"Mam problem z elektryzowaniem się placków i gramofonu samego w sobie, strasznie płyta ciągnie kurz (co za tym idzie i igła) no i strzela przy dotknięciu czy to płyty, czy wkładki, czy krążka centrującego. Gramofon nie posiada uziemienia sam w sobie. No i nie wiem co można zrobić, żeby tak się nie działo... Coś niby czytałem o myciu płyt w jakimś płynie specjalnym? Ale dla kilku wosków nie będę specjalnie jakiejś myjki kupował... Chyba, że to w czym innym tkwi problem. Denon DP-23F + ART DJ Pre 2"
Elektryzowaniem się placków i gramofonu
- daru0105
Elektryzowaniem się placków i gramofonu
Dostałem od kolegi takie pytanie. Może ktoś pomoże 
"Mam problem z elektryzowaniem się placków i gramofonu samego w sobie, strasznie płyta ciągnie kurz (co za tym idzie i igła) no i strzela przy dotknięciu czy to płyty, czy wkładki, czy krążka centrującego. Gramofon nie posiada uziemienia sam w sobie. No i nie wiem co można zrobić, żeby tak się nie działo... Coś niby czytałem o myciu płyt w jakimś płynie specjalnym? Ale dla kilku wosków nie będę specjalnie jakiejś myjki kupował... Chyba, że to w czym innym tkwi problem. Denon DP-23F + ART DJ Pre 2"
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Re: Elektryzowaniem się placków i gramofonu
Darek, pomieszczenie jest za suche. Musi zwiększyć wilgotność powietrza.
Z tego co pamiętam był już wątek na ten temat na forum, poszukaj.
Z tego co pamiętam był już wątek na ten temat na forum, poszukaj.
-
łobuz
- Gramofon: Sansui sr-929
Poczytaj tutaj viewtopic.php?f=11&t=14404&hilit=elektrostatyka
Analog Guy In A Digital World.Sansui AU-α907i MOS Limited. MaCaBRiaa
- daru0105
Ciekawe, może rzeczywiście za sucho ma w domu 
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- Pawelec
od czasu do czasu trafiam na takie słowo, raczej bardziej kulinarne niż winylowe. Sprawdzałem, nie widnieje w forumowym słowniku i mam nadzieję, że nigdy tam nie trafi. Wiem, czepiam się ale współczuję smakoszom wszelkiej maści placków, którzy delektując się ich smakiem skojarzą z plackiem winylowym lub co gorzej - krowim
AKTUALNE OGŁOSZENIA - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- mrcnoos
-
Felix1988
To zapewne jakieś nowe określenie, pochodzące z kręgu osobników, którzy zwrócili uwagę na winyl pod wpływem obecnej modyPawelec pisze: ↑04 kwie 2020, 07:36od czasu do czasu trafiam na takie słowo, raczej bardziej kulinarne niż winylowe. Sprawdzałem, nie widnieje w forumowym słowniku i mam nadzieję, że nigdy tam nie trafi. Wiem, czepiam się ale współczuję smakoszom wszelkiej maści placków, którzy delektując się ich smakiem skojarzą z plackiem winylowym lub co gorzej - krowim![]()
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
"Placki" również wywodzą się ze slangu DeJotów 
Idąc dalej tym kulinarnym tropem, gramofony to patelnie
Idąc dalej tym kulinarnym tropem, gramofony to patelnie
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- MrSeba
- Gramofon: Pioneer PL-514X
A jak patelnia, to moje skojarzenie idzie do naleśników
Ja bym zaczął od umycia płyt forumowym płynem. Płyn. Forumowy. Nie zwykłą wodą z kranu, nie WD-40 i nie nakładać kleju na płytę, aby potem tę warstwę odkleić wraz z kurzem i innymi pyłkami
Ja bym zaczął od umycia płyt forumowym płynem. Płyn. Forumowy. Nie zwykłą wodą z kranu, nie WD-40 i nie nakładać kleju na płytę, aby potem tę warstwę odkleić wraz z kurzem i innymi pyłkami