Witam!
Mam takie może dziwne pytanie. Otóż wyczyściłem jedną z moich płyt (strasznie brudna była - w jakiś kleju czy coś w ten gust). Zrobiłem to tak jak polecaliście na forum - woda destylowana i trochę płynu do naczyń. Po tych zabiegach płyta wygląda tak:
http://s6.ifotos.pl/img/1jpg_xprqahn.jpg
i stąd moje pytanie, w jaki ona jest w ogóle stanie? Czy te rysy to tylko "papierówki"? Czy coś gorszego? Przy odtwarzaniu płyta trochę szumi, ale to chyba wina gramofonu.
pytam się, ponieważ chcę wiedzieć czy dobrze wyczyściłem i czy inne płyty też czyścić, oraz czy szum to wina gramofonu, czy płyty
pozdrawiam : )
Ocena "czystości" płyty
- WojtekW
- Sindsoron
- Kontakt:
Ocena "czystości" płyty
Po pierwsze to taką metodę zalecamy tylko wtedy kiedy nie masz czasu/pieniędzy na zrobienie forumowej "mikstury".WojtekW pisze:Zrobiłem to tak jak polecaliście na forum - woda destylowana i trochę płynu do naczyń
Po drugie, myjąc wodą z płynem do mycia naczyń nie dotrzesz to głębszych rejonów rowków w płycie, więc umyjesz ją tylko z wierzchu.
Te rysy wyglądają na typowe papierówki, które nie powinny mieć wpływu na jakość dźwięku. Jak jest ich tak dużo mogą trochę zwiększyć ilość "szumów" podczas odtwarzania (które jednak w większości wypadków jest spowodowane brudem w rowku).WojtekW pisze:i stąd moje pytanie, w jaki ona jest w ogóle stanie? Czy te rysy to tylko "papierówki"? Czy coś gorszego? Przy odtwarzaniu płyta trochę szumi, ale to chyba wina gramofonu.
Najlepiej zrobisz jak zainwestujesz w myjkę, albo szczotkę welurową/welwetową i "miksturę" forumową, dopiero wtedy dotrzesz do głębiej i to mycie będzie miało faktycznie sens.WojtekW pisze:pytam się, ponieważ chcę wiedzieć czy dobrze wyczyściłem i czy inne płyty też czyścić, oraz czy szum to wina gramofonu, czy płyty
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- Kusma
Ocena "czystości" płyty
mysle ze powinnismy zrobic baner - czytac cały temat a nie tylko pierwszy post <sciana>;WojtekW pisze:Zrobiłem to tak jak polecaliście na forum - woda destylowana i trochę płynu do naczyń.
to juz ktorys uzytkownik z rzedu ktory twierdzi ze forumowicze "to polecają"
Nie bulwersuj się tak forumowiczu... to tylko moja subiektywna opinia :D
- WojtekW
Re: Ocena "czystości" płyty
Nie twierdzę, że polecają - źle słowa może użyłem
Po prostu znalazłem post, który o tym mówił. Nie miałem czasu na znalezienie innych składników do tej "mikstury".

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ocena "czystości" płyty
To już od Ciebie zależy czy chcesz mieć czyste płyty czy nieWojtekW pisze:i czy inne płyty też czyścić

A może być i jednego i drugiego, zależy.WojtekW pisze:oraz czy szum to wina gramofonu, czy płyty
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum