPE może wchodzić w reakcję z winylem. Na szczęście obecnie wewnętrzne koperty produkowane są z folii HDPE.hottohoren pisze: ↑02 mar 2018, 18:31A co powiecie o takich doniesieniach, jak znalazłem na innym forum, że folia degraduje winyl?
(powinienem dostać złotą łopatę za odkopywanie wątku sprzed 5 lat)
http://rytmipiosenka.blogspot.com/2017/ ... iczne.html
- Myszor
- Gramofon: PD-300

To jest ten sam materiał. Różni się jedynie gęstością. 0,95 vs 0,92g/cm3 i właściwościami fizycznymi.
Do folii LDPE niewygodnie się wkłada i wyciąga płytę bo folia ta jest miękka "przylepia się". Folia spożywcza to właśnie styl LD.
Folie HD są twarde i szeleszczące (jak woreczki śniadaniowe) i ślizgają się po gładkiej powierzchni.
Dlatego łatwo wsuwać i wysuwać płyty.
Ot i tyle. Polietylen nie wchodzi on w reakcję z pcv. Generalnie trudno wchodzi w reakcję i ma wysoką barierowość. Dlatego dobrze pakuje się w niego żywność.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- blispx
Kurde, to ja teraz lecę wymieniam 1500 kopert Mofi na papierowe, nie straszcie ludzi 

DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ale wiesz że autor bloga "rytm i piosenka" oraz autor posta z forum winyle.domek to ta sama osoba?

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- appel
Czy typowa folia radzieckiej melodii/tonpressu i pochodnych jest właśnie folią LDPE? Przy, okazji - zastanawiam się, czy to, co mam na płycie poniżej (Polskie Nagrania XL 0055, ok. 1960) moze mieć związek z opisanym zjawiskiem, czy jest po prostu brudem? Nie zeszło po przemyciu miksturą forumową.
Sama folia wygląda tak:
Sama folia wygląda tak: