Winters pisze:KONIECZNIE, OBOWIĄZKOWO i w ogóle nie ma innej opcji. Ustawienie nacisku, anty-skating i kąta mocowania wkładki jest bardzo ważne. Zarejestruj się na vinylengine i ściągnij instrukcje do swojego modelu:
Jako że nie posiadam odpowiednich instrumentów np: wagi , może znajdę kogoś w okolicy Cieszyna kto mi pomoże w pierwszych ustawieniach

, oczywiści nie charytatywnie
Wojtek pisze:Ogółem wesoło, zaczęło się od Yamahy, a skończyło na dobrym Technicsie

i o to w tym wszystkim chyba chodzi, żeby czerpać z rad kogoś bardziej doświadczonego

, co nie zmienia faktu że jest to używka i nie można być wszystkiego pewnym, tak czy inaczej kupiłem z pełną świadomością i ryzykiem
Wojtek pisze:Jeśli jest to oryginalna igła (a na taką wygląda, zgadza się) to miałaby ona dzisiaj już co najmniej 30 lat. Tak stara jak sam gramofon, bo najprawdopodobniej jest to ta sama wkładka i ta sama igła jaką pierwszy właściciel zastał przy zakupie, jak to zwykle bywa.
Nie mówię żeby od razu zmieniać jeśli dźwiękowo jest OK, ale trzeba takie rzeczy mieć na uwadze, dla zdrowego rozsądku.
i tego będę się trzymał
eenneell pisze:Wymienic igle na nowa nie oznacza. ze automatycznie wywalasz stara do kosza!
porownasz i wiesz ktora wolisz!
Winters pisze:W wypadku wkładki Technics 207C problem jest taki, że to niezły przetwornik, a montowanie igły z allegro to moim zdaniem jak silnik z Warszawy do Mercedesa
jeśli będzie potrzeba zmiany, to pytanie na co ? może całą wkładkę ?
Ogólnie to dziękuję za dostarczenie wiedzy

Yamaha A-S500, Yamaha CD-S300, Yamaha T-460, Technics SL-Q33 / wkładka Technics 207C /, Jamo S 608, Kabelki / Moonwalk bi-wire mk3 / Phobos mk3