Witam serdecznie

jako, że ostatnio trafiła mi się okazja żeby porównać dwie fajne wkładki t4p na swoim sprzęcie, pomyślałem, że napiszę krótkie "review"
Wpadła w moje ręce fajna wkładka At 122LP z oryg.igłą

o potwierdzonym przebiegu ok 50godz. Więc porównałem ją z siedzącą aktualnie w moim sl-7 epc202c z igłą eliptyczna od north.pl (eps202ed)
Trochę o AT122lp:
Wkładka brzmi bardzo muzykalnie, łagodnie, bez ostrości i jazgotu z bardzo ładnie zarysowaną sceną. Szczegółów bardzo dużo. Na moim sprzęcie zagrała bardzo ładnie wyeksponowanym środkiem sporym dołem (zwłaszcza jeśli chodzi o stopę perkusji) i bardzo oszczędną górą (co mnie szczerze mówiąc zdziwiło). Instrumenty są ładnie rozmieszczone w panoramie a wokale brzmią poprostu rewelacyjnie (bardzo naturalnie i "blisko"). Świetnie brzmi też saksofon i perkusja plus przeszkadzajki. Fortepian już sporo gorzej podobnie jak przestery gitar w cięższych klimatach..Ogólnie powiedział bym, że wkładka jest spokojna, stonowana a na minus dodatkowo zaliczył bym fakt, że nie mogłem się pozbyć wrażenia jakby było ją słychać jak "zza chmur"..
Epc202 brzmi wyżej z inaczej i płycej zaznaczoną sceną ale już bez "koca na głośnikach" gitary bdb (Al diMeola w utworach Piazzoli brzmi pysznie)
Perkusja też (zwłaszcza werbel). Szczegóły wszystkie są takie same jak w AT i je słychać ale jakoś jakby nie mogły się rozwarstwić osiągając "3d"..
Wydaje mi się, że gdyby epc202c miała igłę tej samej jakości co AT czyli w tym przypadku o szlifie liniowym zagrałaby lepiej ale..nie ma, więc w takiej konfiguracji wygrywa AT122lp choc muszę dodać, że nie w wszystkich płytach..i to przeszkadzające wrażenie grania "zza chmur"..
Ps. Myślę sobie żeby zakupić teraz igłę do epc202c z LP Gear o szlifie zbliżonym do liniowego czyli u nich to chyba jest "HE" hypereliptic (eps202he).
Czy ma ktoś z Was doświadczenie z tymi igłami? Czy rzeczywiście brzmią lepiej? Czy są dobrej jakości i warto je kupić?
Technics SL-7, Technics SL-5, p205cmk3, at132ep, at122lp, Ortofon 320, epc202c, NAD 3020e, Paradigm Monitor 5 v1