Technics SL-1600 mk2 pilna prośba o pomoc
-
Technics SL-1600 mk2 pilna prośba o pomoc
Proszę pilnie o pomoc.
Kupiłem wczoraj taki gramofon. Odbierałem osobiście. Wszystko wydawało się OK, tj. obroty, winda, automatyka, itd.
Ale nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzić zawieszenie, bo nie miałem nigdy gramofonu z takowym.
W domu stwierdziłem, że w ogóle nie ugina się podstawa ramienia ani silnik-talerz. Tak pewnie nie powinno być, skoro jest to gramofon z zawieszeniem.
Czy to możliwe, że są w nim wkręcone śruby transportowe, które to uniemożliwiają? Jeśli tak, gdzie są zlokalizowane?
Jeśli to nie śruby, to sprzęt jest chyba do zwrotu?
Kupiłem wczoraj taki gramofon. Odbierałem osobiście. Wszystko wydawało się OK, tj. obroty, winda, automatyka, itd.
Ale nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzić zawieszenie, bo nie miałem nigdy gramofonu z takowym.
W domu stwierdziłem, że w ogóle nie ugina się podstawa ramienia ani silnik-talerz. Tak pewnie nie powinno być, skoro jest to gramofon z zawieszeniem.
Czy to możliwe, że są w nim wkręcone śruby transportowe, które to uniemożliwiają? Jeśli tak, gdzie są zlokalizowane?
Jeśli to nie śruby, to sprzęt jest chyba do zwrotu?
-
Re: Technics SL-1600 mk2 pilna prośba o pomoc
Zauważyłem też, niestety dopiero w domu, po ściągnięciu instrukcji z netu, że brakuje dwóch śrub-wkrętów w plastikowych tulejkach, które są między tylnymi nóżkami a sprężynami. Nie wiem czy ma to znaczenie dla prawidłowego działania gramofonu?
Chodzi o wkręty, które w bliźniaczym SL-1710 mk2 w tym wątku są na zdjęciu 5 od góry oznaczone białymi strzałkami.
viewtopic.php?t=5477
Chodzi o wkręty, które w bliźniaczym SL-1710 mk2 w tym wątku są na zdjęciu 5 od góry oznaczone białymi strzałkami.
viewtopic.php?t=5477
-
- Gramofon: Dual 510
Nie możesz zapytać sprzedawcy?
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
-
Niestety, myślę, że nie ma po co. Nawet był zdziwionyy, jak mu mówiłem, że to gramofon z zawieszeniem.
Facet handluje używanym sprzętem, ale wg tego co mówił pierwszy raz sprzedawał ten model.
Dlatego proszę o pomoc tutaj, zanim się ewentualnie będę z nim kontaktował w sprawie zwrotu gramofonu.
Facet handluje używanym sprzętem, ale wg tego co mówił pierwszy raz sprzedawał ten model.
Dlatego proszę o pomoc tutaj, zanim się ewentualnie będę z nim kontaktował w sprawie zwrotu gramofonu.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zgadza się.
Zawieszenie jest oparte na sprężynach. Może wszystkie 4 siadły?
Oczywiście jest szansa że ma wkręcone śruby transportowe, ale na rynku wtórnym arcy-rzadko się zdarza żeby przez lata krążył między ludźmi gramofon z wkręconymi śrubami bo użytkownicy jakimś cudem nie wiedzieli że trzeba coś z tym zrobić.
Nie wiem czy cena była okazyjna czy nie, ale to już od Ciebie zależy czy chcesz spróbować coś naprawić czy też oddajesz i szukasz dalej.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dziękuje bardzo Wojtku za odpowiedź.
Cena nie była okazyjna. Była rynkowa, taka jak za sprzęt w b. dobrym stanie. Oczywiście decyzja będzie moja, ale czy Ty byś go zwrócił w takiej sytuacji?
Miał być bez zarzutu. Dodam, że gra bardzo dobrze. Obroty są idealne, brak luzu w łożyskach ramienia. Wizualnie niezły stan.
Jeśli sprężyny siadły to rozumiem, że są do wymiany, a to pewnie tanie nie będzie. A co z tymi brakującymi wkrętami? Mają na coś wpływ?
Jest też tak, co stwierdziłem dzisiaj, że co któreś uruchomienie talerz zatrzymuje się na chwilę i trzeba jeszcze raz wcisną start. Czy tak może być i to jest OK?
Cena nie była okazyjna. Była rynkowa, taka jak za sprzęt w b. dobrym stanie. Oczywiście decyzja będzie moja, ale czy Ty byś go zwrócił w takiej sytuacji?
Miał być bez zarzutu. Dodam, że gra bardzo dobrze. Obroty są idealne, brak luzu w łożyskach ramienia. Wizualnie niezły stan.
Jeśli sprężyny siadły to rozumiem, że są do wymiany, a to pewnie tanie nie będzie. A co z tymi brakującymi wkrętami? Mają na coś wpływ?
Jest też tak, co stwierdziłem dzisiaj, że co któreś uruchomienie talerz zatrzymuje się na chwilę i trzeba jeszcze raz wcisną start. Czy tak może być i to jest OK?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skoro nie ma tych wkrętów to znaczy że coś już było robione. A sprężyny są? Możesz sprawdzić na ile się uginają.
Może ktoś wstawił coś innego nieodpowiedniego i stąd zawieszenie jest bardziej sztywne?
Trudno tak diagnozować na odległość - sam musisz sobie poradzić porównując ze zdjęciami itd.
Ja bym zwrócił tylko po upewnieniu się że to nie jest jakaś pierdoła
Pamiętam że chudy_b kiedyś naprawiał jeden ze swoich egzemplarzy.
Może ktoś wstawił coś innego nieodpowiedniego i stąd zawieszenie jest bardziej sztywne?
Trudno tak diagnozować na odległość - sam musisz sobie poradzić porównując ze zdjęciami itd.
Ja bym zwrócił tylko po upewnieniu się że to nie jest jakaś pierdoła

Pamiętam że chudy_b kiedyś naprawiał jeden ze swoich egzemplarzy.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dziękuję Wojtku.
Czyli rozumiem, że nie ma co pochopnie go zwracać

Sprężyny są. Rozumiem, że chodzi o te przy nóżkach od spodu. Jak włożyłem palec w sprężyny od spodu gramofonu i nacisnąłem końcówkę tego bolca-drutu na środku, to się ugina. W każdej.
Zastanawiam się czy ktoś ich celowo nie usztywnił, bo nie chciał mieć działania pływającego zawieszenia. Na którymś z anglojęzycznych forów goście pisali, że jest tam jakaś regulacja przy sprężynach kluczem cylindrycznym nasadowym.
Pozdrawiam.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak, można je regulować. Możliwe że to wystarczy.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dziękuję
Poczytałem na ten temat i chudy_b też mi o tym napisał.
Jutro spróbuję wykręcić nieco nakrętki, po luknąłem w sprężyny i nakrętki są dość mocno wkręcone w głąb sprężyn (jest ok. 1 cm wolnego gwintu).
Może rzeczywiście sprężyny siadły i ktoś zablokował zawieszenie wkręcając nakrętki na maksa.
Mam nadzieję, że jednak nie siadły, bo talerz ma pod sobą jakieś 5mm luzu.