Stabilizator do gramofonu THORENS
- daru0105
Stabilizator do gramofonu THORENS
Ktoś to sprawdził lub ma?
Sprawdza się?
Na początku niektórych płyt mam falujące membrany. Nie mam filtra subsonicznego, to moze tego spróbować?
W opisie "Stabilizuje prędkość talerza i dodatkowo tłumi powstające rezonanse."
Duży koszt bym jakoś przebolał, ale żeby to było skuteczne
https://allegro.pl/oferta/stabilizator- ... _add_coins
Sprawdza się?
Na początku niektórych płyt mam falujące membrany. Nie mam filtra subsonicznego, to moze tego spróbować?
W opisie "Stabilizuje prędkość talerza i dodatkowo tłumi powstające rezonanse."
Duży koszt bym jakoś przebolał, ale żeby to było skuteczne
https://allegro.pl/oferta/stabilizator- ... _add_coins
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Re: Stabilizator do gramofonu THORENS
Szczerze Ci powiem, że trochę drogie rozwiązanie, żeby to sprawdzić.
Przycisnij na próbę chociażby pół kilogramem cukru wsypanym do foliowego worka...
Przycisnij na próbę chociażby pół kilogramem cukru wsypanym do foliowego worka...
- analogplay65
- Gramofon: Technics SL-QX 300
Przerost formy nad treścią, w właściwie ceną. Kolega wytoczył mi docisk z kawałka metalu o wadze 400 gr. Sprawdza się idealnie. Jutro wrzucę fotkę. Koszt 0 zł.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Falowańce dociśniesz tez wynalazkami Michella czy clampitem. Masz problem ze stabilnością obrotow ? Jak wow&flutter ci rpm pokazuje ?
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- daru0105
Obroty mierzyłem tylko aplikacją na telefon, wygląda stabilnie, nie wydaje się że są problemy z obrotami na odsłuch.
Tak pytam, bo co kilka płyt trafia się że na początku membrany trochę falują, zanika to dosyć szybko i z ciekawości pytam czy ten stabilizator może pomóc
Tak pytam, bo co kilka płyt trafia się że na początku membrany trochę falują, zanika to dosyć szybko i z ciekawości pytam czy ten stabilizator może pomóc
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Jak napisał mrcnoos sprobuj nawet ręką przy szpindlu czy plyta reaguje na docisk. Niektóre nie reagują 

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Poczytaj wątek o dociskach 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Moim zdaniem 1/2 kg do paskowca to dość duże obciążenie, do tego zawieszenie na sprężynach trzeba sprawdzić czy przy takim ciężarku nie dobije, więc może być potrzeba dodatkowej ich regulacji.
Jak zamontowałeś Jelco na plincie? Sprawdziłeś czy nie blokuje miękkiego zawieszenia w połączeniu z napędem? Czy odległość pivot ramienia - szpindel talerza jest zgodna z szablonem Jelco? Czy masz pewność, że kalibracja jest wykonana poprawnie? Te wszystkie elementy jak i jeszcze więcej mogą powodować efekt falowania membran. Co do ciężarka to tak jak Wojtek napisał, zapraszam do ww wątku.
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- daru0105
Nie pisałem, słuchałem płyt i patrzyłem na membrany 
I o dziwo, przeszło. Problem był sporadyczny, na niektórych płytach i tylko przez pierwsze parę minut. Później falowanie powoli ustępowało. Na razie nie ma problemu
Daje sobie z tym gadżetem spokój
Jedyne to muszę pomyśleć, co mogłem przypadkiem zrobić w międzyczasie

I o dziwo, przeszło. Problem był sporadyczny, na niektórych płytach i tylko przez pierwsze parę minut. Później falowanie powoli ustępowało. Na razie nie ma problemu

Daje sobie z tym gadżetem spokój
Jedyne to muszę pomyśleć, co mogłem przypadkiem zrobić w międzyczasie