Wkladka do ciężkiej muzyki
-
Wkladka do ciężkiej muzyki
Witam ! Tak jak w temacie poszukuje wkładki do ciezkiej muzyki ( Black metal , death metal , etc) . Po wstępnej analizie tematów na różnych forach zarówno polskich jak i zagranicznych najczęściej polecanymi modelami były : Shure m44 , Shure m97 , denon dl110 ( wybrałem te 3 ponieważ chyba pomiędzy nimi będę wybierać . Teraz słowo o sprzęcie który posiadam .
Gramofon Luxman pd282
Preamp Arcam rPhono
Głośnik JBL Authentics L16
W luxmanie siedzi teraz technics u25 . Wkładka gra dość dobrze szczególnie przy wysokich dźwiękach ale strasznie irytuje mnie bas i brakuje mi tez trochę środka . Reasumując chciałbym aby nowa wkładka dawała mi o wiele więcej ”mięcha ” i dynamiki co w przypadku muzyki jakiej słucham ma kluczowe znaczenie . Oczywiście jestem tez otwarty na inne propozycje . Nie jestem ekspertem a z analogiem mam do czynienia od niedawna zatem będę wdzięczny za każdą radę . Budżet jaki chciałbym przeznaczyć na wkładkę to max 1000 zł jakby co .
Pozdrawiam !
Gramofon Luxman pd282
Preamp Arcam rPhono
Głośnik JBL Authentics L16
W luxmanie siedzi teraz technics u25 . Wkładka gra dość dobrze szczególnie przy wysokich dźwiękach ale strasznie irytuje mnie bas i brakuje mi tez trochę środka . Reasumując chciałbym aby nowa wkładka dawała mi o wiele więcej ”mięcha ” i dynamiki co w przypadku muzyki jakiej słucham ma kluczowe znaczenie . Oczywiście jestem tez otwarty na inne propozycje . Nie jestem ekspertem a z analogiem mam do czynienia od niedawna zatem będę wdzięczny za każdą radę . Budżet jaki chciałbym przeznaczyć na wkładkę to max 1000 zł jakby co .
Pozdrawiam !
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Wkladka do ciężkiej muzyki
Pewnie chodziło o M97xE, bo M97 już jakiś czas nie ma.
W sumie to dzisiaj M44 i M97xE też już nie ma

Mam na sprzedaż nieużywaną Shure M95ED, do tego opcjonalnie też lepsza igła HE:
viewtopic.php?f=59&t=13432
Ewentualnie M97 też mam, ale tutaj musiałbyś jeszcze skombinować igłę (choćby jakąś tanią, na próbę).
Powinno to nieźle przypasować patrząc na oczekiwania, ale poczytaj sobie o tej wkładce jeszcze w necie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Witaj Wojtek ! Dziękuje za odpowiedź ! Czyli Shure M95ED plus igła HE powinny zaspokoić moją potrzebę zmian hehe . Miałbyś do tego jakiś koszyk w razie czego ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak, jakiś koszyk się znajdzie.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jaką moglibyśmy zrobić cenę za taki komplet ? Igła to ta z ogłoszenia ze 100 godzinnym przebiegiem ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Fabians, najlepiej by było przejść z tym na priv skoro jesteś zdecydowany. Czekam na wiadomość.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Mam nadzieję że jeżeli doszło do porozumienia z Wojtkiem to skrobniesz parę słów o tym jak Ci się widzi ten Shure w takiej muzyce
.

-
- Gramofon: Technics SL-1210 GR
Witajcie,
zastanawiam sie na Shure m97xe do technicsa Sl1200 GR. Wkładka ta miałaby być alternatywą dla Ortofona 2M Blue. Chciałbym spróbować czegoś innego do Metalu i Rocka i wybór padł wlaśnie na tą wkładkę. Warto dokonać takiej próby? A jak nie to co polecicie w kwocie do 1 tys. pln najlepiej z headshelem. Preamp, jeżeli ma to znaczenie, to Rega phono mm.
zastanawiam sie na Shure m97xe do technicsa Sl1200 GR. Wkładka ta miałaby być alternatywą dla Ortofona 2M Blue. Chciałbym spróbować czegoś innego do Metalu i Rocka i wybór padł wlaśnie na tą wkładkę. Warto dokonać takiej próby? A jak nie to co polecicie w kwocie do 1 tys. pln najlepiej z headshelem. Preamp, jeżeli ma to znaczenie, to Rega phono mm.
-
- Gramofon: Pioneer PL-112D
Zależy, co chcesz osiągnąć:) 2M Blue dobrze sprawdza się w metalowym repertuarze - mocny dół + dość wyeksponowane i szczegółowe talerze (wiem, bo praktykuję:)). Miej na uwadze, że do Shure ciężko jest dostać oryginalną igłę a zamienniki, nawet dobre nie pozwolą na wyciśnięcie z niej 100%. O walorach brzmienionych nie napiszę, bo nie słuchałem tej wkładki.
Myślałeś nad Nagaoka MP-110? Też ją polecają do rocka/metalu, a nawet jazzu. Niemniej jednak mam obawy, co do żywotności konglomeratowej igły (producent podaje bodajże 250h), co stanowi 1/4 - 1/2 żywotności deklarowanych przez innych producentów.
Pioneer PL-112D + AT VM-95ML | Denon PMA 880R po tuningu | Denon DCD 1460 po tuningu | Pylon Audio Pearl 27 | Sennheiser HD 280 Pro
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Każdy producent przelicza to sobie inaczej. Można śmiało założyć średnią 1000h.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Myślałem też o tej nagaoka 110 a bardziej o modelu 200. Będzie lepiej niż ortofon 2m Blue?
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Moja MP 110 przegrała ponad 1100 krążków i ma się bardzo dobrze. Choć nowa czeka w szufladzie na swoją kolej...
-
Jeżeli zdecydowałbym się na nagaoka to chciałbym komplet z headshellem. Czy warto dołożyć do oryginalnej nagaoki lub technicsa czy może być tańszy np. ortofon?
-
Zanim zaczniesz się zastanawiać nad headshellem napisz jaki masz gramofon i ile waży obecna wkładka z headshellem. Akurat sama mp110 jest stosunkowo lekka więc nie powinno być problemu jak dobierzesz jakiś w miarę lekki headshell, ale ja np na gramofonie saba psp-250 miałem problem z headshellami o wadze powyżej 10 gram w połączeniu z at20sla, więc sprawdź, żeby się potem nie okazało, że nie da się wyważyć ramienia
.
A co do headshelli to jest cała masa polecanych, ja np mam jelco hs25 - magnezowy headshell z regulacją azymutu. Dobre są też headshelle audio-technica np AT-LH13/OCC. Ale jak pisałem - zależy do czego chcesz to założyć.

A co do headshelli to jest cała masa polecanych, ja np mam jelco hs25 - magnezowy headshell z regulacją azymutu. Dobre są też headshelle audio-technica np AT-LH13/OCC. Ale jak pisałem - zależy do czego chcesz to założyć.
sony ps-x75, shure V15 V SAS, Audio-technica AT20SLa, at30e, empire 4000d III, shiit mani, Hypex Ncore nc252mp, DAC topping dx7 pro