Sama regulacja jest bardzo prosta. Masz dwa potencjometry do zgrubnej regulacji obrotów 33 i 45 - są to odpowiednio: R22i R21. Ustawiasz potencjometr pitch na połowę zakresu, włączasz na 33rpm i regulujesz R22 aż obroty będą właściwe. Następnie przełączasz na 45rpm i potkiem R21 ustawiasz obroty dla tej prędkości. Niestety w tym układzie jest jeszcze 5 innych potencjometrów, którymi ustawia się punkt pracy tranzystorów sterujących i nie wykluczone, że macher do nich się dobrał. Tego bez serwisówki do EDS1000 i oscyloskopu wyregulować się nie da i tego też się obawiam, bo regulacja jak widać jest prosta.
Tak czy siak zacząłbym od próby regulacji opisanej wyżej. Jak się nie da to pozostaje olsza84 Ostatnia Dualowa deska ratunku
Tylko n33 a nie f33 Generalnie wszystkie są zalakowane farbą i tych nie ruszamy. Możesz sprawdzić czy były ruszane. Bodajże jedyne bez fabrycznego zalakowania to te do obrotów 33 i 45. Ten z f33 to bez oscyloskopu nie ustawisz. Z racji, że oznaczenie f33 jest mylące mam nadzieję że macher nie pomylił tego z n33. Tu podzielam pewną obawę Jaculka, bo dziwne żeby fachowiec nie mógł tego ustawić. No chyba, że ten Dual ma jeszcze problem z obrotami innego typu, to wtedy jest to zrozumiałe.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
I są zalakowane Obroty ustawione choć zaraz na początku po opadnięciu ramienia przez 2-3sek są za szybkie, a potem już jest ok. Dziękuję panowie za pomoc!
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Fajny filmik instruktażowy. Gorzej jak się trafi takie "yeti" jak przeciwwaga wczesnych Duali 721, która nie ma otworu montażowego Już drugi raz się z tym spotykam. Normalnie są 2 otwory. Tu jest jeden. A akurat antyrezonator uszkodzony.
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
Hej, mój Dual wrócił z serwisu polegającym tylko na przeglądzie i ew. wymianie elektrolitów. Pan serwisant coś tam wymienił, ale obroty zamiat 33 i 45 mają chyba 133 i 145. Kręcenie śrubką od regulacji nic nie daje.
Latro wystawił swojego 721 na sprzedaż. Długo nikt nie chciał się nad nim zlitować. W końcu stwierdziłem, że zaryzykuję. I tak od wczoraj jest u mnie. Na pierwszy ogień poszła naprawa po serwisie. Niestety serwisant kręcił bezmyślnie wszystkim, co mu wpadło pod śrubokręt i elektronika była kompletnie rozregulowana. Obroty zaraz po uruchomieniu szły bardzo mocno do góry, po kilkunastu sekundach spadały ale były niestabilne. Nie pozostało nic innego jak usiąść z serwisówką, miernikiem i oscyloskopem. Żeby ustawić silnik trzeba kręcić aż 5 potkami! Ale chyba się udało: https://photos.app.goo.gl/v1Bz7jQbuuhURGNP6
Byłem pewien, że Ty kupisz. Przecież to było jak za darmo.
Zastanawiałem się oczywiście, ale jednak przez brak czasu i kolejkę Duali do zrobienia, się nie zdecydowałem. Dodatkowo teraz jeszcze mi doszły poważne tematy rodzinne, więc moje myśli są trochę gdzie indziej. Zresztą lojalnie byliśmy z Jackiem w kontakcie
Gramofon wymaga jeszcze sporo pracy, bo ten tzw. dryft temperaturowy lekko denerwuje. Wątpię, żeby takie coś występowało od początku więc przyczynę trzeba znaleźć. Podejrzane są głównie tranzystory, bo one z czasem mogą być bardziej wrażliwe na temperaturę. W układzie jest też termistor. Może to on nie trzyma parametrów.
No i cała mechanika do wyczyszczeni i przesmarowania. Muszę przyznać, że jest dość "fikuśna", szczególnie belka automatyki niepodobna do innych. Lekko nie będzie.
Daj znać jak coś wymyślisz bo temat łatwy nie jest i skłaniam się do stwierdzenia, że to może być "wada wrodzona" tego modelu. Związana oczywiście ze sposobem w jaki sposób są regulowane i stabilizowane obroty. Ten termistor często nie trzyma parametrów. Ma on oczywiście kompensować dryft ale wymiana/odłączenie nic nie daje. Przerabiałem ten temat. Dual tłumaczył się, że wędrowanie pasków na strobo to efekt normalny i wynikający z wahań częstotliwości sieci. A silnik działa niezależnie od częstotliwości sieci i chodzi bardziej precyzyjnie od wskazań strobo. Dzisiaj wiemy, że to niezła ściema była
No zobaczymy. Może masz rację. To samo tłumaczenie jest w opisie 704ki a ona nie ma tego efektu. Sterownie jest w nim jednak inne. Regulowałeś kiedyś elektronikę EDS1000-2?