Witam fanów Sony. Odpowiadam na apel w nowym dziale i mam PS-3300. Nie jest to może sprzęt tej klasy, który WY macie przyjemność słuchać, ale bardzo ładnie gra. Dla ciekawości tylko powiem, że mam u siebie w domu na wsi dość duże wahania napięcia w sieci i mi poprzedni gramofon także bujał płynność obrotów w trakcie odtwarzania. Kupiłem stabilizator napięcia 230V~za 100zł i teraz jest nareszcie spokój, raz ustawię obroty i spokój. Zastanawiam sie co tak naprawdę daje docisk płyty, gdyż nawet ładnie zrobiony kupiłem w AliExpress i stosuję. Lecz w odsłuchu nie wyczuwam różnicy. Dla informacji uzytkowników tego gramofonu podaję, że gdyby chcieli taki docisk i stabilizator zastosować u siebie, to Ja zastosowałem podkładkę w kształcie koła o średnicy ok 4cm na trzpieniu talerza, gdyz oryginalny talerz tego gramofonu ma na swojej powierzchni górnej specjalne wytłoczki antywibracyjne, na których lezy płyta i to jest ok 0,6mm nad pow talerza. Po włożeniu docisku na płytę , bez tej podkładki płyta wokół trzpienia ulegnie lekkiemu załamaniu i wklęśnięciu, co może spowodować lekkie zniekształcenie płyty podczas odtwarzania. Ja uzyłem membrany od piecyka gazowego, kupiłem w sklepie z częściami do piecyków. Ma 0,5mm grubości jest z miękkiej czarnej gumy i ma jeszcze dodatkowo bardzo małe wypustki razem daje to bardzo dokładne oparcie dla płyty w miejscu trzpienia i płyta leży na powierzchni talerza równo. Pozdrawiam.
Z najbardziej podstawowym z podstawowych gramofonów Sony zgłaszam akces do ekskluzywnego klubu posiadaczy sprzętu Sony
Gramofon przed gruntownym czyszczeniem.
Krążek do singli oryginalny
Załączniki
PS LX-1
Sony PS-LX1/ATN95E + Denon DRA 700AE -> Yamaha NS-7900
Sony PS-X40/Excel QD700 CII + Kenwood KA 3060R + Philips CD 615 -> Heco P4302
Yamaha RX-E600 -> Heco SM 635
Bez przydziału: Fonica CDF003, Heco P 2001,Philips FA 741/Philips FT 741.