Zmieniam Sony PS-T15 na PS-3300
-
Zmieniam Sony PS-T15 na PS-3300
Wreszcie doczekałem się troszkę lepszego modelu od mojego PS-T15. Niedługo otrzymam PS-3300 i bardzo sie cieszę. Kupiłem do niego nowa wkładke AT-VN95E i mam nadzieję że będzie super słuchanie. Ale zwracam się do uzytkowników Sony PS-3300 o kilka porad ewentualnie na co zwrócic uwagę przy wymiania wkładki Sony na AT, co jest ważne przy ustawieniu gramofonu, przy kalibracji i ustawieniu ramienia, wkładki w główce no i inne rady np jak uzywać gramofon PS-3300 i jaki najlepszy może byc nacisk dla tej AT-VM95E. Wszelkie porady mile widziane.
- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
Re: Zmieniam Sony PS-T15 na PS-3300
No to nie rozumiem, masz już ten gramofon - jak pisałeś w innym wątku - czy na niego czekasz jak piszesz tutaj?
- Regsoft
ADHD?

Już wszystko miałeś wyklarowane. Działasz wg instrukcji gramofonu (napisałem skąd ją wziąć) ...
Daj zalecany przez producenta wkładki ... specyfikacja na www AT lub na pudełku ...
-
Mam już gramofon, mam także nową wkładkę AT VM95E i już ja wymieniłem. Ramię wyważyłem i ustawiłem nacisk. Ustawiłem odległość igły od początku główki 49 mm, ustawiłem wkładkę w główce chociaz bez szablonu i działa. Dźwiek jest ładny i czysty. Nie zauważyłem żadnych zniekształceń np w niskich tonach ani wibracji. Ale jednak spróbuje sprawdzić jeszcze na szablonie /wzorniku prostym czy wszystko jest ok. Nacisk ustawiłem na 1,75g. Sprawdziłem wagą przechyłkową ortofona i jest zgodny z ustawieniem na ramieniu. Tylko naprawdę nie wiem gdzie może być ta instrukcja mojego gramofonu, bo nie wiem jeszcze do czego służy ta dziwna dźwignia przy mechanizmie ramienia. Załaczam zdjęcie. Z pewnością znacie co to może byc i do czego służyć. Nie ruszałem jej na razie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zaznaczony strzałką ciężarek to tzw. balans boczny. Regulacja nie jest wymagana, zazwyczaj rusza się to jak występują problemy.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
OK bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Muszę przyznać, że jestem z gramofonu i z nowej wkładki AT bardzo zadowolony. I tu mam pytanie jak ocenić na podstawie odsłuchu czy wkładka i ramie jest wykalibrowane i dobrze ustawione. na jakie dźwięki zwrócić uwagę i co może w odtworzeniu tych dźwięków skazywać, że jeszcze cos jest nie tak ustawione. Przy jakich częstotliwościach lub przy odsłuchu jakiego instrumentu mozna usłyszeć czy są zniekształcenia, czy może są jakies wibracje o których czytałem że przy nieprawidłowym ustawieniu wkładki czy ramienia moga występować. Kupiłem też do gramofonu stabilizator napięcia 230V naszego polskiego producenta, gdyż zauważyłem , że u mnie to napięcie potrafi pływać co przenosi sie na obroty talerza. Teraz jak mam juz dobry gramofon, wezme sie za mycie płyt, ale tu porad jest duzo na innym dziale, a wszystko co potrzebne już mam, a więc wode bardzo czysta do wlewów medycznych, alkohol izopro.....i fotonal.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Do tego typu testów służy płyta testowa. Wyłapywanie problemów na słuch niestety wymaga doświadczenia i nie jestem w stanie tego przekazać słowami w poście.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- bobasy
- Gramofon: ,Pro-Ject
Podepnę się pod stary temat PS-3300 ma regulacje poziomą ramienia- pytam bo wkładki wymagają podkładek do ustawienia w przeciwnym razie igła nie idzie w pionie do płyty co widać i na wkładce która nie jest w poziomie.
Denon PMA1700NE,Pro-Ject Debut Cabon -AT 740 ML,STX Electrino 500
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pytasz czy stwierdzasz?
To normalne że trzeba sobie jakoś radzić inaczej jeśli ramię nie ma regulacji VTA.
To normalne że trzeba sobie jakoś radzić inaczej jeśli ramię nie ma regulacji VTA.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- bobasy
- Gramofon: ,Pro-Ject
Pytam , czy ma możliwość regulacji VTA
Denon PMA1700NE,Pro-Ject Debut Cabon -AT 740 ML,STX Electrino 500
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt: