slayermotor pisze:Tematu może nie będę zmieniać bo może akurat ktoś ma podobną sytuacje i łatwiej będzie mu tutaj to znaleźć

.
Zupełnie nie o to chodzi

Przeniosłem całą tą dyskusję do wcześniej zalinkowanego wątku, bo w przeciwnym wypadku nie miało to sensu. Wątek zakupowy w którym w sumie jeszcze nie chodzi o zakup, a przy tym jeszcze tłumaczy się podstawy sprzętowe...

Brr....
Dlatego proszę bez urazy za przenośkę
slayermotor pisze:Doczytałem się ze inne igły i wkładki wolą trochę inne gatunki muzyki, a wkładka nie pasuje do każdego gramofonu więc chciałbym się określić w gatunku preferowanej muzyki. W większości hip-hop zarówno polski jak i zagraniczny (po trochu rozszerzam horyzonty) ale także mam sporo polskiego rocku Budki itp. ale i Abba dla brata się znalazła wiec raczej dość szeroki zakres

, jednakże to będzie bardziej sprzęt dla mnie.
Spoko, jak już będzie gramofon w domu to będzie się ewentualnie myślało nad wkładką. Aczkolwiek dobrze pisać o tym od razu bo może akurat trafi się oferta gramofonu z pasującą pod gusta wkładką, aczkolwiek nie jest to częsty przypadek, zależy też od tego na jaki budżet patrzymy
slayermotor pisze:ale jako laik chciałbym wiedzieć czy wyjścia na kable gramofon-wzmacniacz we wszystkich modelach są kompatybilne. Głupio by wyszło kupić coś czego potem nie połączę

.
Są trzy szkoły. Albo masz gramofon z wystającym kablem zakończonym wtykami cincz (2xRCA), albo niemiecki wtyk DIN-5 albo po prostu na tyłach gramofonu masz wyjścia do których wpinasz osobny kabel

Tak samo wzmacniacze spotyka się zarówno z wtykami cincz jak i DIN5. Ja z zasady polecam te pierwsze bo w dzisiejszych czasach są praktyczniejsze po prostu (nie trzeba się bawić w przejściówki).
slayermotor pisze:Głupio by wyszło kupić coś czego potem nie połączę

.
O to się nie martw. Kto doradza jakiś zakup też raczej myśli i ma takie rzeczy na uwadze.
slayermotor pisze:Wracając do gramofonu wiem, że aukcję się ciągle zmieniają ale prosiłbym o pomoc w jakiś konkretach, nawet polecenie jakie firmy wpisywać w google by ustrzec się czegoś co z danych fajnie a wyjdzie buła. Na gramofon chciałbym przeznaczyć 400-500 zł, nowy/używany obojętnie. Może ktoś się pokusi o podanie modelu bo przecież różnica cen na aukcjach nie waha się o 100-200 zł?
Tu nie chodzi o różnice w cenie itd. Może ktoś się skusi (ale już nie w tym wątku), aczkolwiek dla mnie osobiście takie patrzenie na coś kiedy kasa dopiero będzie za miesiąc jest bez sensu i stratą czasu po prostu. Sam oczywiście możesz się rozglądać, nikt nie broni.
To tak jakby ktoś pojawił się w komisie samochodowym i zapytał "hej Panie, szukam auta do 20 tysięcy, jakie mi Pan polecisz? No ale wie Pan, ja pieniądze dopiero za pół roku będę miał, ale coś już teraz by się znalazło do popatrzenia prawda?"
Przejrzysz wątki zakupowe to będziesz zresztą wiedział jaki model do jakiej kwoty był polecany.
Po to zresztą to wszystko tutaj na forum nadal wisi, jako swoiste archiwum.
slayermotor pisze:W miarę doczytywania się nowych rzeczy pewnie będę miał jeszcze sporo pytań, jak to z tymi lekkimi i ciężkimi ramionami do gatunków muzyki czy coś takiego ale póki co chce dobrze zrozumieć podstawy.
Z tą ciężkością ramion to chyba coś się pomerdało
slayermotor pisze:kupno wzmacniacza zwalnia mnie z przedwzmacniacza czy też obie te rzeczy są potrzebne?
W tamtym wątku mowa była o połączeniu gramofonu z wieża więc nie wiem jak to się ma ze zwykłym wzmacniaczem.
Jak kupujesz wzmacniacz pod gramofon to jednak warto kupić taki model, który przedwzmacniacz gramofonowy ma już wbudowany. Przy starszych sprzętach dotyczy to druzgocącej większości, gdyż gramofon był wtedy głównym urządzeniem źródłowym