olo xxx pisze:walcze i się nie poddaję ale na razie jakoś nie widzę faworyta .
A przejrzałeś ten sąsiedni wątek zakupowy gdzie podałem parę linków? Jest tam trochę sprzętów do 200 złotych.
Technics SL-DL1 ujdzie w tłoku jako dobry gramofon tangencjalny.
Sanyo TP-X3 już poleciłem w sąsiednim wątku.
JVC L-A21 to akurat dość solidny sprzęt.
Sony PS-LX1 nie warto rozważać moim zdaniem.
CEC ST-530 też jest jak najbardziej OK.
Graetz HSP 4000 jest tutaj królem pod względem jakość/cena. Od dłuższego czasu polecam tą ofertę, ale nie ma zainteresowania, pewnie ze względu właśnie na te ułamane nóżki. Tak więc jeśli sobie poradzisz to można śmiało brać.
Sanyo TP-6050 to gramofon z mocowaniem w standardzie T4P, więc nie ma regulacji ramienia. Problem w tym, że jest to taki sobie gramofon T4P. Za te pieniądze już lepiej kupić jakiegoś Technicsa z T4P, bo też są tanie.
Onkyo CP-1026A ujdzie w tłoku, ale z pozostałych tutaj polecanych uplasowałbym go blisko dołu stawki.
olo xxx pisze:wyeliminowałem kilka gramofonów ,może niesłusznie ale ze względu na prędkość obrotową 17/30 . Czy to przyjęta przez producenta inna jednostka niż rpm ? i jest to to samo co 33/45 czy do innego rodzaju płyt? Przykład poniżej:
Yyy... 17/30 to nie prędkość obrotowa, a wielkość płyty (w centymetrach). Tego typu przełącznik służy do informowania automatyki ramienia czy na talerzu leży LP czy singiel (a konkretnie to gdzie zaczyna się płyta), przez co ramię wie gdzie trafić po załączeniu auto-startu.
Nie jest to raczej rzecz na podstawie której powinno się przekreślać dobre gramofony
Inne gramofony automatyczne, które nie mają tego typu przełącznika (ani nie mają jakiegoś systemu samodzielnego rozpoznawania rozmiaru płyty) zazwyczaj mają przyjęte w swojej automatyce takie założenie, że przy 33 RPM mamy do czynienia z LP, a przy 45 RPM z singlem.
Swoją drogą, budżet jest do 200 złotych, ale chyba ogółem zależy Tobie na jak najmniejszym wydatku pieniędzy na ten cel?
Polowanie za okazjami jest zrozumiałe, ale trzeba pamiętać, że można się na tym nieźle przejechać.