Słuchawki otwarte do 1000 zł
-
Słuchawki otwarte do 1000 zł
Cześć, poszukuję otwartych słuchawek w przedziale cenowym 500-1000zł. Zależy mi na możliwie zbalansowanym i neutralnym charakterze brzmieniowym oraz przede wszystkim żeby były maksymalnie łagodne dla uszu i umożliwiały jak najdłuższe słuchanie bez zmęczenia. Polecacie jakieś konkretne modele? Pozdrawiam
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Re: Słuchawki otwarte do 1000zł
Beyerdynamic DT 880 wersja 250 lub 600 Ohmów wg mnie pasują do listy życzeń.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
- lopek3
- Gramofon: SL-5300, PS-X60
AKG K702 są otwarte i neutralne.
Technics SL-5300 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > Canton Quinto 520
Sony PS-X60 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > AudioPro Avanto FS20
My Discogs
Sony PS-X60 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > AudioPro Avanto FS20
My Discogs
- xyz
- Gramofon: Sony PS X-50
- Kontakt:
Gdy wybierałem słuchawki korzystałem z opinii:
https://www.audiofanatyk.pl/polecane-sl ... la-graczy/
https://www.audiofanatyk.pl/polecane-sl ... la-graczy/
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Słuchawki otwarte do 1000 zł
Mój głos na AKG K702.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- SimonTemplar
Również polecam modele AKG - parę słów dlaczego...
Posiadam od lat wielu AKG K242 HD - SUPER wygodne. Nie męczą nawet po paru godzinach słuchania. Wymienne poduszki. Świetny, jasny, krystaliczny, naturalny dźwięk. Można je tuningować
ale wtedy tracą na swojej neutralności.
Jeszcze lepiej zagrają jak się ułożą/wygrzeją i oczywiście z dobrym napędem. Im je dłużej mam i męczę tym je bardziej lubię.
Po czasie dokupiłem AKG K701. Tutaj jest wszystko "lepiej"
, wygoda, dźwięk, wykonanie ogólne, wygląd. Świetna góra i średnica. Bas jest poprawny a jak komuś braknie to jest na to prosty trick - odsłonięcie basportów fabrycznie zaklejonych stickerem.
AKG K702 to zbliżona konstrukcja do 701. Podobno (bo nie posiadam) trochę lepsze w basie. Mają dobrą opinię w necie. Testów/porównań na youtube jest od groma.
Posiadam od lat wielu AKG K242 HD - SUPER wygodne. Nie męczą nawet po paru godzinach słuchania. Wymienne poduszki. Świetny, jasny, krystaliczny, naturalny dźwięk. Można je tuningować

Jeszcze lepiej zagrają jak się ułożą/wygrzeją i oczywiście z dobrym napędem. Im je dłużej mam i męczę tym je bardziej lubię.
Po czasie dokupiłem AKG K701. Tutaj jest wszystko "lepiej"

AKG K702 to zbliżona konstrukcja do 701. Podobno (bo nie posiadam) trochę lepsze w basie. Mają dobrą opinię w necie. Testów/porównań na youtube jest od groma.
-
AKG wydają się kuszące. Pozostaje jeszcze jedno pytanie. Na którymś forum jeden z użytkowników zaznaczył, że ten model słuchawek nie nadaje się do każdego rodzaju muzyki i zaznaczył, że z ciężkimi brzmieniami, które zajmują mi sporo czasu, ten model zbyt dobrze nie współpracuje. Czy faktycznie jest to sensowna teza i warto poszukać z tego powodu czegoś innego? Czy to po prostu otwarte modele mają taką specyfikę, że nie dają "dobrego" do ekstremy brzmienia?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie wiem o jakie ciężkie brzmienia chodzi, ale prawdą jest że otwarte słuchawki nie dają takiego basu jak zamknięte.
Tak na prawdę "zgaduj zgadula o co chodzi komuś tam z któregoś forum"
Druga sprawa - na początku napisałeś że szukasz słuchawek neutralnych.
Jesteś SERIO pewien że tego chcesz?
Bo często gęsto przychodzi na forum człowiek co szuka wkładki/wzmacniacza/głośników neutralnych, a potem narzeka że mu "bum cyk cyk" brakuje
Trzecia sprawa - mniejsze zmęczenie przy słuchaniu na słuchawkach też ma swoją "cenę" w brzmieniu.
Po Twojemu.
Tak na prawdę "zgaduj zgadula o co chodzi komuś tam z któregoś forum"

Druga sprawa - na początku napisałeś że szukasz słuchawek neutralnych.
Jesteś SERIO pewien że tego chcesz?
Bo często gęsto przychodzi na forum człowiek co szuka wkładki/wzmacniacza/głośników neutralnych, a potem narzeka że mu "bum cyk cyk" brakuje

Trzecia sprawa - mniejsze zmęczenie przy słuchaniu na słuchawkach też ma swoją "cenę" w brzmieniu.
A co to znaczy w ogóle?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- macias1311
- Gramofon: dual golden 1
Wojtek ma racje albo neutralne albo basowe. Ja zakupiłem półotwarte Beyerdynamic DT880 Chrome Special Edition i naprawdę są swietne ale neutralne. Mam drugie sennheiser hd z tańszych wersji zamknięte, są bardziej basowe. Bierz te co koledzy polecają AKG albo Beyerdynamic. Jeszcze najważniejsze- nie "męczą" Można godzinami słuchać.
Dual Golden 1 shure M97xE/SAS Jico
Buphono nano
akai am 2600
ATL hd 310 s
Buphono nano
akai am 2600
ATL hd 310 s
-
Chodzi o to, że sam jestem sceptyczny co do takich stwierdzeń. Stąd "dobre" w cudzysłowie

-
- Gramofon: Dual 604
Panowie, widzę sporo opinii o k701/702. Sam zastanawiam się nad K702. Chciałem posłuchać jak to gada ale w Szczecinie nie uświadczysz takiego egzemplarza na magazynie. Wszędzie K240 a reszta na zamówienie. Im dłużej o nich czytałem w trakcie poszukiwań tym większe mnie wątpliwości naszły. Dużo osób skarży się na słabą jakość plastików i słabe luty przy jednym z przetworników. W związku z tym, że nie mogę nigdzie zmacać tych słuchawek zacząłem szukać alternatywy i zainteresowały mnie Audio-Technica ath-ad500x lub ad 700x. Miał ktoś z Was do czynienia z tym produktem?
Słuchawki opisywane są jako równie neutralne jak k701 z bardzo szeroką sceną. Więcej jednak jest recenzji niż niezależnych opinii.
Będę wdzięczny za jakieś info/wskazówki.
Słuchawki opisywane są jako równie neutralne jak k701 z bardzo szeroką sceną. Więcej jednak jest recenzji niż niezależnych opinii.
Będę wdzięczny za jakieś info/wskazówki.
Cyrus One + Polk Audio Tsx330t + Dual 604
Yamaha Pianocraft E700 + NX E700
Aune X1s + Philips Fidelio X2/HiFiman Sundara
- amrowek
zajrzyj i popytaj tu
https://forum.mp3store.pl
https://forum.mp3store.pl
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
-
Panowie,
kilka dni temu sprawdziłem zarówno ath-ad500x jak i ad-700x. Po naczytaniu się artykułów/recenzji dotyczących słuchawek otwartych oczekiwałem przysłowiowego efektu WOW - niestety nic takiego nie miało miejsca. Winą obarczam jednak nie słuchawki a swój amplituner (Yamaha R-N602) i fakt, że byłem w początkowej fazie infekcji zatok (o czym przekonałem się dzień poźniej kiedy to w sposób jednoznaczny przytkało mi uszy). Brzmienie nie zaskoczyło mnie niczym szczególnym - basu nie było za mało jednak brzmiał analogicznie jak przy moich kolumnach (nie chciałbym opisywać samego brzmienia bo ono nie było złe - problem leży gdzieś indziej).
Najbardziej zawiodłem się sceną, która była jakby za mną. Głębia była dość ograniczona, płaska. Całokształt (sceny) brzmiał jakoś sztucznie.
Nie byłem w stanie zdecydować się na zakup więc odwlekłem odsłuch na kilka dni żeby wrócić do salonu już po infekcji z pewnością, że nie zawodzi mnie słuch tylko sprzęt.
W międzyczasie przeglądałem dalej propozycje słuchawek otwartych do 1000 zł i tak zainteresowały mnie (poza wspomnianymi K701) jeszcze Philips Fidelio X2 oraz Hifiman 400i przed ver. 2020 (te z podwójnym pałąkiem).
Na które z tych czterech propozycji (AKG/AT/Philips/Hifiman) byście stawiali wiedząc, że słuchawki będą grać pod amplitunerem (ewentualnie z czasem jakimś oklepanym wzmacniaczem słuchawkowym).
Ogólnie mocno zastanawiam się nad Hifimanami - pytanie czy warto pchać się w najtańsze słuchawki planarne, żeby zasilić je Amplitunerem
Od słuchawek oczekuje:
- raczej naturalnego brzmienia (dawniej celowałem w neutralne ale większą frajdę odnajduje przy tych pierwszych)
- dobrej sceny i możliwie dużej analityczności - lubię rozkładać muzykę na czynniki, śledzić konkretny instrument, wyłapywać detale – niuanse typu ślizg palca po strunie, sposób bicia w bębny czy momenty w których wokalista łapie oddech,
- słucham głównie muzyki gitarowej w różnych wydaniach – blues, rock, metal. Dodatkowo soul lub R&B.
- źródłem dźwięku będzie głównie CD i Spotify + Winyl
W związku z trudnością nabycia ww. słuchawek do testów zmuszony będę kupować sztukę po sztuce w internecie i zwracać je po teście.
Będę wdzięczny za każdą opinie.
kilka dni temu sprawdziłem zarówno ath-ad500x jak i ad-700x. Po naczytaniu się artykułów/recenzji dotyczących słuchawek otwartych oczekiwałem przysłowiowego efektu WOW - niestety nic takiego nie miało miejsca. Winą obarczam jednak nie słuchawki a swój amplituner (Yamaha R-N602) i fakt, że byłem w początkowej fazie infekcji zatok (o czym przekonałem się dzień poźniej kiedy to w sposób jednoznaczny przytkało mi uszy). Brzmienie nie zaskoczyło mnie niczym szczególnym - basu nie było za mało jednak brzmiał analogicznie jak przy moich kolumnach (nie chciałbym opisywać samego brzmienia bo ono nie było złe - problem leży gdzieś indziej).
Najbardziej zawiodłem się sceną, która była jakby za mną. Głębia była dość ograniczona, płaska. Całokształt (sceny) brzmiał jakoś sztucznie.
Nie byłem w stanie zdecydować się na zakup więc odwlekłem odsłuch na kilka dni żeby wrócić do salonu już po infekcji z pewnością, że nie zawodzi mnie słuch tylko sprzęt.
W międzyczasie przeglądałem dalej propozycje słuchawek otwartych do 1000 zł i tak zainteresowały mnie (poza wspomnianymi K701) jeszcze Philips Fidelio X2 oraz Hifiman 400i przed ver. 2020 (te z podwójnym pałąkiem).
Na które z tych czterech propozycji (AKG/AT/Philips/Hifiman) byście stawiali wiedząc, że słuchawki będą grać pod amplitunerem (ewentualnie z czasem jakimś oklepanym wzmacniaczem słuchawkowym).
Ogólnie mocno zastanawiam się nad Hifimanami - pytanie czy warto pchać się w najtańsze słuchawki planarne, żeby zasilić je Amplitunerem
Od słuchawek oczekuje:
- raczej naturalnego brzmienia (dawniej celowałem w neutralne ale większą frajdę odnajduje przy tych pierwszych)
- dobrej sceny i możliwie dużej analityczności - lubię rozkładać muzykę na czynniki, śledzić konkretny instrument, wyłapywać detale – niuanse typu ślizg palca po strunie, sposób bicia w bębny czy momenty w których wokalista łapie oddech,
- słucham głównie muzyki gitarowej w różnych wydaniach – blues, rock, metal. Dodatkowo soul lub R&B.
- źródłem dźwięku będzie głównie CD i Spotify + Winyl
W związku z trudnością nabycia ww. słuchawek do testów zmuszony będę kupować sztukę po sztuce w internecie i zwracać je po teście.
Będę wdzięczny za każdą opinie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
I jaki stawiamy wobec tego wniosek? Ampli zostaje?

Pomyśl o dedykowanym wzmacniaczu słuchawkowym.
Czym się różni brzmienie "naturalne" od neutralnego?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Niestety na jakaś chwile ampli musi zostać. Inna sprawa, ze nie chciałbym wydawać kasy na dodatkowy sprzęt. Zaczynałem od szukania słuchawek do 300 zł a teraz jestem gotowy wydać tysiąc. To samo będzie ze wzmacniaczem. Czyli zamiast wydać 500 wydam pewnie 2 tysiące. Tego chciałem uniknąć a kupno wzmacniacza za 200 zł chyba minie się z celem
Wiedziałem ze to pytanie padnie. Wg mojej definicji (tak z grubsza) brzmienie neutralne to takie jakie zostało nadane podczas realizacji w studiu a naturalne to takie gdzie gitara brzmi jak gitara a trąbka jak trąbka.
Wiedziałem ze to pytanie padnie. Wg mojej definicji (tak z grubsza) brzmienie neutralne to takie jakie zostało nadane podczas realizacji w studiu a naturalne to takie gdzie gitara brzmi jak gitara a trąbka jak trąbka.